Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η κίνηση της Eurobank με το 1 δις repo ήταν θετική – Όμως πόσα repos μπορεί να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες;…… 5-6 δις ευρώ

Η κίνηση της Eurobank με το 1 δις repo ήταν θετική – Όμως πόσα repos μπορεί να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες;…… 5-6 δις ευρώ
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εν μέσω μιας διάχυτης αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας η Eurobank εξέδωσε repo σε συνεργασία με ξένες τράπεζες οι οποίες αποδέχθηκαν να πάρουν ελληνικά ομόλογα.
Συγκέντρωσε 1 δις ευρώ προφανώς τα ομόλογα ήταν περισσότερα λειτουργώντας ως μηχανισμός εγγύησης και προφανώς ήταν μια σημαντική εξέλιξη για την Eurobank η οποία μαζί με την Πολωνία θα μπορούσε να μειώσει έως 3 δις ευρώ την ρευστότητα της από την ΕΚΤ και από τα 20,2 δις να μειωθεί στα 17,2 δις ευρώ.
Η Eurobank κάνει κινήσεις, πραγματοποιεί βήματα και δείχνει ότι προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της από την ΕΚΤ.
Τα repo που υλοποίησε ήταν νέα έκδοση δεν πήγαν να αντικαταστήσουν υφιστάμενη έκδοση repos.
Η Eurobank με την κίνηση της αυτή πέρασε ένα θετικό μήνυμα στην αγορά. Δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο 3μηνο να υλοποιήσει και δεύτερο repo περίπου 1 δις ευρώ.
Με αφορμή την κίνηση της Eurobank η οποία κάθε άλλο ήταν ριψοκίνδυνη μεν αλλά επιτυχημένη δε προκύπτει το ερώτημα πόσα repo θα μπορούσαν να υλοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, ανάγκες, λήξεις repos, δεσμευμένα ομόλογα στην ΕΚΤ ως εγγύηση, απομείωση στα ομόλογα π.χ. για να πάρεις 100 ευρώ ρευστότητα μέσω repo χρειάζεται να καταθέσεις ως εγγύηση 130 ή 150 ευρώ ομόλογα αλλά και τις γενικότερες γραμμές των ελληνικών τραπεζών με ξένους, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορούσε να σηκώσει πάνω από 5 ή 6 δις ευρώ μέσω repos.
Τα 5 με 6 δις ευρώ σε σχέση με τα 95 δις ευρώ της συνολικής εξάρτησης από την ΕΚΤ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό αλλά δεν παύουν να αποτελούν ένα θετικό βήμα….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης