Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν επείγεται για κεφαλαιακή ενίσχυση η Alpha bank - Στα 100 εκατ τα κέρδη το 2010 (22/3)

tags :
  Δεν επείγεται για κεφαλαιακή ενίσχυση η Alpha bank  - Στα 100 εκατ τα κέρδη  το 2010 (22/3)
Στα 100 με 105 εκατ εκτιμώνται τα κέρδη της Alpha bank που θα ανακοινωθούν στις 22 Μαρτίου.
Τα αποτελέσματα είναι μειωμένα σε σχέση με τα 249,8 εκατ ευρώ που είχε εμφανίσει στην χρήση 2009.
Η Alpha bank έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω της πρότασης που υπέβαλλε η Εθνική την οποία και απέρριψε.

Εν συνεχεία η αγορά θεώρησε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου αλλά με βάση πηγή στην Alpha τονίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη για την αύξηση κεφαλαίου»
Η Alpha bank διαθέτει 5,1 δις ευρώ κεφάλαια και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,1%. Σε αυτή την φάση είναι επαρκώς κεφαλαιακά δομημένη…
Όμως αν αποφασίσει να αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές θα χάσει 1 δις από τα κεφάλαια της που συνεπάγεται στον δείκτη 11,5% και το tier 1 στο 10,2% περίπου.
Αν αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ θα χρειασθεί απαραίτητα κεφαλαιακή ενίσχυση ή αύξηση κεφαλαίου.
Όμως το ύψος της αύξησης δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο.
Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι τράπεζες που προσφεύγουν στις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια επιδοκιμάζονται από τις αγορές….
Ωστόσο αν η κεφαλαιακή της ενίσχυση όποτε και αν υλοποιηθεί,  είναι της κλίμακας του 1,5 δις ευρώ η Alpha bank θα μπορεί να καλύψει και haircut 30% στα ομόλογα ή 1,3 δις ευρώ.
Η Alpha bank συνειδητά ακολουθεί πολιτική μείωσης του ενεργητικού με στόχο να αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας καθώς ως γνωστό ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας καθορίζεται με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό.
Συμπέρασμα η Alpha bank χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου όχι άμεσα ....μέσα στους επόμενους 4 με 6 μήνες θα οριστικοποιήσει τον χρόνο και τον τρόπο της κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ωστόσο αυτή την περίοδο χωρίς αύξηση εμφανίζει αντικειμενικά ένα από τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με καλής ποιότητας tier 1 και γενικότερα καλής ποιότητας κεφάλαια και για τον λόγο αυτό η διοίκηση αισθάνεται άνετη ώστε να μην υλοποιήσει και να μην σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου.
Ταυτόχρονα το συντηρητικό προφίλ του ισολογισμού έχουν επιτρέψει στον όμιλο της Alpha bank να ανταπεξέλθει της κρίσης.
Χωρίς καμία αμφιβολία η Alpha bank επέδειξε μια από τις καλύτερες συμπεριφορές ως τράπεζα στην κρίση ένδειξη αποτελεσματικού management και ορθολογικής διαχείρισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης