Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H Ελλάδα στοχεύει να πάρει δάνειο 50 – 60 δισ ευρώ από το Ευρωπαικό Ταμείο για να επαναγοράσει χρέος….

H Ελλάδα στοχεύει να πάρει δάνειο 50 – 60 δισ ευρώ από το Ευρωπαικό Ταμείο για να επαναγοράσει χρέος….
Σε δάνειο 50 – 60 δις. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) στοχεύει η Ελλάδα μετά το «πράσινο φως» της Γερμανίας για την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν για την άντληση κεφαλαίων από το ΕΤΧΣ,  που θα της επιτρέψει την επαναγορά ομολόγων  που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  (ΕκΤ).

Η αγορά αυτών των τίτλων θα γίνει περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής.
Η συγκεκριμένη συμφωνία επαναγοράς των ελληνικών  ομολόγων σε τιμή κατώτερης της ονομαστικής θα δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να αγοράσει μεγαλύτερο  ποσό δημοσίου χρέους.
Συγκεκριμένα, αν το δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ανέλθει στα 60 δις. ευρώ τότε το ποσό του ελληνικού χρέους που θα μπορεί ν’  αγοράσει η Ελλάδα θα έφθανε  τα 80 δις. ευρώ.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό παρέχεται η  δυνατότητα στην κυβέρνηση να μειώσει κατά 80 δις. ευρώ το κρατικός  χρέος που έχει φτάσει ήδη στα 340,2 δις. ευρώ ή στο 148% του ΑΕΠ.
Έτσι από τα 340 δις. ευρώ το χρέος  θα υποχωρούσε στα 260 δις. ευρώ ή στο 113% του ΑΕΠ.
Εάν από το προηγούμενο νούμερο αφαιρεθεί και ένα ποσό της τάξης των 50 δις. ευρώ, έως έσοδο που θα έχει η κυβέρνηση από την πώληση κρατικών επιχειρήσεων και εκτάσεων του Δημοσίου, τότε το χρέος υποχωρεί στα 210 δις. ευρώ ή στο 91,3% του ΑΕΠ.
Τα 210 δις. ευρώ αποτελούν ένα διαχειρίσιμο μέγεθος επισημαίνει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο «με τη συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής και την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο».
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα «όλα αυτά προϋποθέτουν την απρόσκοπτη εφαρμογή του Μνημονίου, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης