Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά την Ελλάδα και την Ισπανία, η Moody's υποβαθμίζει και την Πορτογαλία κατά δύο βαθμίδες

tags :
Μετά την Ελλάδα και την Ισπανία, η Moody's υποβαθμίζει και την Πορτογαλία κατά δύο βαθμίδες
(upd2)Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προέβη η Moody's, διαμορφώνοντας την αξιολόγηση των ομολόγων της σε Α3 από Α1 προηγουμένως, διατηρώντας αρνητικό το outlook.
Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης ανέφεραν στην έκθεσή τους ότι η αδύνατη προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας της Πορτογαλίας είναι ένας από τους κύριους λόγους υποβάθμισης της, ενώ επισήμαναν και τις καθυστερήσεις αναφορικά με τα σχέδια μείωσης του κυβερνητικού ελλείμματος.
Αν και εντοπίζουν προσπάθειες επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς, όπως αυτόν της εργασίας και της δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο ο τραπεζικός κλάδος της χώρας να χρειαστεί βοήθεια και στήριξη, εξαιτίας της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, μπορεί να θέσει περαιτέρω κινδύνους στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον οίκο, η προοπτική της επίδρασης του κόστους στήριξης του τραπεζικού κλάδου στα δημόσια οικονομικά της χώρας, δε θα αλλάξει σε περίπτωση που η Πορτογαλία προσφύγει στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), καθώς οι τράπεζες της θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκτός αγορών αντιμετωπίζοντας προβλήματα στην αναχρηματοδότηση του χρέους τους.
To outlook παραμένει αρνητικό, με το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων ορατό, με τον οίκο να επικαλείται την πολιτική αστάθεια στη χώρα, υπάρχουν ακόμη θετικά σημάδια στην οικονομία της χώρας, όσον αφορά την κατανάλωση και την πορεία της αγοράς εργασίας όπου φαίνονται σημάδια ανάκαμψης.
Η Moody's υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση για το βραχυπρόθεσμο χρέος της Πορτογαλίας σε Prime-2 από Prime-1.
Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 4,6% φέτος, το οποίο και προϋποθέτει πολύ μεγάλη μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων. Σε ένα «δύσκολο» οικονομικό διεθνές περιβάλλον, με την πορτογαλική οικονομία να εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε μόλις 1,4% το 2010 και την προοπτική ότι θα καταγράψει συρρίκνωση το 2011, οι στόχοι που έχουν τεθεί δε φαίνονται ρεαλιστικοί. Μάλιστα, διάφορα παγκόσμια γεγονότα, όπως αυτά που προκάλεσαν την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την πορτογαλική οικονομία, σύμφωνα με τον οίκο.
Η υποβάθμιση αυτή της Moody’s έρχεται μία μέρα μετά το sell off που παρατηρήθηκε στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των εξελίξεων στην Ιαπωνία.
Από τη μεριά της η πορτογαλική κυβέρνηση άσκησε κριτική στην απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει τα ομόλογα της χώρας κατά δύο βαθμίδες.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Κάρλος Κόστα Πίνα δήλωσε ότι η "βιαστική" απόφαση του οίκου δεν έλαβε υπόψη τα μέτρα που πρόκειται να εγκριθούν από την ΕΕ.
Η Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3% λόγω της μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης και της περικοπής των δημόσιων δαπανών. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο.
Η Πορτογαλία επιδιώκει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ φέτος από 9,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2009. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε τον Ιανουάριο ότι το έλλειμμα μειώθηκε το 2010 στο 7% του ΑΕΠ έναντι 7,3% του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψη της Κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα, η Κυβέρνησή του ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Με επιτόκιο 4,331% δανείστηκε η Πορτογαλία- Αντλήθηκε 1 δισ. ευρώ

Με αυξημένο επιτόκιο πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας στην Πορτογαλία, λίγες μόλις ώρες μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody's.
To πορτογαλικό δημόσιο άντλησε 1 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,331%, έναντι 4,057% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση.
Σημαντικά μειωμένη και η ζήτηση στη δημοπρασία, με το συντελεστή κάλυψης στο 2,2, από 3,3 στην προηγούμενη έκδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης