Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πλησιάζει η ώρα για τη σταδιακή εξασθένηση του ευρώ; Τι εκτιμούν αναλυτές;

Πλησιάζει η ώρα για τη σταδιακή εξασθένηση του ευρώ; Τι εκτιμούν αναλυτές;
Άμεση ήταν η πτωτική αντίδραση του ευρωπαϊκού νομίσματος στο άκουσμα της είδησης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2008, όσο κι αν η εν λόγω κίνηση είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.
Το ευρώ χθες κινήθηκε πτωτικά κάτω από τα επίπεδα των 1,43 δολαρίων, ωστόσο μεγάλη μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η εν λόγω υποχώρηση αποτελεί μόνο την αρχή της σταδιακής εξασθένησης του ευρώ εντός των ερχόμενων μηνών.
Το ευρώ θα συνεχίσει να χάνει έδαφος έναντι του δολαρίου στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, καθώς το τοπίο παραμένει ακόμη θολό αναφορικά με την πολιτική που καλείται να ακολουθήσει η Fed, μετά την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και δεδομένης της κρίσης χρέους που ακόμη ταλανίζει την Ευρώπη, συμπαρασύροντας αυτή τη φορά και την Πορτογαλία.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει κερδίσει πάνω από 11% από το χαμηλό τεσσάρων μηνών που άγγιξε τον περασμένο Ιανουάριο, κατρακυλώντας στα επίπεδα των 1,286 δολαρίων. Ωστόσο, οι αναλυτές που συμμετείχαν στην εν λόγω σφυγμομέτρηση δεν αναμένουν υποχώρησή του σε τόσο χαμηλά επίπεδα εντός των ερχόμενων 12 μηνών.
Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις το ευρώ αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του 1,42 τον ερχόμενο μήνα, να υποχωρήσει στο 1,39 σε έξι μήνες από τώρα, ενώ σε ορίζοντα 12μήνου εκτιμάται διαμόρφωσή του στα επίπεδα του 1,36.
Το ευρώ ωστόσο προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει και έναντι της βρετανικής στερλίνας εντός των ερχόμενων 12 μηνών, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) επιχειρεί να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού στη Βρετανία.
Το κοινό νόμισμα εκτιμάται ότι θα διαπραγματεύται πέριξ των 87,7 πενών σε ένα μήνα, κοντά στις 85,5 πένες σε έξι μήνες και στις 84,1 πένες σε ένα χρόνο.  
Αντίστοιχα η στερλίνα αναμένεται να κινηθεί ανοδικά και έναντι του δολαρίου στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το βρετανικό νόμισμα τοποθετείται στα επίπεδα των 1,61 δολαρίων σε ορίζοντα τριμήνου, προτού ανατιμηθεί στα 1,64 δολάρια στα τέλη του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης