Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διπλή υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τη Moody's - Στο Βaa3 από Baa1

tags :
Διπλή υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τη Moody's - Στο Βaa3 από Baa1
Σε διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας προέβη ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σε τοπικό και ξένο νόμισμα, διαμορφώνοντας την αξιολόγηση στο Βaa3 από Baa1. Το outlook παραμένει αρνητικό.
Τα βασικά κίνητρα για τη σημερινή υποβάθμιση είναι τα εξής:
1. της αναμενόμενης μείωσης της οικονομικής ισχύος της ιρλανδικής κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις ασθενέστερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας
2. την αβεβαιότητα που δημιουργείται από τον έλεγχο της φερεγγυότητας που απαιτείται από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM) για την παροχή μελλοντική στήριξη της ρευστότητας.
Οι αρνητικές προοπτικές του στην αξιολόγηση του οίκου, βασίζεται στην άποψή του ότι η οικονομική ισχύς της ιρλανδικής κυβέρνησης θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, εάν η οικονομική ανάπτυξη αποδειχθεί χειρότερη από ό, τι προβλέπεται, ή εάν η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την προγραμματισθείσα πορεία.
Η Moody’s σήμερα υποβάθμισε επίσης και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιρλανδίας κατά μία βαθμίδα στο Prime -3 (ανάλογα με την Baa3 βαθμολογία του χρέους) από Prime-2. Επίσης υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από Baa1 τη μακροπρόθεσμη βαθμολόγηση, και την αξιολόγηση Prime -3 από Prime-2 της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της National Asset Management Agency (NAMA), οι υποχρεώσεις της οποίας είναι πλήρως και άνευ όρων εγγυημένες από την κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Οι προοπτικές για την αξιολόγηση του ΝΑΜΑ παραμένουν αρνητικές.
Η πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας των stress tests των ιρλανδικών τραπεζών, δημιούργησαν νέες ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί το μεγάλο όγκο των ζημιών του κλάδου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίας για την δημοσιονομική ισχύ της χώρας.
Οι ασθενείς οικονομικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο και από τη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από ένα πιο αντίξοο περιβάλλον επιτοκίων.
Το συνεχιζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας έχει ήδη οδηγήσει σε κατακόρυφη εξασθένιση της εσωτερικής ζήτησης. Η αναγγελθείσα κατά 15 δις. ευρώ (9,6% του 2010 ΑΕΠ) μείωση των καθαρών δαπανών για τα επόμενα πέντε χρόνια, η οποία αποσκοπεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2015, είναι πιθανό να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας . Την κατάσταση επιδεινώνει και το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων εξυγίανσης που ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση ώστε να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί της στόχοι.
Παράλληλα, την οικονομική πορεία της ιρλανδικής οικονομίας ενδέχεται να επιβαρύνει και η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση του βασικού επιτοκίου με στόχο την επιβράδυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, τα οικονομικά της Ιρλανδίας μπορεί να επηρεαστούν από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς και από τις αρνητικές επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων στους καταναλωτές της Ιρλανδίας, δεδομένου ότι πάνω από το 70% των υποθηκών των Ιρλανδών είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο. Παράλληλα, η ενίσχυση του ευρώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές.
Ακόμη και μετά τη σημερινή υποβάθμιση όμως, η βαθμολογία της Ιρλανδίας παραμένει στην κατηγορία επενδυτικής σύστασης, καθώς τα πλεονεκτήματα της ανταγωνιστικότητας και του φιλικού φορολογικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων παραμένουν. Η ευελιξία της αγοράς εργασίας αντικατοπτρίζεται από τη σημαντική αναπροσαρμογή των μισθών που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες προσαρμογής της Ιρλανδίας οι  μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ιρλανδίας παραμένουν υψηλότερες από εκείνες πολλών άλλων προηγμένων χωρών.
Επιπλέον, κατά την άποψη της Moody’s, η δέσμευση της Ιρλανδίας για δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ισχυρές. Η δέσμευση αυτή αντικατοπτρίζεται στην προσήλωση της νέας κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως ορίζεται στις προϋποθέσεις του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επιπλέον, μετά τα stress tests οι ιρλανδικές αρχές έχουν προσεγγίσει με ακρίβεια τις πρόσθετες ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μειώνοντας την αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις.
Τέλος, ο οίκος καταλήγει ότι σε περίπτωση που οι στόχοι της προβλεπόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν επιτευχθούν ή μια περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας, θα ακολουθήσει περαιτέρω υποβάθμιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης