Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H Finansbank αντλεί πάνω από 1,5 δις δολάρια ρευστότητα από τις αγορές – Δεν μεταφέρεται στην Εθνική Ελλάδος….

    H Finansbank αντλεί πάνω από 1,5 δις δολάρια  ρευστότητα από τις αγορές – Δεν μεταφέρεται στην Εθνική Ελλάδος….
Πάνω από 1,5 δις δολάρια αντλεί η  Finansbank η θυγατρική της Εθνικής τράπεζας στην Τουρκία.
Εκδίδει κοινό ομολογιακό δάνειο  senior 750 εκατ δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι προς το τέλος του 2010 είχε επίσης εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους συνολικά 800 εκατ δολαρίων. Ήταν έκδοση σε δολάρια και ευρώ αλλά το συνολικό ποσό διαμορφωνόταν σε 800 εκατ δολάρια.
Η Finansbank αυτοχρηματοδοτείται και προφανώς η εξέλιξη ευνοεί σημαντικά τον ενοποιημένο ισολογισμό καθώς η μητρική Εθνική δεν χρειάζεται να στηρίζει την θυγατρική της με ρευστότητα.
Η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία πλέον αποτελεί τον στυλοβάτη του ισολογισμού είναι κερδοφόρος τράπεζα και ταυτόχρονα αυτοχρηματοδοτείται. Δηλαδή δίνει κέρδη και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνει την μητρική με ενέσεις ρευστότητας.
Ορισμένοι θεώρησαν ότι οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας της Finansbank εμπεριέχουν και άλλη σκοπιμότητα μέσω της θυγατρικής στην Τουρκία η Εθνική να αντλεί ρευστότητα από τις αγορές.
Όμως ασφαλείς και επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αδύνατο η Εθνική να χρηματοδοτείται μέσω Finansbank καθώς η Εθνική για πλείστους λόγους, εποπτικούς, τραπεζικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεν θα ήθελε να δώσει αφορμές για τέτοιου είδους κριτική ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.
Η Εθνική τράπεζα ως γνωστό έχει ανακοινώσει το σχέδιο της να πωλήσει το 20% της Finansbank και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Στόχος η άντληση 1 με 1,2 δις ευρώ από την Τουρκία.
Τεχνικά η Εθνική τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει την διαδικασία αλλά λόγω των εκλογών στην Τουρκία η διαδικασία θα ξεκινήσει μάλλον τον Ιούλιο.
Η Finansbank είναι σταθερά κερδοφόρος τράπεζα το 2010 πέτυχε κέρδη 462 εκατ ευρώ και το 2011 εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε ένα εύρος 460 με 500 εκατ ευρώ.
Ενθαρρυντικά επίσης είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων  και καταθέσεων στην Τουρκία θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα πάνω από 20% για τα δεδομένα της Finansbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης