Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Οδεύουμε προς ένα ακόμη παγκόσμιο κραχ; Όχι... - Λείπει μια βασική προϋπόθεση

Goldman Sachs: Οδεύουμε προς ένα ακόμη παγκόσμιο κραχ; Όχι... - Λείπει μια βασική προϋπόθεση
Η πιστωτική επέκταση είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της κορύφωσης των τιμών των κατοικιών
Απίθανο θεωρεί η Goldman Sachs να συμβεί σύντομα ένα ακόμη κραχ στην αμερικανική οικονομία, καθησυχάζοντας επί της ουσίας τις ανησυχίες που εκφράζονται εσχάτως όλο και πιο συχνά.
Η οικονομική κρίση του 2008 ήταν τόσο τραυματική, που οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να σταματήσουν να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να συμβεί και πάλι πολύ σύντομα.
Ερωτήσεις όπως "πότε είναι η επόμενη κρίση" ή "πότε θα είναι οι επόμενες διασώσεις;" δεν έχουν σταματήσει ουσιαστικά από το 2009.
Σύμφωνα με την Goldman, ένα ακόμη πραγματικό κραχ (με το οποίο εννοούν μια μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου, μια πτώση της αγοράς κατοικιών ή μια ύφεση) είναι αρκετά απίθανο.
Η ιστορική ανάλυση των προηγούμενων μεγάλων κραχ, σύμφωνα με τους κορυφαίους οικονομολόγος Jan Hatzius και Sven Jari Stehn, δείχνει ότι ενώ υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος μια μια πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς (λόγω του μεγάλου ράλι), μας λείπει μία από τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για μια πραγματική αποτυχία.
Και αυτή δεν είναι άλλη από την υψηλή πιστωτική επέκταση.
Σύμφωνα με τους δύο κορυφαίους αναλυτές της Goldman Sachs, η πιστωτική επέκταση είναι ο πιο σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της κορύφωσης των τιμών των κατοικιών, ειδικά όταν έχουμε ανάπτυξη που ακολουθεί μια ύφεση.
Κραχ των τιμών των κατοικιών έχουμε όταν ακολουθούν περίοδοι υψηλού πληθωρισμού, υψηλής μεταβλητότητας των ιδίων κεφαλαίων και μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η τρέχουσα εικόνα φαίνεται λογικά καθησυχαστική από μακροοικονομική σκοπιά.
Ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία της πιστωτικής επέκτασης τα τελευταία χρόνια.
Για να έχουμε ένα πραγματικά επώδυνο κραχ θα πρέπει να έχουμε μια σημαντική πιστωτική συσσώρευση, καταλήγουν οι δύο αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 17 Αυγούστου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης