Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κατακρήμνιση στο ΧΑ -2,51% στις 1086 μον. με μέτριο τζίρο – Η ψευδαίσθηση της ανόδου και ο στρατηγικός στόχος των 900 μον.

Κατακρήμνιση στο ΧΑ -2,51% στις 1086 μον. με μέτριο τζίρο – Η ψευδαίσθηση της ανόδου και ο στρατηγικός στόχος των 900 μον.
Κάκιστη η εικόνα της αγοράς - Πτωτικά οι μετοχές των τραπεζών έως -4,09% με μέτριους  όγκους – Πτώση στον FTSE 25 έως -5,5%
(upd21)Ισχυρότατες απώλειες κατέγραψε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, απόρροια των ρευστοποιήσεων που σημειώθηκαν  σε τράπεζες και FTSE 25.
Η πτώση φθοράς απέδειξε ότι
η αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας, δεν έπεισε, ήταν μια αναλαμπή, μια ψευδαίσθηση ανόδου.
 Είχαμε επισημάνει έγκαιρα ότι η άνοδος δεν συντελέστηκε  με στρατηγική αλλαγής τάσης αλλά είχε ως στόχο την αποτροπή βίαιης πτώσης και ενεργοποίησης stop losses.
Η αδυναμία υπέρβασης των 1120 μονάδων σήμερα,  επιβεβαιώνει το σενάριο της πτώσης προς τις 1050 και εν συνεχεία στις 950-900 μονάδες που είναι ο απόλυτος στόχος των short.  

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα  στο ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε  μεγάλες απώλειες -2,51% στις 1086,5 μονάδες.
Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα - που αποδεικνύει ότι οι ξένοι δεν ρευστοποιούν μαζικά αλλά επιλεκτικά - διαμορφώθηκε  στα 79,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος στα 61,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 53,4 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 3 εκατ. στα warrants.
Το χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης έφθασε έως τις 1120,94 μονάδες με κέρδη +0,58% δείχνοντας αδυναμία υπέρβασης των 1120 μονάδων καθώς επανεμφανίστηκαν οι πωλητές οδηγώντας σε πτώση κάτω από τις 1100 μονάδες κλείοντας κοντά στα χαμηλά στις 1082 μονάδες.
Το βραχυχρόνιο στοίχημα της αγοράς είναι οι 1135 -1145 μονάδες αν δεν καταφέρει η αγορά να τις προσεγγίσει, τότε η πτώση φθοράς θα συνεχιστεί με στόχο τις 1050 και στρατηγικό στόχο τις 950-900 μονάδες.   
Οι έκδηλες ανησυχίες για τις τράπεζες, ο κίνδυνος πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα λόγω πιθανής πτώσης της κυβέρνησης από την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, οι εξλείξεις σε Ρωσία και Ιράκ δημιουργούν αρνητικό μείγμα και επαναφέρουν τις ρευστοποιήσεις
Στις τράπεζες σήμερα 18 Αυγούστου επικρατούν καθαρά πτωτικές  τάσεις με ισχυρές απώλειες σε Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Πολύ έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι η πρόσφατη άνοδος - αναλαμπή δεν έπεισε και ότι είναι θέμα χρόνου πάλι η πτώση.
Η Εθνική υποχώρησε σήμερα -3,33% στα 2,32 ευρώ, ισχυρές πιέσεις στην Alpha bank -2,46% στα 0,5950 ευρώ, στην Πειραιώς πτώση -2,11% στα 1,39 ευρώ και στην Eurobank -4,09% στα 0,3050 ευρώ αλλά με μεγάλη ανεκτέλεστη εντολή αγοράς 3,78 εκατ μετοχών.
Οι κινήσεις των τραπεζών μας δείχνουν ότι η άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας δεν έχει σκοπό να αλλάξει το κλίμα και την τάση - που είναι ξεκάθαρη καθοδική - αλλά να αποτρέψει τα χειρότερα.
Επενδυτές προσέξτε....οι τράπεζες συνεχίζουν να μην πείθουν με την γενικότερη συμπεριφορά τους, τα χαμηλά έτους ακόμη δεν τα έχουμε δει στις τράπεζες.
Στον FTSE 25 οι όγκοι είναι για πολλοστή φορά πολύ χαμηλοί οπότε συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν επί της ουσίας.
Κυριιάρχησαν οι πτωτικές τάσεις, λόγω ρευστοποιήσεων, με την  ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ να σημειώνουν κέρδη και αντιθέτως ΟΤΕ -2,91%, ΟΠΑΠ -4,85%, ΔΕΗ -3,36%, ΕΧΑΕ -3,69%, Τιτάνας -2,44%, ΜΙΓ -5,50%, ΕΛΠΕ -4,52% σημείωσαν ισχυρή πτώση - διόρθωση.

Ιδιωτικοποιήσεις η καλύτερη λύση για τις τράπεζες αλλά με ποιο τρόπο

Μέσω ενός επιθετικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να αποκατασταθεί η κλονισμένη υγεία των ελληνικών  τραπεζών.
Στην εκτίμηση αυτή συμφωνούν πλέον όλοι οι τραπεζίτες, όλοι κατανοούν ότι μόνο μέσω ιδιωτικοποιήσεων ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα που πλήρωσε τα λάθη του κράτους θα μπορέσει να αποτραπεί ο κίνδυνος να τράπεζες να μετεξελιχθούν σε ζόμπι.
Για να υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών υπάρχουν δύο τρόποι.

Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

Ο πρώτος θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δομικά, θα ξεκαθαρίσει την μετοχική σύνθεση των τραπεζών από αυτούς που βλέπουν τις επενδύσεις στο ελληνικό banking ως επένδυση και αυτούς που την βλέπουν ως ευκαιριακή κερδοσκοπία και ταυτόχρονα θα αυξήσει δομικά και όχι κερδοσκοπικά τις κεφαλαιοποιήσεις.
Ο τρόπος αυτός είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το βασικό αντεπιχείρημα είναι μα γιατί οι ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες για 3η συνεχόμενη φορά;
Δεν θα χαρακτηριστούν οι τράπεζες αφερέγγυες προς τις αγορές και εν τέλει γιατί να υλοποιήσουν ΑΜΚ όταν π.χ. η Eurobank διαθέτει 17,7% core tier 1;
Τα ερωτήματα αυτά είναι εύλογα αλλά όπως επισημαίνει έμπειρος τραπεζίτης «αν στα stress tests προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ της πώλησης περιουσιακών στοιχείων είναι προτιμότερο να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές ώστε και οι 4 συστημικές τράπεζες να αποτιμώνται με ίδιους όρους».
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι καθαρή λύση γιατί θα αυξήσει εκ νέου την επάρκεια κεφαλαίων των τραπεζών, θα οδηγήσει μέσω της παραίτησης του ΤΧΣ σε ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και οι χαμηλότερες τιμές θα δώσουν επενδυτικό έναυσμα για ισχυροποίηση των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο.
Δυστυχώς μέρος των επενδυτών πάσχει από φοβικά σύνδρομα, θεωρεί τις αυξήσεις κεφαλαίου λάθος.
Από το να αποεπενδύει από δραστηριότητες μια τράπεζα είναι προτιμότερη η αύξηση κεφαλαίου.
Οι χαμηλότερες τιμές θα επιτρέψουν στους ξένους που βλέπουν το ελληνικό banking ως επένδυση να επανατοποθετηθούν δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα ενώ οι ευκαιριακοί κερδοσκόποι απλά θα αποχωρήσουν.
Αυξήσεις κεφαλαίου ή πώληση περιουσιακών στοιχείων;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ιδιώτες ξένοι θα επενδύσουν και 3η φορά στο ελληνικό banking, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα καλυφθούν.
Μέσω της πώλησης assets η τράπεζα θα βρει κεφάλαια μεν αλλά θα έχει μειώσει τον ισολογισμό.

Δημόσιες προτάσεις στα warrants και αλλαγή νόμου για επαναγορά warrants

Οι δημόσιες προτάσεις στα warrants και το σχέδιο οι τράπεζες να μπορούν να επαναγοράζουν τα warrants ωσάν ίδιες μετοχές κατά την άποψη ορισμένων  δεν μπορεί να αποτελεί κυρίαρχη λύση.
Αν το ΤΧΣ υλοποιεί δημόσιες προτάσεις, έναντι κοινών μετοχών δηλαδή δημόσιες προτάσεις σε είδος οι κάτοχοι των warrants θα λάβουν μια αξία χωρίς όμως να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών.
Το ΤΧΣ εν συνεχεία θα μπορεί να υλοποιεί placement.
Το ΤΧΣ θα ανακτήσει κάποια κεφάλαια που έχει επενδύσει στις τράπεζες αλλά το μπαράζ placement θα προκαλέσει τις ίδιες συστημικές αναταράξεις με τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Με την διαφορά ότι στα placement δεν προστίθενται νέα κεφάλαια, όπως στις αυξήσεις κεφαλαίου.
Η επαναγορά warrants από τις τράπεζες κατά τα πρότυπα επαναγοράς ιδίων μετοχών προφανώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό το υφιστάμενο καθεστώς.
Συν τοις άλλοις επειδή θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests, η ΕΚΤ δεν θα εγκρίνει να δαπανήσουν κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να επαναγοράσουν warrants.

Η τεχνική προσέγγιση της αγοράς - Τα χαμηλά έτους δεν τα έχουμε δει ακόμη

Μετά τις 1050 μονάδες, ούτως ή άλλως περιμέναμε αντίδραση τεχνικής υφής έως τις 1120-1135 μονάδες ενώ δεν αναιρεί κανένα σχεδιασμό κίνηση έως και τις 1150 μονάδες.
Η τεχνικής υφής αντίδραση επιβεβαιώθηκε  και η επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την άποψη ότι η πτώση δεν έχει τελειώσει θα δούμε εκ νέου τις 1050 μονάδες αλλά και τις 950 μονάδες που είναι ο στρατηγικός μας στόχος.
Όλα αυτά δεν τα γράφουμε σήμερα για πρώτη φορά τα επισημάναμε πριν συμβούν.
Προαναγγείλαμε από τα τέλη Ιουνίου του 2014 τις 1050 μονάδες που τις είδαμε στις 8 Αυγούστου.
Προαναγγείλαμε ανοδική αντίδραση όταν η αγορά φθάσει στις 1050 μονάδες και προσθέτουμε για πολλοστή φορά μετά την αναλαμπή έρχονται πάλι οι 1050 με 950 μονάδες όπου θα κριθεί η τύχη του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Stress tests τραπεζών και πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν την αγορά στις 950 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις στις μετοχές των τραπεζών, απώλειες έως -4,09%

Ισχυρή πτώση με μέτριους όγκους σημειώθηκε στις μετοχές των τραπεζών μετά την πρόσφατη μεγάλη απαξίωση που υπέστησαν από το σερί πτώσης και την συνακόλουθη ισχυρή αντίδραση τεχνικής υφής.
Η ανοδική αντίδραση κάποια στιγμή θα τελειώνε, δεν μας έπεισε η άνοδος των τραπεζών του τελευταίου διαστήματος, απόλυτα αναμενόμενη η νέα πτώση.  
Η Εθνική έκλεισε στα 2,32 ευρώ με πτώση -3,33%
και όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 8,19 δισ. ευρώ.
(Ως υπενθύμιση αναφέρουμε ότι στις 20 Μαΐου 2014 έφθασε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό των 1,98 ευρώ)
 Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισεκ. ευρώ στα  2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013.  
Τα stop losses στην Εθνική βρίσκονται στα 2 -2,13 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 2,5 ευρώ.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε  στα 0,5360 ευρώ με πτώση -10,22% και όγκο 696 χιλ. τεμάχια.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5950 ευρώ με πτώση -2,46% και όγκο 18 εκατ τεμάχια, με την αποτίμηση στα 7,4 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ.
Τα stop losses στην μετοχή είναι στα 0,55 ευρώ ενώ η αντίσταση βρίσκεται στα 0,62 ευρώ.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,39 ευρώ με πτώση -4,79% και όγκο 1,84 εκατ. τεμάχια.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,39 ευρώ με πτώση -2,11%  και όγκο 10 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 8,4 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,6070 ευρώ -8,17% με όγκο 506 χιλ. τεμάχια.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3050 ευρώ στο -4,09% και όγκο 19 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 4,4 δισ. ευρώ.
Η μετοχή στις 26 Αυγούστου θα ενταχθεί στον Eurostoxx 600 εξέλιξη που θα επιφέρει εισροές στον τίτλο αλλά όχι μεγάλης κλίμακας.
Το stop losses στα 0,28 και 0,26 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,34 ευρώ.
Η πώληση της θυγατρικής στην Ουκρανία είχε αρνητική επίδραση στα κεφάλαια αλλά ήταν απαραίτητη κίνηση καθώς ήταν μονίμως ζημιογόνος.
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,1170 ευρώ στο -2,5% και όγκο 323 χιλ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 122 εκατ. ευρώ.  
Η μετοχή της Attica bank θα υποστεί reverse split στα 0,08 ευρώ μάλλον 10 προς 1 στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, τα κερδοσκοπικά φαινόμενα στην μετοχή προβληματίζουν.  
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,18 ευρώ στο -0,98% και αποτίμηση στα 261 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στον FTSE 25 με απογοητευτικά μικρούς όγκους, ως συνήθως....

Πτωτικές τάσεις καταγράφησαν σήμερα στις μετοχές του FTSE 25, με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Συνολικά η εικόνα της αγοράς ήταν χείριστη σήμερα....
Ο ΟΤΕ σήμερα έκλεισε στα 10,00 ευρώ με πτώση -2,91% και αποτίμηση 4,9 δισ. ευρώ, ενώ το τεχνικό σημείο στήριξης για τον τίτλο είναι τα 9 ευρώ και αντίστασης τα 11,5 ευρώ.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,37 ευρώ με πτώση -3,36% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ, με τη στήριξη τεχνικά να προσδιορίζεται στα 10 ευρώ και η αντίσταση στα 11,8 ευρώ.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται στα 11,58 ευρώ με πτώση -4,85% και κεφαλαιοποίηση στα 3,69 δισ ευρώ, με κρίσιμο τεχνικό σημείο αντίστασης τα 13 ευρώ και στήριξη τα 11,4 ευρώ.
Η Coca Cola HBC στα 16,55 ευρώ με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 6,08 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20 ευρώ με πτώση -2,44% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,28 ευρώ με πτώση -4,52% και κεφαλαιοποίηση στα 1,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 7,84 ευρώ με άνοδο +1,55% και αποτίμηση 868 εκατ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 9,33 ευρώ στο +0,97% και αποτίμηση 993 εκατ. ευρώ.
Η MIG έκλεισε στα 0,3780 ευρώ με πτώση -5,5% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 291 εκατ. ευρώ.
Το τεχνικό σημείο στήριξης είναι τα 0,36 ευρώ και ισχυρής αντίστασης τα 0,44 ευρώ.
Η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές θυμίζουμε βρίσκεται στα 0,54 ευρώ.
Ο Μυτιληναίος  στα 5,87 ευρώ με πτώση -1,84% και κεφαλαιοποίηση 686 εκατ. ευρώ, έχοντας τεχνικό σημείο αντίστασης τα 6,8 ευρώ και στήριξης τα 5,4 ευρώ.
Η Μέτκα κατέγραψε μεγάλες απώλειες -5,05% στα 10,71 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 556 εκατ ευρώ.
Η Eurobank Properties στα 9,10 ευρώ με πτώση -1,09% και αποτίμηση 921 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα ενισχύθηκε η μετοχική της σύνθεση με το Capital και Wellington.
Ισχυρές απώλειες για τον ΟΛΠ που έκλεισε στο -4,40% στα 16,30 ευρώ και την ΓΕΚ Τέρνα -4,97% στα 3,25 ευρώ.

Νέα βελτίωση στα ομόλογα Ελλάδος και περιφέρειας - Στο 5,85% η  ελληνική  10ετία και spread 485 μ.β.  

Νέα βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, απόρροια της ανόδου που σημειώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 14 Αυγούστου ενώ ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα στα ομόλογα της  Νοτίου Ευρώπης με άνοδο των τιμών και μείωση των spreads.
Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι διεθνείς οίκοι με μεγάλη βαρύτητα στις αγορές ομολόγων προεξοφλούν το τέλος του ανοδικού κύματος στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρώπης, αναφερόμαστε στις πρόσφατες εκτιμήσεις της Goldman Sachs και της Barclays.
Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, διαμορφώνεται στις 81,40 με 82,85 μονάδες βάσης ή απόδοση 5,85% από 6,18%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 485 από 515 μονάδες βάσης.
Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές οριακά υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 100,2 μονάδες βάσης ή απόδοση 4,70% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 99,42 μ.β.  με απόδοση 3,58% από 3,5% όταν εκδόθηκε.
Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, σήμερα επικρατούν νέες ανοδικές τάσεις στις τιμές….  
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,97%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,47%, η Ισπανία 2,45% και η Ιταλία 2,64%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο της στο 1% (με βάση το ομόλογο λήξης Μαΐου 2024) και η Ιρλανδία 1,97% δηλαδή spread περίπου 97 μονάδες βάσης όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 βαθμίδων.
Αυτό λέγεται….ακραία στρέβλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης