γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα νέα μέτρα που θα προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση ώστε να πείσει τους διεθνείς επενδυτές για την αποφασιστικότητά της για την εξισορρόπηση των οικονομικών του Ελληνικού Δημοσίου.
Κατά την προηγούμενη εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε μόλις 0,8% έχοντας υποχωρήσει μέχρι και 5% αλλά και κερδίσει 5,2% ενδοσυνεδριακά μέσα στην εβδομάδα. Η παραπάνω κίνηση υπογραμμίζει την απουσία ουσιαστικών εξελίξεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στις εγχώριες τράπεζες. Με το πέρας της εβδομάδας η Εθνική τράπεζα υποχώρησε 2,1%, της Alpha Bank κέρδισε 3,1%, η EFG Eurobank κέρδισε 2,8%, η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε 0,5% και η Τράπεζα Κύπρου κέρδισε 3,8%.
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το 2009 της Τραπέζης Πειραιώς αλλά και της Τραπέζης Κύπρου. Η αντίδραση των επενδυτών ήταν επιφυλακτικότητα αφού και οι δύο μετοχές πιέστηκαν την επόμενη της ανακοίνωσης για να ισορροπήσουν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχη συμπεριφορά έδειξαν και μετοχές των τραπεζών που δεν ανακοίνωσαν ακόμη αποτελέσματα για το 2009. Πιθανότατα επηρέασε περισσότερο τη συμπεριφορά των επενδυτών η ανακοίνωση για υπογραφή υψηλού ποσού swap μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Goldman Sachs το 2001 και η διαπίστωση ότι αυτό θα αύξανε το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου πέρα από το γνωστό μέχρι τώρα. Αν και το ποσό του swap καθαυτό δεν μεταβάλλει την εικόνα οι επενδυτές ανησύχησαν για την πιθανότητα ύπαρξης και νέου «κρυμμένου» χρέους από το ελληνικό δημόσιο - ανησυχία η οποία δεν κράτησε πολύ. Η περαιτέρω υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα στο 3,8% τον Ιανουάριο από 4,2% το Δεκέμβριο του 2009 είναι γεγονός και πλήττει τις εγχώριες τράπεζες. Η παρουσία των στελεχών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε με νέες συστάσεις και ανανεωμένη πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα στην κατεύθυνση της στήριξης των δημοσιονομικών και κατ' επέκταση τη διασφάλιση της σταθερότητας του Ευρώ.
Θα ακολουθήσουν επισκέψεις του Πρωθυπουργού στη Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ σύντομα, σε αναζήτηση πολιτικής στήριξης λόγω των αρνητικών συνθηκών. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από την Ελληνική Κυβέρνηση και η έγκριση τους από τις Αρχές της Ε.Ε. θα πρέπει να τονώσουν το ΧΑ αλλά και τις εγχώριες τράπεζες καθώς θα αποτελέσουν την αρχή της αποκατάστασης της ισορροπίας των δημοσιονομικών μεγεθών. Η έμπρακτή βοήθεια με πακέτο ύψους 20δις με 25δις ευρώ όπως φημολογείται, θα αποτελούσε επισφράγιση της στήριξης της ελληνικής προσπάθειας και θα ήταν άλλη μια θετική εξέλιξη.
Η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ συνεχίζει παρά τον έντονο προβληματισμό για την υψηλή ανεργία. Η έντονη ανησυχία των επενδυτών για τις οικονομίες της Ισπανίας και Πορτογαλίας έχει υποχωρήσει χωρίς όμως να έχει αρθεί οριστικά συνεχίζοντας να πλήττει το ευρώ έναντι του δολαρίου.
Σχόλια αναγνωστών