Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Alpha bank ο ισχυρός καταλύτης του κλάδου – Περίεργες αναφορές για επαφές με Morgan Stanley, τα σενάρια για αμκ και η ενίσχυση του ισολογισμού….

    Alpha bank ο ισχυρός καταλύτης του κλάδου – Περίεργες αναφορές για επαφές με Morgan Stanley, τα σενάρια για αμκ  και η ενίσχυση του ισολογισμού….
Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Alpha bank επιδεικνύει αξιοσημείωτη συμπεριφορά.
Αρχικά κέρδισε 9,3% εν συνεχεία υποχώρησε 3,7%.
Η συμπεριφορά της μετοχής μπορεί να αποτελεί απλά μέρος των κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε μια τόσο ρηχή αγορά αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι διαρροές στο Λονδίνο που προφανώς δεν επιβεβαιώνονται από την Alpha αναφέρουν ότι σχεδιάζονται συναντήσεις με την Morgan Stanley.

Η Morgan Stanley είναι ο σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας και κατέχει ποσοστό 4,5% στην Alpha bank ως θεματοφύλακας και όχι απευθείας ως Morgan Stanley.
Κατά ορισμένους αν ισχύει η πληροφορία αυτή είναι πιθανό η Alpha bank να επιδιώκει να προσεταιριστεί τους μετόχους αυτού που βρίσκονται πίσω από τον θεματοφύλακα την Morgan Stanley.
Τα σενάρια περί παρασκηνιακών επαφών με στόχο ανακίνηση του θέματος της με την Εθνική δεν φαίνεται να έχει βάση.
Πάντως η συμπεριφορά της Alpha bank στο ΧΑ γεννά ερωτηματικά όταν μάλιστα το Fortelus συνεχίζει να μειώνει την επενδυτική του short θέση.
Όσον αφορά τα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου φαίνεται ότι η Alpha διερεύνησε το ενδεχόμενο αλλά δεν είναι σαφές αν όντως σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση ή απλά εξετάζει τα εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον πιθανότατα το Φθινόπωρο.
Εν τω μεταξύ κέρδη περίπου 25 εκατ ευρώ εκτιμώνται για το α΄ τρίμηνο του 2011 στην Alpha bank σε σχέση με τις ζημίες -10,4 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2010.
Τα αποτελέσματα της Alpha bank θα ανακοινωθούν στις 24 Μαΐου μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Με τις κατάλληλες ενέργειες η Alpha bank καταφέρνει να διατηρεί ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενώ θα περάσει και τα νέα πανευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests.
Στο πλαίσιο αυτό δεν εξετάζει σε αυτή την χρονική φάση αύξηση κεφαλαίου και όπως αναφέρει πηγή από το Φθινόπωρο θα αξιολογηθεί αν η τράπεζα προχωρήσει και με ποια διαδικασία σε κεφαλαιακή ενίσχυση. Βέβαια είναι γεγονός ότι η Alpha bank εξέτασε σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά δεν φαίνεται σε αυτή την φάση να βρίσκεται στην προτεραιότητα του ομίλου.
Ο ισχυρός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 13,5% επιτρέπει στην Alpha bank να κερδίσει χρόνο και ταυτόχρονα να εξετάσει κεφαλαιακή ενίσχυση στην καλύτερη δυνατή χρηματιστηριακά τουλάχιστον περίοδο.
Αν η Alpha bank υλοποιούσε αύξηση κεφαλαίου η τιμή της αύξησης θα καθοριζόταν στα 1,8 με 2 ευρώ.
Προφανώς θα αναπροσαρμοζόταν και η ονομαστική αξία.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι  κατά καιρούς έχει αναφερθεί ότι η Alpha bank σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου ωστόσο εκ των πραγμάτων οι φήμες αυτές είχαν διαψευστεί.
Σε αυτή την φάση ποια η σκοπιμότητα για την Alpha να υλοποιήσει αύξηση σε τόσο κακό χρηματιστηριακό κλίμα;
Σε τόσο έντονα αρνητικό κλίμα θα ήταν λανθασμένη επιλογή για την τράπεζα να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση.
Σημειώνεται ότι στα stress tests η Alpha bank θα τα περάσει ακόμη και αν εξαιρεθούν οι προνομιούχες μετοχές.
Από τα βασικότερα στοιχεία του ισολογισμού της Alpha bank είναι
1)Ο ισχυρός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 13,5% ο οποίος ενισχύθηκε καθώς μειώθηκε το ενεργητικό λόγω ανάλογης μείωσης των δανείων…
Ίσως η παράμετρος αυτή να μεταθέσει χρονικά την υλοποίηση μιας αύξησης κεφαλαίου.
2)Η τράπεζα έχει αντλήσει από την ΕΚΤ 14,2 δις ευρώ.
3)Οι προβλέψεις με βάση το 2010 διαμορφώθηκαν στα 884,8 εκατ ευρώ καταγράφοντας αύξηση 30,8%. Η πολιτική υψηλών προβλέψεων διατηρείται αν και εμφανίζονται σημάδια σταθεροποίησης στο α΄ τρίμηνο του 2011.
4)Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 10% ή κατά 4,8 δις ευρώ στα 38,92 δις ευρώ. Η τάση μείωσης συνεχίζεται αλλά πιο ελεγχόμενα.
5)Η τράπεζα συνέχισε να μειώνει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της στα 3,7 δις ευρώ.
6)Η πορεία των κερδών από το εξωτερικό μπορεί να χαρακτηριστεί αξιοπρεπής στα 44 εκατ το 2010 σε σχέση με τα 50,9 εκατ ευρώ το 2009. Για το 2011 υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση.
7)Θα μειωθεί κατά 100 καταστήματα το δίκτυο στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης