Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Βυθίστηκε το ΧΑ -2,61% στις 1165 μον. - Φήμες για ΑΜΚ και αποχώρηση funds - Στο -10% η Attica, η ΑΜΚ στα 0,06 ευρώ προ RS

Βυθίστηκε το ΧΑ -2,61% στις 1165 μον. - Φήμες για ΑΜΚ και αποχώρηση funds  - Στο -10% η Attica, η ΑΜΚ στα 0,06 ευρώ προ RS
Νέα ισχυρή διόρθωση στην αγορά - Ξεφόρτωμα -9,68% στην Attica Bank, η Eurobank μετά τα πακέτα που διακινήθηκαν, δέχθηκε πιέσεις – Καθολικά πτωτικές τάσεις στον FTSE 25

(upd22) Εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδος, φημών ότι σχεδιάζουν ΑΜΚ οι τράπεζες αλλά και αποχώρησης 2-3 funds από τρεις τράπεζες, το χρηματιστήριο δέχτηκε ισχυρές πιέσεις με οριακά αυξημένο τζίρο και όγκο λόγω πακέτων.
Μετά την αποτυχία διάσπασης των 1.200 μονάδων η αγορά υποχώρησε κάτω από τις 1.170 μονάδες και πλέον βρίσκεται πάλι εντός της ουδέτερης ζώνης των 1.140 με 1.180 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος μόνιμα σε πτωτική τροχιά σήμερα έκλεισε στις 1.165,38 μονάδες με πτώση -2,61% πλησίον των χαμηλών ημέρας (1.164,82 μονάδες -2,66%), ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 1.194,72 μονάδες (-0,16%).
Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα αλλά ενισχυμένος έναντι της χθεσινής ημέρας διαμορφώθηκε στα 92,65 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 99,65 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 86,4 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες και 1,3 εκατ. στα warrants.
Η MIG διακίνησε 6,54 εκατ. μετοχές εκ των οποίων τα 5,3 εκατ. σε ένα πακέτο στην τιμή των 0,4140 ευρώ.
Οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν απώλειες, με την Attica Βank να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις -9,68% στα 0,1120 ευρώ, λόγω ΑΜΚ 434 εκατ με εκτιμώμενη τιμή προς RS τα 0,06 με 0,08 ευρώ.
Η Eurobank που στηρίζεται εμφανώς από τους μετόχους της οι οποίοι θέλουν τιμή νέας ΑΜΚ στα 0,30 με 0,31 ευρώ, δέχθηκε πιέσεις μετά την ολοκλήρωση των πακέτων καθώς αποχώρησε fund.
Στην Eurobank από τα 57,8 εκατ. μετοχές που διακινήθηκαν τα 30 εκατ. αφορούσαν εφτά πακέτα, ένα εκ των οποίων 16,6 εκατ. τεμαχίων, όλα στα 0,35 ευρώ.
Τα πακέτα διακινήθηκαν κυρίως μέσω της JP Morgan και της Bank of America.
Μετά την ολοκλήρωση των πακέτων η μετοχή της Eurobank, κρέμασε κάτω από τα 0,35 ευρώ στα 0,3400 ευρώ με πτώση -3,68%.
Στο -4,46% στα 2,57 ευρώ η Εθνική που μετά την Attica Βank σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες.
Στον FTSE 25 επικράτησαν ξεκάθαρα πτωτικές τάσεις με μικρούς όγκους, πλην της MIG που ξεχώρισε σε συναλλακτική δραστηριότητα. Η χρηματιστηριακή συνεδρίαση ήταν ρηχή, ενώ μετά το μεσημέρι οι πωλητές πήραν τα ηνία της αγοράς χωρίς όμως ακρότητες ή μαζικές ρευστοποιήσεις ενώ οι long προσπάθησαν να κρατήσουν τη ζώνη των 1.170 - 1.180 μονάδων χωρίς όμως επιτυχία... Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι κατά την σημερινή πτώση αυξήθηκε ο τζίρος λόγω πακέτων. Την Παρασκευή ο τζίρος είχε φθάσει στα 130,2 εκατ. ευρώ για να υποχωρήσει χθες στα 66,88 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της αγοράς 38 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 82 που κατέγραψαν απώλειες.

Οι long εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Standard and Poor’s

Στο θετικό σενάριο και εφόσον την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου αναβαθμιστεί η Ελλάδα από την Standard and Poor’s στην κλίμακα Β από Β- (θα φθάσουμε στα επίπεδα της Fitch) ή αναβάθμιση του outlook  το χρηματιστήριο θα μπορούσε να αναρριχηθεί έως τις 1220 -1235 μονάδες, επίπεδα που θα ολοκληρωθεί η άνοδος και μετά πάλι πτώση.
Στο αρνητικό σενάριο όπου δεν θα υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, o ανοδικός κύκλος θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, για να ακολουθήσει νέα πτώση. 
Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και Eurogroup όπου δεν αναμένονται συγκλονιστικά νέα, παρά τις διαρροές ότι θα εξεταστεί τυχόν νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

J P Morgan, Bank of America και Goldman Sachs διακινούν μεγάλους όγκους στην Eurobank - Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων στην MIG

Για μια ακόμη ημέρα πρωταγωνιστής στις τράπεζες είναι η Eurobank.
Έχει διακινήσει τον μεγαλύτερο όγκο και οι ξένοι έχουν πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες συναλλαγές.
Συγκεκριμένα στην Eurobank η JP Morgan 32 εκατ μετοχές, η Goldman Sachs 4 εκατ., η UBS 1,2 εκατ και η Bank of America 22 μετοχές.
Στην Πειραιώς 1,4 εκατ. μετοχές η Citigroup και 360 χιλ μετοχές η Bank of America.
To πακέτο των 5,3 εκατ. μετοχών στην MIG αφορά αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου ξένου επενδυτή.

Θολό το μέλλον - Γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο δεν τραβάει;

Αν δει κανείς στρατηγικά την πορεία του χρηματιστηρίου βρίσκεται στα επίπεδα αρχών Αυγούστου του 2011 στις 1.200 μονάδες.
Δηλαδή ενώ πέρασε η ελληνική οικονομία καταστροφές, ανέκμαψε, προσβλέπει σε θετικό ΑΕΠ, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν δύο φορές το χρηματιστήριο βρίσκεται στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2011, δηλαδή βρίσκεται στο πουθενά, στο τίποτε.
Η εξέλιξη αυτή πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Οι ελληνικές τράπεζες στα νέα stress tests στις 24 ή 31 Οκτωβρίου θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου με λελογισμένες αυξήσεις κεφαλαίου.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λοιπόν έχει νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες και βεβαίως την πιθανότητα πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο του 2015. Τόσο η οικονομία όσο και το χρηματιστήριο βρίσκονται σε μόνιμο ανηφορικό δρόμο.
Αν κοιτάξουν προς τα πίσω η κατρακύλα δεν θα έχει τελειωμό.
Αν συνεχίσουν μπροστά θα συνεχίσουν στον επώδυνο ανηφορικό δρόμο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο που αποτελεί προεξοφλητικό μηχανισμό βρίσκεται στα επίπεδα του 2011 αντί να προεξοφλεί τις καλύτερες ημέρες. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Είναι απλό. Το χρηματιστήριο δεν ανησυχεί τόσο για τις τράπεζες αυτές θα ανακεφαλαιοποιηθούν, ανησυχεί για την πορεία της χώρας.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές θα διαχειριστούν την ήττα τους, τίποτε άλλο.
Η επερχόμενη πολιτική αλλαγή με την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρχικά ένα σοκ για το χρηματιστήριο αλλά θα εξελιχθεί σε τραγωδία ή πορεία ανάκαμψης ανάλογα με το πραγματικό οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ορισμένες θέσεις είναι ενδιαφέρουσες άλλες πάλι είναι απλά τραγικές και άλλες δεν εφαρμόζονται ούτε στην Βόρειο Κορέα.
Η αγορά όλα αυτά βλέπει και είναι μονίμως καθηλωμένη.
Οι πολιτικοί μιλούν για καλύτερες ημέρες αλλά το χρηματιστήριο δεν τις προεξοφλεί και ξέρετε γιατί, γιατί η πλειοψηφία δεν πιστεύει ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.

Μια διαφορετική προσέγγιση που πρέπει να αποτιμήσετε

Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν τις εξής προκλήσεις.
1) Τα stress tests και οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.
2) Η αποτίμηση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τα δυνητικά κέρδη στις ελληνικές τράπεζες
3) Ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης ενόψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι ξένοι επενδυτές στην πλειονότητα τους πιστεύουν ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση την λογική, οι μετοχές των τραπεζών είναι για κάτω αλλά δεν αποκλείονται και οι κλασσικές μηχανορραφίες των ξένων, να ανεβάσουν τις μετοχές με στόχο τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι περιορισμένο καθώς τα καλά στοιχεία ενεργητικού τους τα έχουν ήδη καταθέσεις ως εγγύηση στο ευρωσύστημα για να λαμβάνουν ρευστότητα.
Όλες τις καλυμμένες ομολογίες και τα ABS τα έχουν ήδη collaterals στην ΕΚΤ άρα δεν έχουν και πολλά στοιχεία να πουλήσουν.
Για τον πολιτικό κίνδυνο, μπορεί να ειπωθεί ότι η κυβέρνηση απλά διαχειρίζεται την ήττα που έρχεται.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα υποστούν ήττα στις επόμενες εκλογές που δεν θα αργήσουν.

Το χρηματιστήριο παραμένει ακόμη σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι

Το ελληνικό χρηματιστήριο επανήλθε εκ νέου στην ζώνη των  1.140 με 1.180 μονάδων μετά την αποτυχία ανοδικής διάσπασης των 1200 μονάδων.
Ο ανώτερος στόχος της αγοράς είναι οι 1220-1235 μονάδες.
Η αγορά μέχρι τώρα μας έχει δείξει από τον Μάρτιο του 2014 ότι ακολουθεί την εξής τάση, χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες στα τεχνικά γραφήματα.
Από τις 1.379 μονάδες που ήταν το υψηλό έτους στις 19 Μαρτίου του 2014 το χρηματιστήριο υποχώρησε στις 1062 μονάδες ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 19 Μαΐου ακολούθησε νέα άνοδος στις 1.328 μονάδες ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 10 Ιουνίου και εν συνεχεία πάλι πτώση με χαμηλό τις 1.044 μονάδες στις 8 Αυγούστου.
Η αγορά πραγματοποιεί χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση από τον Μάρτιο του 2014 έως και αρχές Σεπτεμβρίου του 2014. Χαμηλότερες κορυφές, χαμηλότεροι πυθμένες.
Μετά τις 8 Αυγούστου και με εξαίρεση ορισμένες συνεδριάσεις η αγορά έχει ακολουθήσει μια έντονη ανοδική πορεία καταγράφοντας κέρδη 14,6% σε επίπεδο γενικού δείκτη απόδοση προφανώς θετική μεν αλλά ακόμη η αγορά δεν έχει ξεφύγει από αυτό το πλαγιοκαθοδικό κανάλι, η έσχατη πτώση αυτό μας επιβεβαιώνει.

Πτωτικά οι μετοχές των τραπεζών – Ισχυρές πιέσεις στην Attica Βank

Πτωτικές τάσεις σημειώθηκαν στις μετοχές των τραπεζών ενώ κρέμασε υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων και η Eurobank έχοντας και σήμερα μακράν το μεγαλύτερο όγκο στον κλάδο με πολλαπλά πακέτα!
Η Εθνική έκλεισε στα 2,57 ευρώ με πτώση -4,46% και όγκο 5,13 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 9,08 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα  2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013.  
Τα stop losses στην Εθνική βρίσκονται στα 2-2,13 ευρώ και η ισχυρή αντίσταση στα 2,8 ευρώ.
Η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα νέα stress tests, ωστόσο τα νέα κεφάλαια θα μπορούσε να τα αντλήσει από πώληση μέρους της Finansbank αν το μέγεθος της κεφαλαιακής απαίτησης είναι μικρό.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ έκλεισε στα 0,6330 ευρώ με πτώση -4,67% και όγκο 275 χιλ. τεμάχια.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,68 ευρώ με πτώση -2,16% και όγκο 11,2 εκατ. τεμάχια, με την αποτίμηση στα 8,6 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ.
Τα ισχυρά stop losses στην μετοχή βρίσκονται  στα 0,55 ευρώ ενώ η αντίσταση στα 0,70 ευρώ.
Η Alpha Βank θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests ενώ θα υλοποιήσει άμεσα εθελουσία 2000 ατόμων που θα κοστίσει 115 εκατ ευρώ περίπου. 
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ έκλεισε στα 1,66 ευρώ με πτώση -3,49% και όγκο 553 χιλ. τεμάχια.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,51 ευρώ με πτώση -2,58% και όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια, με κεφαλαιοποίηση στα 8,8 δισ. ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests αλλά το ποσό δεν θα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ έκλεισε στα 0,6300 ευρώ με πτώση -4,4% με όγκο 471 χιλ. τεμάχια.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3400 ευρώ με πτώση -3,68% και όγκο 57,7 εκατ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 4,9 δισ. ευρώ. Το stop losses στα 0,28 και 0,26 ευρώ ενώ η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται στα 0,35 ευρώ.
Η έσχατη άνοδος της μετοχής της Eurobank συνδέεται με τις εκτιμήσεις ότι η τράπεζα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια στα stress tests αλλά επειδή οι μέτοχοι δεν θέλουν τιμή χαμηλότερη των 0,31 ευρώ… ανεβάζουν την μετοχή…σήμερα ωστόσο δέχθηκε πιέσεις.... 
Η Attica Βank έκλεισε στα 0,1120 ευρώ με πτώση -9,68% και όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 117 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Attica Βank θα υποστεί reverse split ενώ η εκτιμώμενη τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 434 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί προ RS μεταξύ 0,08 με 0,06 ευρώ.
Ήδη ανακοινώθηκε reverse split στην μετοχή της Attica Βank.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος διαπραγματεύεται στα 13,10 ευρώ με άνοδο +0,85% και αποτίμηση στα 260 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις και στον FTSE 25 - Μεγάλο πακέτον στη MIG

Καμιάμετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε με άνοδο ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, ενώ μόνο η Ελλάκτωρ έκλεισε χωρίς διακύμανση στα 3,55 ευρώ. Πάντως, η συναλλακτική δραστηριότητα των μη τραπεζικών μετοχών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μόνο η MIG έκανε εντυπωσιακό όγκο κρατώντας γενικά και άμυνες με πτώση μόνο -1,45%...
Ο ΟΤΕ που κερδίζει 20% από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου έκλεισε στα 10,91 ευρώ σημειώνοντας πτώση -2,42% και αποτίμηση 5,34 δισ. ευρώ, με επόμενη στήριξη στα 10,95 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 11,27 και 11,50 ευρώ αντίστοχα.
Η ΔΕΗ που κρατά κέρδη +15% από τις 8/8 έκλεισε στα 11,43 ευρώ με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ, με την επόμενη στήριξη στα 11,28 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 11,65 και 11,86 ευρώ αντίστοιχα.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,88 ευρώ με πτώση -3,41% και κεφαλαιοποίηση στα 3,78 δισ. ευρώ, με την επόμενη στήριξη στα 11,99 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση βρίσκεται στα 12,47 ευρώ και η δεύτερη στα 12,74 ευρώ.
Οι επιδόσεις 1ου 6μήνου ήταν ικανοποιητικές καθώς βελτίωσε τον κύκλο εργασιών και την ταμειακή του θέση, ενώ σ' αυτό συνέβαλε και η ισχυρή ώθηση από το Μουντιάλ τον Ιούνιο.
Η Coca Cola HBC που έχει κέρδη +9,45% από 8/8 έκλεισε στα 17,55 ευρώ με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 6,45 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας κερδίζει +14,63% από 8 Αυγούστου ενώ σήμερα έκλεισε στα 20,40 ευρώ με πτώση -2,86% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
H Folli Follie που κερδίζει 12,36% από 8/8 έκλεισε στα 29,80 ευρώ με πτώση -3,59% και αποτίμηση 1,99 δισ. ευρώ, ενώ η Jumbo που έχει άνοδο 18,21% από τα χαμηλά του Αυγούστου διόρθωσε σημαντικά κατά -4,43% στα 11,23 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ ενισχύεται σε ποσοστό 11,46% από 8/8 και σήμερα έκλεισε στα 5,60 ευρώ με πτώση -2,44% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil κερδίζει +11,50% από τα χαμηλά του Αυγούστου ενώ έκλεισε στα 8,03 ευρώ με πτώση -0,25% και αποτίμηση 889 εκατ. ευρώ, με την πρώτη στήριξη στα 8 ευρώ και τη δεύτερη στα 7,70 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις βρίσκονται στα 8,30 και 8,50 ευρώ αντίστοιχα.
Η ΕΥΔΑΠ που είναι από τα πλέον συντηρητικά αλλά και σταθερά - ασχέτως κλίματος - χαρτιά της αγοράς, έκλεισε στα 8,78 ευρώ με πτώση -2,88% και αποτίμηση 935 εκατ. ευρώ.
H Viohalco που κερδίζει 13,21% από 8/8 έκλεισε στα 4,10 ευρώ με πτώση -2,38% και αποτίμηση 900 εκατ. ευρώ, ενώ κινητικότητα εμφανίζουν και οι θυγατρικές της το 2ήμερο, ορισμένες εκ των οποίων έκαναν ράλι χθες, αλλά διόρθωσαν σήμερα.
Η MIG έκλεισε στα 0,4080 ευρώ με πτώση -1,45% και όγκο 6,55 εκατ. τεμάχια, καθώς πέρασε μεγάλο πακέτο 5.300.000 τεμαχίων στα 0,4140 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 2,194 εκατ. ευρώ! Η επόμενη στήριξη για τη MIG βρίσκεται πλέον στα 0,4030 ευρώ, ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στα 0,4260 ευρώ και η δεύτερη στα 0,4400 ευρώ. Η τιμή μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές θυμίζουμε βρίσκεται στα 0,54 ευρώ.
Η Μυτιληναίος που έχει σημειώσει ράλι +20,80% από 8/8 έκλεισε στα 6,66 ευρώ με διόρθωση -2,06% και κεφαλαιοποίηση 778 εκατ. ευρώ, με την επόμηνη στήριξη στα 6,50 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 6,89 και 7,07 ευρώ αντίστοιχα.
Η Μέτκα έκλεισε στα 11,10 ευρώ με πτώση 1,33% και αποτίμηση 576 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank Properties έκλεισε στα 8,99 ευρώ με πτώση -1,96% και αποτίμηση 913 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ έκλεισε στα 3,55 ευρώ χωρίς διακύμανση με κεφαλαιοποίηση 628 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ έκλεισε στα 7,20 ευρώ με πτώση -2,70% και αποτίμηση 470 εκατ. ευρώ, με την επόμενη στήριξη στα 7,10 ευρώ, ενώ οι αντιστάσεις εντοπίζονται στα 7,60 και 7,72 ευρώ αντίστοιχα.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 3,59 ευρώ με πτώση -2,97% και αποτίμηση 392 εκατ. ευρώ, ενώ η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 3,54 ευρώ με πτώση -3,80% και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ έκλεισε στα 16,88 ευρώ με πτώση -1% και αποτίμηση 419 εκατ. ευρώ, ενώ η Intralot έκλεισε στα 1,78 ευρώ με πτώση -1,66% και αποτίμηση 283 εκατ. ευρώ.

Στάση αναμονής στα ομόλογα - Στο 5,52% η ελληνική 10ετία και spread 453 μ.β. - Στο 1,64% η Ιρλανδική 10ετία  

Στάση αναμονής καταγράφεται στα ομόλογα μετά το πρόσφατο ράλι που προκλήθηκε από τις αποφάσεις για ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Ωστόσο τα μέτρα της ΕΚΤ δεν θα έχουν τόσο ουσιαστικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες.
Από τα αξιοσημείωτα η πτώση τιμών και αντίστοιχα άνοδος αποδόσεων στην Πορτογαλία, η 10ετία έχει φθάσει στα 3,10%.
Στην ελληνική 10ετία λήξης 2024 το εύρος τιμών αγοράς και πώλησης, διαμορφώνεται στις 83,75 με 84,90 μονάδες βάσης ή απόδοση 5,52% από 5,52%. Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο του 2014.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων σήμερα στις 453 από 456 μονάδες βάσης. Η νέα ελληνική 5ετία διαπραγματεύεται σε τιμές πολύ υψηλότερες σε σχέση με την τιμή έκδοσης.
Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης και σήμερα βρίσκεται στις 103,5 μονάδες βάσης ή απόδοση 3,9% από 4,95% την ημέρα έκδοσης του.
Το νέο 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 100,50 μ.β.  με απόδοση 3,18% από 3,5% όταν εκδόθηκε. Όσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, σήμερα επικρατούν ήπιες πτωτικές τάσεις στις τιμές.
Η Ιρλανδική 10ετία εμφανίζει απόδοση 1,64%, το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο  3,10%, η Ισπανία 12,01% και η Ιταλία 2,32%.
Η Γερμανία  εμφανίζει απόδοση στο 10ετές ομόλογο  στο 0,99% (με βάση το ομόλογο λήξης Μαΐου 2024) και η Ιρλανδία 1,64% δηλαδή spread περίπου 71 μονάδες βάσης όταν έχουν διαφορά πιστοληπτικής διαβάθμισης 8 βαθμίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης