Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Deutsche Bank: Χρειάζεται ελεγχόμενη αναδιάρθρωση... συμφωνεί και ο ΟΟΣΑ - Σενάρια "τρόμου" βλέπει ο Noyer

Deutsche Bank: Χρειάζεται ελεγχόμενη αναδιάρθρωση... συμφωνεί και ο ΟΟΣΑ - Σενάρια
(upd4)Σίγουρη τουλάχιστον εκ μέρους του ΔΝΤ θεωρεί την εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα ο Τόμας Μάγερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, έστω και αν οι χρηματαγορές και η κοινή γνώμη αμφιβάλλουν για την αποπληρωμή των χρεών.
«Το ΔΝΤ υποθέτει πως η στάση πληρωμών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, την ευρωζώνη και πιθανότατα και για τις διεθνείς αγορές, ενώ εκτιμά ότι η σταδιακή μεταφορά των ρίσκων μιας στάσης πληρωμών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους μέσω της δημόσιας αναχρηματοδότησης του χρέους είναι το μικρότερο κακό». Γι’ αυτό το λόγο δε θα ρισκάρει μία τέτοια εξέλιξη.
Όσον αφορά το σοκ από την αναδιάρθρωση ο αναλυτής υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης, όπου οι ιδιώτες-πιστωτές θα ανταλλάξουν με απώλεια του 50% της αξίας τους τα ελληνικά ομόλογα με άλλους τίτλους.
Παράλληλα θα πρέπει η ΕΕ να είναι προετοιμασμένη ώστε μέσω των θεσμών της να στηρίξει και να διαχειριστεί τις τράπεζες στην Ελλάδα και στην ΕΕ που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αναδιάρθρωση.

Noyer: Εάν αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος τότε κανείς δε θα δανείζει την Ελλάδα - Gurria: Δεν είναι κακή ιδέα η αναδιάρθρωση

Τίποτα δεν έχει να κερδίσει η Ελλάδα από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της δήλωσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christian Noyer, χαρακτηρίζοντας αυτήν την εξέλιξη ως ένα «σενάριο τρόμου».
Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα αποκλείσει τελείως την Ελλάδα από τις αγορές, επισημαίνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες κανένας στην αγορά δε θα θέλει να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. Μάλιστα, επανέλαβε τα λόγια του Jean Claude Trichet, ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης η ΕΚΤ δε θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Από την άλλη μεριά, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Angel Gurria σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι κακή ιδέα».
Ο Gurria θεωρεί ότι έτσι θα δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για απορροφήσει τα μέτρα προσαρμογής, ενώ αναφορικά με τις αγορές, η καθυστέρηση της αποπληρωμής δεν εμπεριέχει μείωση στο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, την ίδια ώρα το γερμανικό κόμμα της Καγκελαρίου Α. Merkel (CDU) αντιτίθεται στο ενδεχόμενο ενός reprofiling του ελληνικού χρέους.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα έπρεπε να βρίσκεται τώρα "στο τραπέζι" των συζητήσεων, αναφέρει από την πλευρά του ο Α. Lipstok της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους δεν απέχει και πολύ από την αναδιάρθρωση.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με οποιοδήποτε είδος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι τεράστιοι και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, σημείωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, H. V. Rompuy.
Δεν υπάρχουν εναλλακτικές για την Ελλάδα στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, σχολιάζει με τη σειρά του ο L. Βini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. "Ένα επιτυχημένο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα στην αρχή", σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ένα haircut του ελληνικού χρέους θα επιδείνωνε την κατάσταση. Παράλληλα τόνισε ότι "η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου εάν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ", σημειώνοντας παράλληλα πως η αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική για τις ελληνικές τράπεζες.
Τέλος, κατά τον Smaghi η αναζήτηση λύσεων για την έξοδο από την κρίση με μη συμβατικά μέτρα εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης