γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Ανοδικά κινήθηκε ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα νέα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος και χρέους του Δημοσίου που ανακοινώθηκαν θεωρήθηκαν επαρκή για την αποφυγή της παρούσης δυσμενούς θέσης του Ελληνικού Δημοσίου.
Παρά την κατά γενική ομολογία θετική υποδοχή των νέων μέτρων από Κυβερνήσεις θεσμικούς παράγοντες (πχ πρόεδρος ΕΚΤ) αλλά και επενδυτές παρατηρούμε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου παραμένει. Συγκεκριμένα το ομόλογο ύψους €5δις που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο υπερκαλύφθηκε μεν με προσφορές ύψους άνω των €15δις αλλά το κουπόνι οριστικοποιήθηκε στο 6,25%. Το περιβάλλον αυτό υψηλού κόστους δανεισμού του Δημοσίου δυσχεραίνει το δανεισμό των Ελληνικών τραπεζών και αυξάνει το κόστος του δανεισμού τους. Αυτό το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με την ανοδική κίνηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Την εβδομάδα που πέρασε η μετοχή της Εθνικής τράπεζας κέρδισε 7,3%, της Alpha Bank 4,4%, της EFG Eurobank 5,2%, της Τράπεζα Πειραιώς 5% και της Τράπεζας Κύπρου 6,2%.
Δεν υπήρξε ανακοίνωση αποτελεσμάτων για το 2009 κάποιας από τις μεγάλες τράπεζες την εβδομάδα που πέρασε και οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της EFG Eurobank την Πέμπτη, της Alpha Bank στις 16 Μαρτίου και της Εθνικής Τραπέζης στις 18 Μαρτίου. Η απουσία οικονομικών εξελίξεων πέρα από την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων είναι χαρακτηριστική. Η διάρκεια και ένταση της αντίδρασης των πολιτών και ειδικά των περισσότερο θιγόμενων στα μέτρα είναι το ζητούμενο στο προσεχές διάστημα για το Χρηματιστήριο. Το περιβάλλον που διαμορφώνεται σε αυτή τη φάση πλήττει την κατανάλωση και την πιστωτική επέκταση και έτσι πλήττει καίρια το Χρηματιστήριο. Η – έστω και λεκτική – στήριξη της προσπάθειας εξισορρόπησης των δημοσιονομικών στην Ελλάδα από Ευρωπαίους ηγέτες είναι θετική αλλά μάλλον φαίνεται ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε οι αγορές (επενδυτές) να πειστούν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στον περιορισμό του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ξένοι ηγέτες αποφεύγουν να δεσμευτούν ή και να αναφέρουν απλά την άμεση οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα. Κυρίως για να μην καταγραφεί προηγούμενο και απαιτηθεί αντίστοιχη χρηματική βοήθεια και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης με αντίστοιχα αλλά πιο ήπια προβλήματα με την Ελλάδα γεγονός που θα κατέληγε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση του ευρώ. Εφ όσον η Ελλάδα δείχνει ότι θέλει και μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία στα δημοσιονομικά της μεγέθη χωρίς άμεση οικονομική βοήθεια τότε το μήνυμα της ηθικής στήριξης θεωρείται αρκετό.
Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να ανακάμπτει συντομότερα από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές. Όπως γίνεται συνήθως οι ΗΠΑ αποτελούν την ατμομηχανή της διεθνούς οικονομίας. Χρειάζεται και η πιο ευδιάκριτη ανάκαμψη της Ευρώπης για να επεκταθούν τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς.
Σχόλια αναγνωστών