Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανοδικά γύρισε ο Νοέμβριος μετά από ένα 7μηνο πτωτικό σερί και ζημιά έως 55% σε τράπεζες και FTSE 25 – Ανοδική διόρθωση στα blue chips

Ανοδικά γύρισε ο Νοέμβριος μετά από ένα 7μηνο πτωτικό σερί και ζημιά έως 55% σε τράπεζες και FTSE 25 – Ανοδική διόρθωση στα blue chips
Κέρδη 4,24% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης το Νοέμβριο μετά το διήμερο ράλι, ενώ στο χώρο του FTSE 25 τα κέρδη φτάνουν έως και το 22% -- Ανοδική τακτοποίηση στρεβλώσεων στο χώρο του FTSE 25
Μετά από ένα 7μηνο πτωτικό σερί, ο μήνας Νοέμβριος γύρισε ανοδικά για το ελληνικό χρηματιστήριο, παρ’ ότι υπάρχουν ακόμη έξι (και η σημερινή) συνεδριάσεις έως το φινάλε και πολλά μπορούν να αλλάξουν.
O Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα υψηλά διετίας και στις 1.379 μονάδες στις 19 Μαρτίου, όμως οι επόμενοι 7 μήνες ήταν (όλοι) πτωτικοί, εν μέσω ευρωεκλογών και δημοτικών, αμκ τραπεζών, ανασχηματισμού και παύσης μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση!
Μετά το ράλι του τελευταίου διημέρου που έχει δώσει κέρδη 8,27% στο Γενικό Δείκτη, +11,27% στις τράπεζες και +8,41% στον FTSE 25, πλέον ο μήνας Νοέμβριος είναι ανοδικός για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Πιο αναλυτικά ο Γενικός Δείκτης το μήνα που διανύουμε κερδίζει 4,24%, ο FTSE 25 +3,11%, ενώ ο τραπεζικός χάνει 0,30%.
Εύλογα καταλαβαίνουμε ότι σ’ αυτή την άνοδο – διόρθωση των πρότερων στρεβλώσεων – πρωταγωνιστούν τα μη τραπεζικά blue chips που είχαν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.  
Αυτό που έχει λάβει χώρα – ειδικά το τελευταίο διήμερο – δεν είναι τίποτα άλλο από μια… ανοδική διόρθωση και αποκατάσταση των τρομερών στρεβλώσεων στην αγορά, που έφεραν το Γ.Δ. έως και το χαμηλό 14 μηνών και τις 852 μονάδες στις 15 Οκτωβρίου.
Γιατί στα μέσα Οκτωβρίου θυμίζουμε ότι σε ένα διήμερο ο Γ.Δ. έχασε 11,60% της αξίας του, κάτι που είχε να γίνει από Οκτώβριο του 2008 και την εποχή του πανικού της Lehman Brothers.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι μετοχές όπως η Εθνική Τράπεζα χάνουν 54% από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου, ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε.
Πλέον, το μήνα Νοέμβριο λοιπόν κάποια blue chips έχουν κάνει αντίδραση, με την ΕΥΔΑΠ να κερδίζει 22,14%, την Τέρνα Ενεργειακή +21%, Μέτκα +18,72%, Μυτιληναίος +17,15%, Jumbo +14,29%, ΟΛΠ +13,82%, ΕΛΠΕ +11,22%, Motor Oil +10,96%, ΓΕΚ Τέρνα +10,78%, ΕΧΑΕ +10%, MIG +9,95%, ΔΕΗ +9,08% κ.λπ.
Παραδοσιακά θυμίζουμε ότι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είναι κακό για τις αγορές, αντιθέτως με το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου που συνήθως είναι καλύτερο. Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι σε ιδιότυπη πολιτικοοικονομική ομηρία, οπότε ελάχιστα επηρεάζεται από τις παραδόσεις που ισχύουν σε πι… φυσιολογικές συνθήκες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης