Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Ελλάδα δεν είναι Ουρουγουάη είναι μάλλον Αργεντινή - Γιατί οι αναλυτές ανησυχούν ότι ούτε η επιμήκυνση θα διασώσει την χώρα

Η Ελλάδα δεν είναι Ουρουγουάη είναι  μάλλον Αργεντινή - Γιατί οι αναλυτές ανησυχούν ότι ούτε η επιμήκυνση θα διασώσει την χώρα
Η λύση της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής λειτούργησε αποτελεσματικά στο παρελθόν, αλλά σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Exotix, Stuart Culverhouse, είναι πολύ δύσκολο εάν ακολουθηθεί αυτό το μοντέλο στην Ελλάδα να βοηθήσει τη χώρα.
Πολλοί οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να παραλληλίζουν την Ελλάδα με την Ουρουγουάη, η οποία αποφάσισε εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων της με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας το Μάιο του 2003, καθώς η κρίση που πέρασε το 2002 την έφερε αντιμέτωπη με σημαντικό μέρος του χρέους της να λήγει την τετραετία 2003-07. Έτσι η κυβέρνηση της Ουρουγουάης αποφάσισε την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων της, χωρίς όμως να προχωρήσει σε μείωση του κουπονιού, ενώ με κατάλληλα μέτρα απέφυγε τη χρεοκοπία θέτοντας σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της.
«Η Ελλάδα δεν είναι όμως Ουρουγουάη», δήλωσε ο Culverhouse.
Η σύγκριση είναι «πονηρή», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς το χρέος της Ουρουγουάης ήταν πολύ χαμηλότερο, δεν αντιμετώπιζε τόσο μεγάλα ελλείμματα, ενώ η χώρα είχε και το δικό της νόμισμα. Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μπορούσε να ασκήσει η ίδια τη νομισματική πολιτική που έπρεπε για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είναι μία δομική διαφορά με την Ελλάδα την οποία δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, πρόσθεσε ο Culverhouse. Μάλιστα, η Ουρουγουάη αποφάσισε την αναδιάρθρωση σε μία εποχή που η παγκόσμια εμπιστοσύνη στις αγορές ήταν υψηλή, ο οικονομικός κύκλος ήταν ανοδικός, και δεν είχε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη.
Αντίθετα, τον Ιούνιο του 2001, όταν η Αργεντινή προσπάθησε να πετύχει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων της, είχε μόνο προσωρινό αποτέλεσμα, αφού έξι μήνες μετά χρεοκόπησε. Εάν δεν καταφέρει κανείς να ανακόψει τη δυναμική του χρέους, τότε η κατάληξη είναι σχεδόν η ίδια. Μάλλον σε αυτήν την περίπτωση είναι και η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης