Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα σενάρια για deal Εθνικής με Eurobank προσκρούουν κυρίως στις μετοχικές ισορροπίες – Διαψεύδουν φήμες για επικείμενο deal οι δύο τράπεζες….

 Τα σενάρια για deal Εθνικής με Eurobank προσκρούουν  κυρίως στις μετοχικές ισορροπίες – Διαψεύδουν φήμες για επικείμενο deal οι δύο τράπεζες….
Για 3η φορά μέσα σε διάστημα 50 ημερών κυκλοφόρησαν φήμες που θέλουν την Εθνική και την Eurobank να εξετάζουν την μεταξύ τους συγχώνευση.
Στελέχη των δύο τραπεζών διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα deal μεταξύ των δύο τραπεζών ενώ εστιάζονται και σε ένα λογικό επιχείρημα.

Η Εθνική εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 5 δις ευρώ και η Eurobank περίπου 2 δις ευρώ δηλαδή η Εθνική είναι 2,5 φορές περίπου μεγαλύτερη της Eurobank βάση αποτίμησης.
Με βάση το ενεργητικό περίπου στα 118 δις η Εθνική και 88 δις η Eurobank η Εθνική είναι μεγαλύτερη κατά 1,34 φορές.
Σε ένα σχήμα μεταξύ των δύο τραπεζών θα υπάρξουν δύο πυλώνες μετόχων από την μια πλευρά το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 15% στην Εθνική και στην Eurobank η οικογένεια Λάτση με ποσοστό 44,5%.
Σε ένα σχήμα συγχώνευσης των δύο τραπεζών με βάση τις αποτιμήσεις αλλά και την δομή του ενεργητικού θα προέκυπτε η εξής παράμετρος.
Η οικογένεια Λάτση θα έλεγχε το 15% με 17% και το ελληνικό δημόσιο μέσω των ταμείων το 10% δηλαδή στο νέο σχήμα η οικογένεια Λάτση θα αποκτούσε τον έλεγχο.
Το ερώτημα είναι το ελληνικό δημόσιο θα ήταν διατεθειμένο γι’ αυτό το βήμα;
Τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα πολλά.
Προφανώς η νέα τράπεζα θα ξεπερνούσε τα 210 δις ευρώ ενεργητικό και θα καθίστατο από τις μεσαίες τράπεζες στην Ευρώπη, ωστόσο το θέμα των μετοχικών ισορροπιών είναι μείζονος σημασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης