Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε ομολογιακό από 150 έως 250 εκατ θα προχωρήσει η Eurobank με παραίτηση των παλαιών μετόχων – Το παρασκήνιο της απόφασης…

tags :
   Σε ομολογιακό από 150 έως 250 εκατ θα προχωρήσει η Eurobank με παραίτηση των παλαιών μετόχων – Το παρασκήνιο της απόφασης…
Σε ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές και με παραίτηση των παλαιών μετόχων σχεδιάζει να προχωρήσει η Eurobank με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της και να αποπληρώσει έτσω και μερικώς τις προνομιούχες μετοχές.
Η απόφαση αυτή είναι συνέχεια της έκδοσης υβριδικού κεφαλαίου του 2009 ύψους 350 εκατ ευρώ.
Με βάση εκείνο το πρόγραμμα η Eurobank είχε την δυνατότητα να εκδώσει έως και 500 εκατ σε υβριδικά κεφάλαια.

Εξέδωσε 350 εκατ με κουπόνι 8,5% και είχαν απομείνει 150 εκατ ως υπόλοιπο από το πρόγραμμα του υβριδικού.
Η Eurobank κατανοώντας ότι σε αυτή την συγκυρία η έκδοση υβριδικού κεφαλαίου είναι ανέφικτη άπαξ και οι αποδόσεις φθάνουν έως το 20% αποφάσισε να μετατρέψει την παρελθούσα απόφαση σε έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές έως και το σύνολο του αρχικού προγράμματος ή επιπρόσθετα 100 εκατ.
Δηλαδή μπορεί να αντλήσει από 150 έως 250 εκατ ευρώ.
Η έκδοση αυτή θα υλοποιηθεί με παραίτηση των παλαιών μετόχων άρα και της οικογένειας Λάτση.
Όμως με δεδομένο ότι το ποσό που θα αντληθεί μεταφραζόμενο σε μετοχές δεν θα υπερβαίνει το 10% των κυκλοφορουσών μετοχών αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα σημειωθούν σημαντικές μετοχικές μεταβολές.
Ενδεικτικά αναφέρεται το ποσοστό της οικογένειας Λάτση από 44,5% θα μειωθεί στο 42% περίπου όταν θα μετατραπούν οι μετοχές.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Eurobank αποφάσισε τη σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 28 Ιουνίου.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνεται η μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού και τον συμψηφισμό ζημιών μετασχηματισμού και εις νέον.
Παράλληλα θα υλοποιηθεί και έκδοση ομολογιακού που θα καλυφθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.
Μέσω του ομολογιακού θα διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, θα βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας, ενώ θα αναδιαρθρωθούν τα κεφάλαια με την αποπληρωμή μέρους των υφιστάμενων υπονοώντας μερική αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ ευρώ.
Όσο αφορά την τιμή μετατροπής θα αποφασισθεί σε εύθετη βάση αλλά δεν θα είναι μικρότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής κατά το τελευταίο διάστημα που προηγήθηκε της μετατροπής με μια μικρή σχετικά έκπτωση 15%.
Το συμπέρασμα ορθή η κίνηση της Eurobank καθώς κάθε ενέργεια που καταλήγει σε κεφαλαιακή θωράκιση είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης