Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ταφόπλακα για την κυβέρνηση και το χρηματιστήριο ο ανασχηματισμός της 9ης Ιουνίου 2014

Ταφόπλακα για την κυβέρνηση και το χρηματιστήριο ο ανασχηματισμός της 9ης Ιουνίου 2014
Νέκρωσε το Χ.Α. μετά τον ανασχηματισμό - Η επάνοδος του λαϊκισμού και η αναβολή  των μεταρρυθμίσεων σκότωσε την αγορά - Πλήρης διάψευση προσδοκιών, γκρέμισε κάθε momentum
Στις αγορές (όπως και στη ζωή) τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν είναι… συμπτωματικό – πόσο μάλλον όταν επαναλαμβάνεται – ενώ καθρεφτίζουν (οι αγορές) και αντανακλούν ξεκάθαρα την κατάσταση στην οικονομία και την πολιτική, ειδικά όταν η δεύτερη επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά την πορεία της πρώτης! Αυτό λοιπόν που έλαβε χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2ο εξάμηνο του 2014 και συγκεκριμένα από την ημέρα του ανασχηματισμού και μετά, ούτε τυχαίο, ούτε συμπτωματικό ήταν.
Απλώς στην εικόνα της αγοράς καθρεφτίστηκε η εικόνα της χώρας, της κυβέρνησης και του… παγώματος των μεταρρυθμίσεων, με διώξιμο των τεχνοκρατών και την επάνοδο των δημαγωγών και των λαϊκιστών.
Το μεγάλο ξεπούλημα λοιπόν στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έλαβε χώρα στο πρώτο εξάμηνο, παρ’ ότι υπήρχαν οι τεράστιας σοβαρότητας σκόπελοι της αύξησης κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και η διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.
Το μεγάλο ξεπούλημα και γενικώς η εικόνα απαξίωσης και τα χαμηλά ενάμιση έτους ήρθαν στο 2ο εξάμηνο και αφού η χώρα είχε βγει στις αγορές (τον Απρίλιο), είχε ξεμπλέξει με τις αμκ των τραπεζών και τις εκλογές!
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, είναι εξαιρετικά απλό.
Οι επενδυτές απλώς είδαν ότι η κυβέρνηση επαναπαύτηκε στις… δάφνες και στις (έως τότε «νίκες»), παρασυρμένη στο λαϊκισμό, αναβάλλοντας τις δύσκολες και απαιτητικές μεταρρυθμίσεις, που όμως είχαν συμφωνηθεί με τους ξένους δανειστές, όπως μεταρρύθμιση ασφαλιστικού, απολύσεις στο δημόσιο κ.λπ.
Ο ανασχηματισμός έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9 Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος), με την επόμενη ημέρα το Χ.Α. να κερδίζει 1,36% με το Γενικό Δείκτη στις 1.322 μονάδες. Έκτοτε, η αγορά πήρε την κατιούσα σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις, και χωρίς να έχει υπάρξει – το πρώτο διάστημα – διαφοροποίηση στο συστημικό ρίσκο, εντούτοις οι ξένοι τήρησαν επιφυλακτική έως αμυντική στάση.

Πλήρης καταστροφή στο Χ.Α. και την αγορά μετά τον ανασχηματισμό

Ο Γενικός Δείκτης λοιπόν καταγράφει πτώση 35,51% από τις 10 Ιουνίου του 2014, πιστοποιώντας ότι η… ανάγνωση των τεκταινομένων είναι αρνητική από τους επενδυτές.
Ο FTSE 25 χάνει το ίδιο διάστημα σε ποσοστό 35,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες 47,22%! Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία που σε διεθνές επίπεδο πέτυχαν αλλεπάλληλα ρεκόρ είτε 5ετίας, είτε ιστορικών υψηλών.
Ασφαλώς, αιτία για την καθίζηση του Χ.Α. είναι η επάνοδος της εσωστρέφειας, της ακινησίας στις μεταρρυθμίσεις, με «φάγωμα» των τεχνοκρατών (τύπου Θεοχάρη) και επάνοδο των λαϊκιστών και των… τηλεοπτικών τύπου Ντινόπουλου και Γιακουμάτου!
Η αγορά «μιλά» από μόνη της έκτοτε.
Στις τράπεζες, η Eurobank καταγράφει πτώση -52,30% αυτό το εξάμηνο, η Πειραιώς καταγράφει απώλειες σε ποσοστό -50%, η Εθνική χάνει -45,8%, η Alpha Bank -39,47%, ενώ η Attica Bank καταγράφει πτώση -70,51%.
Στο χώρο του FTSE 25 συντριπτική πτώση σε ποσοστό 66% καταγράφει ο τίτλος της MIG, με τη ΔΕΗ να χάνει -52,18%, Τέρνα Ενεργειακή -49,53%, Ελλάκτωρ -45,54%, ΓΕΚ Τέρνα -45,88%, Μέτκα -36,78%, ΕΛΠΕ -35,64%, ΕΥΔΑΠ -34,30%, Μυτιληναίος -29%, Jumbo -31,20%, ΟΠΑΠ -26,87%, ΟΤΕ -21,55% κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης