Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το χρονικό της πολιτικής αυτοκτονίας Σαμαρά που «σκότωσε» το ελληνικό χρηματιστήριο το 2ο 6μηνο του 2014

Το χρονικό της πολιτικής αυτοκτονίας Σαμαρά που «σκότωσε» το ελληνικό χρηματιστήριο το 2ο 6μηνο του 2014
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης κατέστρεψαν το momentum του Χ.Α. το 2014 – Μεγάλες ζημιές σ’ όλα τα χαρτοφυλάκια - Από το ζενίθ των 1.379 μονάδων το Μάρτη στο ναδίρ των 756 μονάδων του Δεκέμβρη...
Έτος διάψευσης των προσδοκιών και «καταστροφής» των προσδοκιών και του momentum που δικαίως είχε καλλιεργηθεί μετά τα δύο εξαιρετικά σε αποδόσεις χρόνια που είχαν προηγηθεί ήταν το 2014 για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το έτος ξεκίνησε εξαιρετικά, με άριστους οιωνούς, οδηγώντας σε έντονα ανοδικό πρώτο τρίμηνο, με καλό ρυθμό σε όγκους και τζίρους, εν μέσω θετικών ειδήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις 19 Μαρτίου του 2014 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο υψηλό διετίας και τις 1.379 μονάδες, ενώ στις 10 Ιουνίου – μια ημέρα μετά τον ανασχηματισμό, βρέθηκε στις 1.322 μονάδες.
Όλα αυτά, έγιναν με φόντο την έξοδο της χώρας στις αγορές τον Απρίλιο – έστω και με «ελεγχόμενες» εκδόσεις και την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών όπου συγκέντρωσαν άνω των 8 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση «έβγαλε» αναίμακτα τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου – δημοτικές και ευρωεκλογές – με διαχειρίσιμη ήττα, ενώ γενικώς υπήρχε η αίσθηση ότι κατάσταση σταθεροποιείται, ασχέτως αν η όποια βελτίωση δεν είχε καθρεφτιστεί ακόμη στην κοινωνία και στην καθημερινότητα.
Το στρατηγικά μοιραίο λάθος για την κυβέρνηση και ειδικά για τον κ. Σαμαρά ήταν ο κάκιστης έμπνευσης ανασχηματισμός της 9ης Ιουνίου, που κατέστρεψε εντελώς ότι είχε χτιστεί έως τότε.
Η απομάκρυνση τεχνοκρατών με μεγάλη σημειολογία και καθοριστικό στίγμα όπως ο Χ. Θεοχάρης και η είσοδος στην κυβέρνηση ανθρώπων όπως οι κ.κ. Ντινόπουλος και Γιακουμάτος, «σκότωσε» εντελώς ότι είχε επιτευχθεί έως τότε.
Και τούτο διότι έκτοτε η κυβέρνηση αναλώθηκε σε έναν… προεκλογικό λόγο – απάντηση και ασπίδα στο ΣΥΡΙΖΑ – ξεχνώντας ότι ο διορισμός και το καθήκον της ήταν να κυβερνήσει, να κάνει μεταρρυθμίσεις, να συνεχίζει το έργο που ανέλαβε. Επί έξι μήνες δεν έγινε απολύτως τίποτα, με όλο το πολιτικό φάσμα να ζει μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο, με «μάχες», στοιχήματα και συζητήσεις για το αν υπάρχουν οι 180 βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2015!
Πρόκειται ασφαλώς για… αυτισμό και εγκλωβισμό όλου του πολιτικού συστήματος, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης και ειδικά του κ. Σαμαρά.
Δεν είναι τυχαίο αμέσως μετά τον ανασχηματισμό το Χρηματιστήριο νέκρωσε εντελώς, με μειωμένους όγκους και τζίρους, παύση κινήσεων ξένων, ενώ ο Γ.Δ. κατέγραψε απώλειες άνω του 30% μέσα στο επόμενο τρίμηνο!
Παράλληλα, οι παλινωδίες και οι κάκιστοι χειρισμοί στην ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ, «σκότωσαν» την όποια εμπιστοσύνη και την όποια υπομονή έδειχνε η κοινωνία έως τότε προς την κυβέρνηση Σαμαρά!
Η πρώτη ψυχρολουσία για την αλλαγή πλεύσης (και) των ξένων ήρθε κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο, όπου δεν πήρε αυτά που ήθελε, ενώ σταμάτησαν και οι δηλώσεις στήριξης από Μέρκελ, Σόιμπλε κ.λπ.
Κατόπιν, οι εξαγγελίες για διωγμό της τρόικας και έξοδο από τα μνημόνια ήταν το… κερασάκι για να κλονιστεί εντελώς η εμπιστοσύνη των ξένων προς την κυβέρνηση Σαμαρά, κάτι που φάνηκε με το διήμερο ξεπουλήματος 15 και 16 Οκτωβρίου, όταν ο Γ.Δ. έχασε 11,60%!
Η αναδίπλωση της κυβέρνησης δεν έφερε αντίστοιχα – με τη ζημιά που είχε γίνει – θετικά αποτελέσματα, ενώ το αδιέξοδο με την τρόικα συνεχιζόταν και ενώ πλησιάζαμε στη λήξη του 2014!
Το χρονικό του… θανάτου της αγοράς ήρθε στις 8 Δεκεμβρίου, όταν ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας!
Την επόμενη, στις 9 Δεκεμβρίου ο Γ.Δ. έκλεισε με απώλειες 12,78%, κάτι που είχε να γίνει 27 χρόνια από το 1987, ενώ σε τρεις ημέρες απώλεσε το 20% της αξίας του, κάτι που επίσης ήταν αρνητικό ρεκόρ 27ετίας!
Ήταν ξεκάθαρο ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε απότομα και άτσαλα, καθώς κλονίστηκε το κυριότερο για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια: Η εμπιστοσύνη!

Η διττή εικόνα του 2014 – Από το ζενίθ του Μαρτίου στο ναδίρ του Δεκεμβρίου

Μέσα στις συνθήκες που περιγράφουμε παραπάνω, το 2014 έκλεισε με σημαντικές απώλειες, παρ’ ότι το πρώτο τρίμηνο δείκτες και μετοχές πέτυχαν νέα υψηλά δύο ή και πλέον ετών!
Πιο αναλυτικά, το 2014 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 28,94%, ο FTSE 25 έχασε 31,18% και ο τραπεζικός δείκτης 46,53%.
Και όλα αυτά, σε μια χρονιά που μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς ο Γ.Δ. στους πρώτους δυόμιση μήνες και ως τα μέσα Μαρτίου πέτυχε σημαντικά κέρδη έως 18%!
Κεντρικοί δείκτες έφτασαν να κερδίζουν έως 20%, ενώ κορυφαία blue chips όπως ο ΟΤΕ έφτασαν να ενισχύονται έως 30% το ίδιο διάστημα από την αρχή του έτους.
Η αγορά παρ’ ότι κινήθηκε λοιπόν ανοδικά το πρώτο τρίμηνο, έκτοτε συμπλήρωσε ένα 7μηνο πτωτικό σερί, καταγράφοντας απώλειες άνω του 30% στους κεντρικούς δείκτες και άνω του 50% σε επιμέρους μετοχές του FTSE 25 και των τραπεζών.
Ο Νοέμβριος έσπασε το 7μηνο πτωτικό σερί του Χ.Α. καθώς ο Γενικός Δείκτης είχε άνοδο σε ποσοστό 5,17%, όμως ο Δεκέμβριος, παρ’ ότι ξεκίνησε καλά με άνοδο 7,42% στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις έως τις 8/12, η ανακοίνωση της επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κ. Σαμαρά, έφερε πρωτοφανείς ρευστοποιήσεις.

Οι κυριότεροι σταθμοί του 2014

•    Στις 19 Μαρτίου του 2014 ο Γ.Δ. έφτασε στο (ενδοσυνεδριακό) υψηλό των 1.379,42 μονάδων
•    Τον Απρίλιο του 2014 ολοκληρώθηκαν και μάλιστα με επιτυχία οι αμκ των τραπεζών, εξασφαλίζοντας κεφάλαια άνω των 8 δισ. ευρώ.
•    Το Μάιο του 2014 είχαμε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογές
•    Στις 9 Ιουνίου ημέρα Δευτέρα ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης
•    Στις 14 και 15 Οκτωβρίου είχαμε πρωτοφανές ξεπούλημα στο Χ.Α. με το Γ.Δ. να χάνει 11,60% της αξίας του σε δύο ημέρας, λόγω της ανακοίνωσης πρόθεσης φυγής από το μνημόνιο και τη διεθνή επιτήρηση, κάτι που καταδίκασαν πάραυτα οι αγορές.
•    Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εντός του μήνα!
•    Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο των τελευταίων 27 χρόνων, ήτοι η μεγαλύτερη από το 1987! Ο Γ.Δ. εκείνη τη «μαύρη Τρίτη» έκλεισε με δραματική πτώση ιστορικών διαστάσεων 12,78%!
•    Την Πέμπτη 11/12 ο Γ.Δ. είχε πτώση 7,35%! Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, ο Γ.Δ. κατέγραψε πτώση 20,01%, με τον FTSE 25 να χάνει 20,62% και τον τραπεζικό δείκτη -26%! Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 20% το ίδιο διάστημα, ενώ 13 δισ. ευρώ χάθηκαν (λογιστικά) από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Πως κινήθηκαν οι 12 μήνες του 2014 στο Χ.Α.

Οι πρώτοι τρεις μήνες ήταν θετικοί για την αγορά, με κορυφαίο το Φεβρουάριο που έδωσε άνοδο 11,34% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ ο Δεκέμβριος ήταν ο πλέον «καταστροφικός» καθώς έφερε πτώση 14,22%, όντας ένας από τους πλέον ζημιογόνους μήνες των τελευταίων ετών.
Αναλυτικά, ο μηνιαίος «χάρτης» του Χ.Α. το 2014 έχει ως εξής:

Ιανουάριος:        Ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,22%
Φεβρουάριος:     Ο Γ.Δ.  ενισχύθηκε κατά 11,34%
Μάρτιος:           Ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,93%
Απρίλιος:           Ο Γ.Δ. είχε πτώση 7,76%
Μάιος:              Ο Γ.Δ. είχε πτώση 0,70%
Ιούνιος:            Ο Γ.Δ. είχε πτώση 0,75%
Ιούλιος:           Ο Γ.Δ.  είχε πτώση 3,73%
Αύγουστος:      Ο Γ.Δ. είχε πτώση 0,62%
Σεπτέμβριος:   Ο Γ.Δ. είχε πτώση 8,63%
Οκτώβριος:     Ο Γ.Δ. είχε πτώση 13,73%
Νοέμβριος:     Ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 5,17%
Δεκέμβριος:   Ο Γ.Δ. κατέγραψε απώλειες 14,22%

Μετοχές που γκρεμίστηκαν και κάποιες που άντεξαν

Τράπεζες

Συντριπτικές ήταν οι απώλειες στο χώρο των τραπεζών και του FTSE 25 το 2014, με την εικόνα επιδεινώνεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Στις τράπεζες, η Attica Bank όντας απαξιωμένη βρέθηκε στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 81,22%, ακολουθούμενη από τη Eurobank που έκλεισε με απώλειες 66,18%!
Στην 3η θέση των τραπεζικών απωλειών η Εθνική που έχασε 61,82% της αξίας της, με την Πειραιώς να χάνει 40,52% και την Alpha Bank -25,83%. H τελευταία έχει την πιο συντηρητική και ανθεκτική συμπεριφορά στον κλάδο…

FTSE 25

Στο χώρο του FTSE 25 στην κορυφή της πτώσης βρέθηκαν μετοχές όπως Τέρνα Ενεργειακή -50,91%,  MIG -50,13%, ΔΕΗ -50%, Viohalco -49,87%, ΕΛΠΕ -49,87%, ΓΕΚ Τέρνα -43%, ΕΧΑΕ -41,87%, ΟΛΠ -39,52%, Ελλάκτωρ -33% κ.ο.κ.
Την καλύτερη συμπεριφορά είχε η Aegean Airlines (που βεβαίως μπήκε μόλις στις 8 Δεκεμβρίου στον FTSE 25) η οποία ενισχύθηκε κατά 17,95%, ακολουθούμενη από τη Folli Follie που κέρδισε 12,82%.
Ανθεκτική συμπεριφορά με πτώση πολύ μικρότερη του Γ.Δ. είχαν επίσης μετοχές όπως Τιτάνας -3,18%, ΟΤΕ -5,89%, ΟΠΑΠ -7,96%, Grivalia Properties -6,31% και Motor Oil -21%.

Warrants

Απαξιωμένο το προφίλ των warrants τα οποία έχουν καταστεί άντρο των traders και των ημερήσιων «παικτών», με… τρελές ενίοτε διακυμάνσεις, που δίνουν σημαντικά… μεροκάματα αλλά εκθέτουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Συντριπτική πτώση 86,21% είχε το 2014 το warrant της Εθνικής, ενώ της Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 75,23%. Σαφώς καλύτερη εικόνα το warrant της Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 16%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης