Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γ Αρώνης ( Alpha bank) : Οι ελληνικές τράπεζες αν χρειαστεί θα στηρίξουν σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – Τι λέει για συγχωνεύσεις, καταθέσεις, μικρές τράπεζες και σχέδια για αύξηση κεφαλαίου

tags :
   Γ Αρώνης ( Alpha bank) : Οι ελληνικές τράπεζες αν χρειαστεί θα στηρίξουν σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους – Τι λέει για συγχωνεύσεις, καταθέσεις, μικρές τράπεζες  και σχέδια για αύξηση κεφαλαίου
Οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την Ελλάδα και το χρέος και αν τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης μέσω επιμήκυνσης οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτονόητο ότι θα συμμετάσχουν  δήλωσε στο www.bankingnews.gr ο Γιώργος Αρώνης Εντεταλμένος Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Alpha bank.
To έμπειρο τραπεζικό στέλεχος της Alpha bank αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των καταθέσεων προβλέποντας ότι από το β΄  6΄μηνο του 2011 θα υπάρξει σταθεροποίηση.

Για τις συγχωνεύσεις τόνισε ότι θεωρητικά είναι αναγκαίες αλλά πρακτικά σε αυτή την συγκυρία δεν είναι σαφές αν είναι επωφελείς.
Για τα σχέδια της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank ο κ Αρώνης δήλωσε «η τράπεζα είναι επαρκώς θωρακισμένη. Θα λάβει μια έγκριση από την γενική συνέλευση να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες και σε καμία περίπτωση στο άμεσο μέλλον. Μέσα στο επόμενο 12μηνο θα εξετασθούν όλες οι παράμετροι».
Ο Γενικός διευθυντής της Alpha bank στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει τελικώς ανέφερε ότι «ναι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνο όμως στην περίπτωση που τηρηθούν οι δεσμεύσεις και υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές»
Αν τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω επιμήκυνσης οι ελληνικές τράπεζες και η Alpha bank θα στηρίξουν ένα τέτοιο σχεδιασμό;
Χωρίς αμφιβολία οι ελληνικές τράπεζες έχουν στηρίξει ποικιλοτρόπως την Ελλάδα και αν υπάρξει επιμήκυνση θα στηρίξουν και αυτό το σχέδιο καθολικά.
Για τον κ Αρώνη το δομικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι πως θα λειτουργήσει εκ νέου η οικονομία πως θα παραχθεί νέος πλούτος.
Για τις καταθέσεις ανέφερε ότι η καταθετική βάση στην Ελλάδα μειώθηκε  για 3 λόγους.
1)Πριν λίγα χρόνια έλληνες του εξωτερικού έφεραν χρήματα στην Ελλάδα για να προστατευθούν από την κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.
Τα χρήματα αυτά ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκ νέου στο εξωτερικό κοινώς ήταν καταθέσεις που ακολουθούν το ρεύμα και τις τάσεις.
Έτσι ένα μέρος αυτών των καταθέσεων αποσύρθηκε από το σύστημα.
2)Ένα εξίσου μεγάλο μέρος καταθέσεων έχει δαπανηθεί από φυσικά και νομικά πρόσωπα λόγω της κρίσης. Τα εισοδήματα μειώνονται και οι καταθέτες στρέφονται στο σωρευμένο αποθηκευμένο πλούτο την κατάθεση.
3)Ομάδα καταθετών ανησυχώντας για την πορεία της χώρας έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός τραπεζών γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα τα διαφυλάξουν.
Όλες αυτές οι παράμετροι οδήγησαν την καταθετική βάση σε μείωση 40 δις ευρώ.
Ωστόσο εκτιμώ αναφέρει ο κ Αρώνης ότι από το β΄ 6μηνο του 2011 οι καταθέσεις θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται.
Για τα deals μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών ο κ Αρώνης αναφέρει με σαφή τρόπο.
Οι συγχωνεύσεις αποτελούν θεωρητικά μοχλό ανάπτυξης κίνητρο κινητοποιήσεων δυνάμεων που θα τροφοδοτήσουν την οικονομία.
Στην πράξη όμως συγχωνεύοντας δύο ελληνικές τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να βγουν στις αγορές προφανώς και όχι λύνουν προβλήματα μάλλον όχι.  
Κατ΄ ουσία λοιπόν πρέπει να αξιολογηθεί μένοντας μόνες οι τράπεζες μήπως θα τα καταφέρουν καλύτερα από ότι συγχωνευόμενες; Είναι ένα ερώτημα και η απάντηση δεν είναι προφανής….
Επίσης οι συνέργειες είναι δυσδιάκριτες ίσως στο μόνο πεδίο που είναι πρόσφορο είναι στο εξωτερικό εκεί υπάρχουν προοπτικές.
Για το ενδεχόμενο ξένες τράπεζες να έρθουν να αγοράσουν ελληνικές επισήμανε ο κ Αρώνης δεν το θεωρώ πιθανό υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.
Δεν απέδειξαν οι ξένες τράπεζες ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά στην Ελλάδα.
Ο Γενικός Διευθυντής της Alpha bank έθεσε και ένα ευρύτερο προβληματισμό για τις μικρές τράπεζες «ποιο είναι το μέλλον των μικρών τραπεζών ουδείς μπορεί να προβλέψει σε ένα τέτοιο καθεστώς στενότητας έλλειψης ρευστότητας οι μικρές τράπεζες θα παραμείνουν υπό πίεση. Δεν ξέρω αν είναι λύση να απορροφηθούν από τις μεγαλύτερες δεν μπορώ να πω ότι θα προκύψουν και σε ποιο βαθμό οφέλη».
Ο Γ Αρώνης ερωτήθηκε και για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank. Δεν είναι της παρούσης απάντησε. Επανήλθε στην γενική συνέλευση ως θέμα για να επικαιροποιηθεί από τους μετόχους αλλά δεν εξετάζουμε τώρα αύξηση στο μάλλον θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, δεν έχουμε καμία βιασύνη ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης