Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επτά οικονομολόγοι και ένας οίκος βλέπουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ίσως… χρεοκοπία

Επτά οικονομολόγοι και ένας οίκος βλέπουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ίσως… χρεοκοπία
Πληθαίνουν πλέον οι φωνές που βλέπουν, ζητούν ή επιζητούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς οι αντιθέσεις μεταξύ των εταίρων είναι μεγάλες, ο πόλεμος των δηλώσεων καλά κρατεί και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις εξάγουν διττά μηνύματα. το ελληνικό εσωτερικό μέτωπο είναι κλονισμένο και η κυβέρνηση πολιτικά αδύναμη και αμφισβητούμενη. Παράλληλα, το πολιτικό σκηνικό στη χώρα έχει αρχίσει και προβληματίζει τους διεθνείς αναλυτές, ενώ και η προσεχής Σύνοδος Κορυφής «υπόσχεται» περισσότερο σύγκλιση απόψεων και λιγότερες αποφάσεις.
Μόλις τη Δευτέρα 13/6, ο οίκος Standard and Poor’s, μίλησε ανοιχτά για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γίνει με όρους που δεν θα είναι ευνοϊκοί για τους ιδιώτες πιστωτές τότε είναι πολύ πιθανό ένα πιστωτικό γεγονός. Μάλιστα, ο οίκος μίλησε για selective default, επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Πρόσφατα ο Αργεντινός οικονομολόγος Mario Blejer, σύμφωνα με άρθρο του στο marketwatch.com θεωρεί την ελληνική χρεοκοπία αναπόφευκτη.
Όπως τονίζει στο άρθρο του ο οικονομολόγος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την αντίθεσή της σε οποιουδήποτε τύπου αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μετατρέπει μια άσχημη κατάσταση σε χειρότερη.
«Απειλώντας να αποσύρει τη στήριξη για τις τράπεζες σε χώρες όπως η Ελλάδα εάν προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, η ΕΚΤ ουσιαστικά έχει ρόλο ηθικού αυτουργού για τις μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες», προσθέτει ο ίδιος.
Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συνιστά απειλή για το ευρώ διαμηνύει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Παράλληλα, ο Βάιντμαν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών, σε περίπτωση που η Αθήνα αποτύχει στους στόχους του Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αναφερόμενος εξάλλου στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων επισφαλών χωρών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Bundesbank σημειώνει πως «η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και δέκα εβδομάδες δεν αγοράζουμε ομόλογα χωρών που είναι σε κρίση και την απόφαση αυτή τη θεωρώ σωστή».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg Πολ Ντόμπσον «οι οίκοι ίσως θεωρήσουν τη μεταβολή της διάρκειας ωρίμανσης των ομολόγων ή κάθε συμφωνία που προβλέπει επιδείνωση των όρων κατοχής χρέους από τους ομολογιούχους ως απόδειξη χρεοκοπίας του εκδότη των ομολόγων» δηλαδή της Ελλάδας.
Όπως δήλωσε ο Χάρβιντερ Σίαν της Royal Bank of Scotland, «οι οίκοι ίσως ξεκινήσουν ένα μπαράζ υποβαθμίσεων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας καθώς θα προεξοφλούν ότι θα συμβεί κι εκεί ο, τι συνέβη στην Ελλάδα».
Εδώ και καιρό γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ελλάδα είναι βαρέλι χωρίς πάτο. «Ακόμα και μια μεγαλύτερη διάρκεια των ομολόγων δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την χρεοκοπία της Ελλάδας», λέει επί παραδείγματι ο επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου Ifo Χανς-Βέρνετ Ζιν.
Πεπεισμένος για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης είναι ο οικονομολόγος και καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στην Ανώτερη Σχολή της πόλης Βορμς, Μαξ Ότε. «Το κούρεμα του χρέους είναι μόνο η αρχή. Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει μόνη της από την κρίση. Το χρέος παραμένει τεράστιο, παρά τις γενναίες περικοπές και την πώληση δημόσιας περιουσίας. Στο τέλος όμως η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη. Και σε αυτό δεν φταίει η ΕΚΤ, η οποία απλά ήθελε να βοηθήσει. Ευθύνη έχουν οι ιδιώτες πιστωτές, που έχασαν όσα επένδυσαν στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους».
Για τον οικονομολόγο Λαρς Φελντ μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. «Το ζητούμενο είναι το πότε και όχι το αν», λέει χαρακτηριστικά. Είναι σίγουρος ότι ακόμα και η νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι σε θέση να γλιτώσει τη χώρα μας από την αναδιάρθρωση. «Το πολύ πολύ να αποφευχθεί μια ’σκληρή’ αναδιάρθρωση», υποστηρίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης