Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χ.Α: Αναδίπλωση των short με προεξόφληση συμφωνίας αλλά χρειάζεται προσοχή

Χ.Α: Αναδίπλωση των short με προεξόφληση συμφωνίας αλλά χρειάζεται προσοχή
Εντυπωσιακό ξέσπασμα μερικής αποκατάστασης στο Χ.Α. με προεξόφληση συμφωνίας - οι επενδυτές προεξόφλησαν ότι φύγαμε από την οριακή κατάσταση συναγερμού
Εκκωφαντικό ράλι εκτόνωσης και μερικής αποκατάστασης των πρότερων στρεβλώσεων έλαβε χώρα χθες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω αγοραστικής φρενίτιδας κυρίως προς τις τράπεζες αλλά επεκτάθηκε σε όλο τον FTSE 25 και τον Mid Cap.
Μετά το ιστορικό διαστάσεων «λιώσιμο» που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα – πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές, που οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά ενάμιση έτους και τον τραπεζικό κλάδο σε ιστορικά χαμηλά, το πρώτο χρηματιστηριακό διήμερο του Φεβρουαρίου έχει βγει δυναμική αντίδραση.
Μετά τη ρήξη Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή, υπήρξε θεαματικό επικοινωνιακό ντεμαράζ από την ελληνική κυβέρνηση που τάραξε τα διεθνή ύδατα σε πολλά επίπεδα, προκαλώντας μάλιστα τη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, γεγονός κάθε άλλο παρά αμελητέα εξέλιξη.
Αυτό, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή της κυβέρνησης στο θέμα της διαγραφής του χρέους φεύγοντας πλέον από την αρχικά αδιάλλακτη στάση, έδωσε το χθεσινό ξέσπασμα στην αγορά, καθώς προεξοφλήθηκε ότι – πλέον – υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για συμφωνία με τους δανειστές.
Μολονότι τίποτα ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο και παρ’ ότι η Γερμανική πλευρά φαίνεται πως θα εξαντλήσει τα περιθώρια αυστηρότητας προς την ελληνική πλευρά, καθώς «χειρίζεται» την Ελλάδα με θεσμικό τρόπο, οι επενδυτές προεξόφλησαν χθες ότι φύγαμε από την οριακή κατάσταση συναγερμού που ήμασταν έως την Παρασκευή.
Παράλληλα, υπήρξε και σημαντική βελτίωση στην αγορά ομολόγων που «σφράγισε» αυτή την πίστη για συμφωνία, καθώς επιβεβαιώνει τη μείωση του συστημικού ρίσκου για τη χώρα, που εσχάτως είχε χτυπήσει ξανά κόκκινο.
Έτσι λοιπόν είχαμε την άμεση αναδίπλωση των short θέσεων στο Χ.Α. ενώ η ελπίδα για συμφωνία ασφαλώς επηρεάζει πρωτίστως τον τραπεζικό κλάδο που έχει φτάσει σε οριακές καταστάσεις εσχάτως, με χρήση κεφαλαίων ELA, τεράστια διαρροή καταθέσεων και γενικώς ένα κλίμα που κάθε άλλο εποικοδομεί. Εύλογα λοιπόν ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε χθες στο ράλι εκτόνωσης και μερικής αποκατάστασης, ενώ – παρ’ όλα κέρδη του διημέρου – όλες οι τραπεζικές μετοχές υπολείπονται σημαντικά από τα επίπεδα που είχαν την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, δηλαδή από τα επίπεδα που είχαν προ των εκλογών! Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα περιθώρια συνέχισης της αντίδρασης.
Επαναλαμβάνουμε όμως ότι συμφωνία δεν υπάρχει, υπάρχει απλώς προεξόφληση, πίστη ή… ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, έστω και μετά δυσκολίας.
Κανείς δε θέλει να τραβήξει την ιστορία στα άκρα, αν και η γερμανική πλευρά – που πάντα μιλάει… τελευταία ως έχουσα και το γενικό πρόσταγμα – ουσιαστικά ακόμη δεν έχει «μιλήσει». Τίποτα δεν έχει κλειδώσει, τίποτα δεν είναι οριστικό, οπότε χρειάζεται προσοχή, τόσο στον υπερενθουσιασμό, όσο και κατά τη διάρκεια των δύσκολων ημερών του πανικού.
Γιατί, όσοι ξεπουλούσαν ή… σκότωναν τις μετοχές τους όσο όσο το πρώτο τριήμερο μετά τις εκλογές την περασμένη εβδομάδα, σίγουρα βγήκαν ζημιωμένοι, καθώς έχουν χάσει ήδη μια αντίδραση έως και 49% στις τράπεζες αρχής γενομένης από την περασμένη Πέμπτη!

Η μεγαλύτερη άνοδος τριάμισι ετών στο Χ.Α. χθες

Η ελληνική αγορά και λόγο ρηχότητας αλλά και λόγω διαταραγμένης κατάστασης στην οικονομία που μοιραία φέρνει φήμες, διαδόσεις, προφητείες κ.λπ. που αλλοιώνουν τη μεγάλη εικόνα, είναι ευάλωτη και υπερβάλλει τόσο στις κάκιστες ημέρες, όσο και στις ημέρες αντίδρασης.
Χθες λοιπόν είχαμε τρομερή αναδίπλωση των short θέσεων οδηγώντας σε ανατροφοδοτούμενη άνοδο σε μια συνεδρίαση «γεμάτη», με εξαιρετικούς όγκους και τζίρους, πλουραλισμό και γενικώς εξαιρετικό κλίμα. Παράλληλα, παρ’ ότι η ποιότητα των «παικτών» των τελευταίων ημερών ίσως είναι αμφισβητούμενη με την έννοια ότι είναι περισσότερο… τυχοδιωκτικού – βραχυχρόνιου χαρακτήρα, υπάρχουν και πολύ ισχυρά «σκουπίσματα».
Θετικό επίσης το γεγονός ότι δείκτες και μετοχές έκλεισαν σχεδόν στο υψηλό ημέρας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης επανέκτησε με θεαματικό τρόπο τις 800 μονάδες μετά από έξι συνεδριάσεις και έκλεισε στις 840,57 μονάδες με ράλι 11,27%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 843,72 μονάδες (+11,69%) και χαμηλό στις 758,37 μονάδες (+0,37%) στο άνοιγμα.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 42 μηνών ή τριάμισι ετών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 29 Αυγούστου 2011 (+14,37%). Ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 12,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εκτοξεύτηκε στο +17,96%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο διήμερο του Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 16,43% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 25,8%, ενώ εντυπωσιακά είναι τα κέρδη σε τράπεζες αλλά και FTSE 25 το ίδιο διάστημα.
Ο τζίρος σε πολύ αυξημένα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 219 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος εκτοξεύτηκε στα 408,6 εκατ. τεμάχια, με τα 391 εκατ. τεμάχια διακινούνται στις τράπεζες και το 55% αυτών ήτοι 212 εκατ. τεμάχια στη Eurobank.
Τα πάντα για τη συνέχεια κρίνονται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία της χώρας με τους δανειστές και από τους χειρισμούς της ΕΚΤ στο θέμα της ρευστότητας των τραπεζών.
Αν υπάρξει – τελικώς – συμφωνία της χώρας με τους δανειστές που θα εξασφαλίζει σχεδόν αμετάκλητα τη χώρα εντός Ευρωζώνης και θα σταματήσει τη ρητορική περί Grexit και όλα τα υπόλοιπα αρνητικά, το 2015 έχει όλα τα "φόντα" να είναι ένα εξαιρετικό χρηματιστηριακό έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης