Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μειώνεται το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Εθνικής στα 18,6 δισ. ευρώ λόγω της λήξης και μη ανανέωσης τους

Μειώνεται το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Εθνικής στα 18,6 δισ. ευρώ λόγω της λήξης και μη ανανέωσης τους
Στα 18,6 δισ. ευρώ έχει κατέλθει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας από 20,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010. Η πτώση αυτή αποδίδεται στη λήξη και μη ανανέωση ομολόγων που ωρίμασαν. Η αναφορές του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι η Εθνική πουλά ελληνικά ομόλογα δεν ευσταθούν, υπό την έννοια ότι η μείωση στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αποδίδεται στις λήξεις των χρεογράφων.
Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Εθνικής έχει ως εξής:
18,6 δισ. ευρώ συνολικά ομόλογα
Από αυτά τα 5,4 δισ. ευρώ είναι το Titlos, το πρώην swap της Goldman Sachs. Στο trading χαρτοφυλάκιο βρίσκονται 800 εκατ. ευρώ τα οποία είναι έντοκα. Στα 1,1 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο AFS, δηλαδή το "Διαθέσιμο προς Πώληση". Στα 3,5 δισ.ευρώ το HTM, δηλαδή "διακράτηση έως τη λήξη". και 7,8 δισ. ευρώ το LAR, δηλαδή το δανειακό χαρτοφυλάκιο.
Η μέση τιμή των ομολόγων βρίσκεται στα 87,7 μονάδες, με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, ενώ στο AFS είναι στις 69 μονάδες.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Der Spiegel

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης του Spiegel, η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε την πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με την έκθεση, η τράπεζα έχει πουλήσει ήδη 4,8 δις. ευρώ ελληνικών ομολόγων αλλά στο τέλος Μαρτίου του 2011 εξακολουθεί εμφάνισε χαρτοφυλάκιο 13,2 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία είναι επίσης και η μεγαλύτερη κάτοχος ελληνικών ομολόγων, κάνει στροφή 180 μοιρών. Μέχρι το τέλος του 2011 το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα μειωθεί στα 12 δισ. ευρώ, ή ακόμη και μέχρι το τέλος του 2014 στα 8,5 δις. ευρώ. Έτσι, η Εθνική θα έχει μειώσει μέσα σε πέντε χρόνια στο ήμισυ την έκθεση σε κρατικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης