Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έχασε όλα τα μετεκλογικά κέρδη το Χ.Α. – Νέα γενιά εγκλωβισμένων - Εικόνα καταστροφής

Έχασε όλα τα μετεκλογικά κέρδη το Χ.Α. – Νέα γενιά εγκλωβισμένων - Εικόνα καταστροφής
Το Χ.Α. έχασε όλα τα μετεκλογικά κέρδη του στις 13 τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς από τις 937 μονάδες της 24ης Φεβρουαρίου βρίσκεται στη ζώνη των 750 μονάδων - Νέοι ισχυροί εγκλωβισμοί...
Η μεγάλη πτώση του τελευταίου διαστήματος και κυρίως των τελευταίων 13 συνεδριάσεων «σκότωσε» εντελώς το όποιο momentum δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές και κυρίως κατά τις πρώτες 25 ημέρες του Φεβρουαρίου.
Η αγορά, όχι μόνο έχασε τα εντυπωσιακά κέρδη του Φεβρουαρίου, αλλά πλέον φλερτάρει με νέα χαμηλά έτους, που ασφαλώς είναι και χαμηλά τουλάχιστον 20 μηνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έχασε την περασμένη εβδομάδα 9,42%, ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 9,76%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 18,36%.
Η μεγάλη… ζημιά όμως, έχει γίνει στις 13 συνεδριάσεις από τις 14 Φεβρουαρίου, όπου το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει πτωτικά στις 10 εξ αυτών, έχοντας μόλις τρεις ανοδικές ημέρες!
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Γ.Δ. είχε ανέλθει στις 937,96 μονάδες, φτάνοντας να κερδίζει μετεκλογικά έως και 30%, ο FTSE 25 ενισχύονταν κατά 30,50% ενώ ο τραπεζικός δείκτης έφτασε έως και +55%!
Μάλιστα η Εθνική έφτασε να κερδίζει έως και 100% από το ιστορικό χαμηλό των 0,79 ευρώ που βρέθηκε στις 28 Ιανουαρίου!
Στο σύνολο του Φεβρουαρίου, η Εθνική ενισχύθηκε τελικώς κατά 45%, η Attica Bank +38%, η Eurobank +24,55%, Alpha Bank +14,20% και Πειραιώς +9,65% και η Κύπρου 9,44%.

Πλέον όμως, με την πτώση των τελευταίων ημερών και με το νέο ξεπούλημα σήμερα, η αγορά οδεύει προς νέα χαμηλά έτους, δημιουργώντας παράλληλα νέα γενιά εγκλωβισμένων, καθώς θυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο υπήρξε επαναδραστηριοποίηση αρκετών μικροεπενδυτών.
Οι ενεργοί κωδικοί ανήλθαν στους 38.527 το μήνα Φεβρουάριο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων ετών, καθώς τόσο το 2014 όσο και το 2013 οι ενεργές μερίδες δεν έφτασαν σ’ αυτά τα επίπεδα.
Μετά το μνημειώδες «λιώσιμο» που έλαβε χώρα τόσο κατά τη διάρκεια του 2014 όσο κυρίως κατά τη διάρκεια του διμήνου Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, ο Φεβρουάριος έδωσε την ευκαιρία στην αγορά για αντίδραση και εκτόνωση, φέρνοντας σημαντικές ανάσες σε χαρτοφυλάκια που είχαν πληγεί τα μέγιστα από την πρότερη πτώση.
Αρκετοί πίστεψαν σε ένα… ντεμαράζ της αγοράς μετά την υπερβολική πίεση που είχε προηγηθεί, όμως οι χειρισμοί της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως διώχνουν και τους τελευταίους επενδυτές.
Παλινωδίες, παιδικότητες, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ασφυξία ρευστότητας και άγνοια κινδύνου, οδήγησαν σε «φυγή» περίπου 25 δισ. ευρώ καταθέσεων από τις τράπεζες.
Ο Γενικός Δείκτης σήμερα έχει κατέλθει στη ζώνη των 750 μονάδων με άκρως καθοριστική τη στήριξη των 745 μονάδων, καθώς αν σπάσει, η καταστροφή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στη ζώνη των 525 και 530 μονάδων, φλερτάροντας με νέα χαμηλά έτους που είναι και χαμηλά 28 ετών και στην ουσία ιστορικά χαμηλά. Παράλληλα, σε νέα ιστορικά χαμηλά διαπραγματεύονται σήμερα οι Πειραιώς και Eurobank, με τις πιέσεις να έχουν πάρει ανατροφοδοτούμενη μορφή, ενώ έχουν διακινήσει και τους ισχυρότερους όγκους στον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης