Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε χαμηλά 29 ετών ο τραπεζικός δείκτης - Από τον Ιούλιο του 1986 σ’ αυτά τα επίπεδα - Ζητείται αντίδραση

Σε χαμηλά 29 ετών ο τραπεζικός δείκτης - Από τον Ιούλιο του 1986 σ’ αυτά τα επίπεδα - Ζητείται αντίδραση
Εξαΰλωση για τον τραπεζικό δείκτη, παρά το reverse split επί 10 που έγινε πρόσφατα - Κάθε... ίχνος συμφωνίας, μπορεί να δώσει σημαντική αντίδραση

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών – που στην ουσία είναι νέα ιστορικά χαμηλά - έκλεισε χθες ο τραπεζικός δείκτης, καθρεφτίζοντας την κατάσταση με το γενικευμένο ξεπούλημα που λαμβάνει χώρα τελευταία.
Πιο αναλυτικά, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 535,91 μονάδες με πτώση 8,26% ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 526,21 μονάδων (-9,92%).
Σ’ αυτά τα επίπεδα ο τραπεζικός δείκτης είχε να κλείσει από τον Ιούλιο του μακρινού 1986, επί εποχής… Ανδρέα Παπανδρέου και κυβέρνησης του (…βαθιού) ΠΑΣΟΚ.
Βεβαίως, εντελώς άλλη η σύνθεση του τραπεζικού δείκτη τότε εισηγμένες τράπεζες ήταν οι Εθνική, Τράπεζα Πίστεως (νυν Alpha Bank), Εμπορική Τράπεζα, Κτηματική Τράπεζα, Ιονική κ.α.
Το 1986 η εικόνα του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα δεν είχε καμιά σχέση με τη σημερινή.
Θυμίζουμε ότι έως προ 2-3 ετών ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. αριθμούσε πλέον των 10 εισηγμένων, καθώς υπήρχαν οι Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Γενική Τράπεζα, Proton Bank, Aspis Bank κ.λπ.
Η αγορά – με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο «πυροβολείται» από παντού δεχόμενη διαρκώς νέες πιέσεις, καθώς μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια και κορυφαία επενδυτικά funds όπως το Capital Group, αποχωρούν από τη χώρα, απηυδισμένα από την κατάντια ολόκληρου του φαύλου πολιτικοοικονομικού συστήματος.
Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 16 τελευταίες συνεδριάσεις από 24 Φεβρουαρίου κλείνει πτωτικά στις 12 εξ αυτών, με συντριπτικές απώλειες.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση αυτό το διάστημα σε ποσοστό -21,32%, ο FTSE 25 υποχωρεί -22,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση - συντριβή σε ποσοστό -42,34%%.

Στις 53 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης χωρίς το reverse split

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η διοίκηση του Χ.Α. αποφάσισε… reverse split επί 10 στον ελληνικό τραπεζικό δείκτη αλλά και στον δείκτη FTSE/ΧΑ-ΧΑΚ, τον κοινό τραπεζικό δείκτη δηλαδή χρηματιστηρίου Αθηνών και Κύπρου!
Η απόφαση ελήφθη μπροστά στον κίνδυνο… εκμηδένισης του εν λόγω δείκτη, αν και έτσι όπως πάει, ίσως χρειαστεί και νέο!
Όπως τονίζουν κύκλοι του χρηματιστηρίου δεν μπορεί ένας τραπεζικός δείκτης να κινδυνεύει με… μηδενισμό, οπότε έγινε αυτό το… τρυκ, πρακτική που – όπως λένε – εφαρμόζεται και διεθνώς.
Έγινε για την καλύτερη απεικόνιση του εν λόγω δείκτη και για λόγους ψυχολογίας της αγοράς, ενώ θυμίζουμε ότι αυτή η αλλαγή δεν επηρεάζει τα… πονταρίσματα στην αγορά παραγώγων, καθώς οι δύο δείκτες δε συμμετέχουν στην εν λόγω αγορά.
Το reverse split επί 10 στον τραπεζικό δείκτη αλλά και στον ελληνοκυπριακό τραπεζικό δείκτη τέθηκε σε ισχυρή από τη συνεδρίαση της 4ης Φεβρουαρίου «για καλύτερη απεικόνιση της αγοράς».
Πολλαπλασιάστηκε επί 10 το κλείσιμο της 3ης Φεβρουαρίου που ήταν στις 75,39 μονάδες (με άνοδο εκείνη την ημέρα 17,96%), οπότε ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε την 4η Φεβρουαρίου από τις 761,64 μονάδες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 4 Φεβρουαρίου ο τραπεζικός δείκτης έχει προλάβει να χάσει ποσοστό 34,94% της αξίας του!

Σε υπερπουλημένα επίπεδα, "διψά" για αντίδραση η αγορά, με... ίχνος συμφωνίας

Κατά τα λοιπά, η αγορά βρίσκεται σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε κάθε… ίχνος συμφωνίας, κάθε ίχνος ότι βαίνουν προς εξομάλυνση και (επιτέλους) πραγματική και ουσιαστική συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους, θα δώσει γερή αντίδραση με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.
H αγορά «διψά» για συμφωνία, όμως παραμένει – δικαίως – εξαιρετικά δύσπιστη μπροστά στις προφορικές ομολογίες για συμφωνίες κ.λπ. που όλες έχουν αποδειχτεί κάλπικες.
Φυσικά, αν τυχόν και υπάρξει συμφωνία το προσεχές διάστημα και κυρίως αν απεμπλακεί κάποιο μέρος των δανειακών δόσεων δίνοντας ανάσα στην ασφυξία ρευστότητας, τότε το ράλι μπορεί να είναι πολύ δυναμικό.
Γιατί, αν (λέμε αν) υπάρξει απελευθέρωση δόσεων, σημαίνει ότι – για πρώτη φορά – οι ξένοι εταίροι θα παραδεχτούν ότι υπάρχει σημείο επαφής και κάτι ουσιαστικότερο. Άλλωστε, χωρίς πραγματική συμφωνία, δείχνουν ότι θα πάνε έως… τέλους, θεσμικά το ελληνικό ζήτημα. Παράλληλα, θυμίζουμε ότι αυτή την Παρασκευή 20 Μαρτίου, που είναι η 3η Παρασκευή του μήνα, έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων (triple witching day) σε ΣΜΕ (futures) και Δικαιώματα (options) επί δεικτών και μετοχών παγκοσμίως - εκτός Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης