Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σήμερα περνούν στο κλείσιμο οι τελευταίες κινήσεις σε Πειραιώς και Eurobank λόγω διαγραφής από Eurostoxx 600

Σήμερα περνούν στο κλείσιμο οι τελευταίες κινήσεις σε Πειραιώς και Eurobank λόγω διαγραφής από Eurostoxx 600
Σήμερα στο κλείσιμο οι τελευταίες «πινελιές» αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων σε Πειραιώς και Eurobank λόγω διαγραφής από Eurostoxx 600 από Δευτέρα
Σε ισχύ τίθενται από την προσεχή Δευτέρα 23 Μαρτίου οι αλλαγές στον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 600, οπότε σήμερα και κυρίως στη λήξη της συνεδρίασης θα έχουμε τις τελευταίες «πινελιές» αλλαγών και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων στις Πειραιώς και Eurobank που διαγράφονται.
Οι δύο μετοχές των Πειραιώς και Eurobank έχουν δεχτεί καταιγισμό ρευστοποιήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αμφότερες οδηγήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, με τεράστιους όγκους.
Χθες ο τίτλος της Eurobank έκλεισε στα ιστορικά χαμηλά των 0,0850 ευρώ (!!) με πτώση 6,59%, ενώ η Πειραιώς βρέθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 0,3210 ευρώ ενδοσυνεδριακά στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 16 Μαρτίου.
Η αφαίρεση από το δείκτη αναφοράς σημαίνει ότι οι μετοχές αφαιρούνται και από τα exchange-traded funds (ETFs), με αποτέλεσμα την πτώση της ρευστότητας για την διαπραγμάτευση τους.
Ισχυρά – παγκόσμιου – βεληνεκούς χαρτοφυλάκια ρευστοποίησαν όλο το τελευταίο διάστημα σημαντικές θέσεις στις δύο τραπεζικές μετοχές, με προεξέχων το Capital Group που «αδειάζει» όλες τις συμμετοχές που έχει στην Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στην κορυφή της πτώσης από το αρνητικό «γύρισμα» της αγοράς μετά τις 24 Φεβρουαρίου.
Η Πειραιώς στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις από 24/2 έχοντας 14 πτωτικές και μόλις 3 ανοδικές καταγράφει πτώση – συντριβή σε ποσοστό 53,86%.
Η Eurobank το ίδιο διάστημα καταγράφει πτώση στις 13 συνεδριάσεις, έχοντας 3 ανοδικές και μία χωρίς διακύμανση, χάνοντας συνολικά το 51,15% της αξίας της.
Στην κορυφή της πτώσης επίσης είναι το warrant της Πειραιώς που καταγράφει πτώση 58% σ’ αυτό το διάστημα.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η διαγραφή των Πειραιώς και Eurobank από τον Eurostoxx 600 αλλά η αλλαγή στρατηγικής της Capital στην Ελλάδα.
Πολλά μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν χάσει την (εύλογη επενδυτική) υπομονή τους με την Ελλάδα, καθώς μετά από μια 5ετία κρίσης, στηρίξεων, πακέτων στις τράπεζες, ανακεφαλαιοποιήσεων, stress tests και αυξήσεων κεφαλαίου, φως δε διαφαίνεται.
Μάλιστα, όσοι ισχυροί «παίκτες» μπήκαν πέρυσι τον Απρίλιο του 2014 στις αυξήσεις κεφαλαίου, έχουν χάσει κατά τεράστιο ποσοστό τα κεφάλαιά τους.
Πλην των Eurobank και Πειραιώς, εκτός δείκτη θα βρεθούν και οι Rhoen Klinikum, Premier Oil, Ophir Energy, Hunting και Nutreco
Οι AMS, Faurecia, WH Smith, Beazley, Duerr, Restaurant GRP και Grafton θα ενταχθούν στη θέση τους.
Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank παραμένουν στο STOXX 600.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης