Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το στοίχημα (για ράλι) της Eurobank – Η πιο… απαξιωμένη μεγάλη τράπεζα – Οι όγκοι, το Capital και το Fidelity

Το στοίχημα (για ράλι) της Eurobank – Η πιο… απαξιωμένη μεγάλη τράπεζα – Οι όγκοι, το Capital και το Fidelity
(upd 2) Από το Μάιο του 2014 και τις αλλαγές στον MSCI είχε να κάνει τον όγκο της Παρασκευής η Eurobank -- Κεντρικό στοίχημα για όσους θέλουν να ρισκάρουν "χτίσιμο" θέσεων η μετοχή... Ράλι άνω του 11% σήμερα
Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 10μήνου διακινήθηκε στη μετοχή της Eurobank την περασμένη Παρασκευή 20 Μαρτίου, καθώς άλλαξαν χέρια 489,6 εκατ. τεμάχια μέσω τζίρου που έφτασε στα 42,63 εκατ. ευρώ!
Τα περισσότερα από αυτά τα τεμάχια «πέρασαν» στις δημοπρασίες και ήταν αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων λόγω της διαγραφής της μετοχής (μαζί με αυτήν της Πειραιώς) από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 600.
Οι αλλαγές στο δείκτη Eurostoxx 600 ισχύουν από σήμερα 23 Μαρτίου.
Ο όγκος της Παρασκευής λοιπόν στη Eurobank ήταν ο μεγαλύτερος από τις 30 Μαΐου του 2014, καθώς ήταν – αντίστοιχα – η τελευταία συνεδρίαση για την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που τέθηκαν σε ισχύ από τις 2 Ιουνίου.
Τότε, στις 2 Ιουνίου η μετοχή της Eurobank εντάχθηκε στους δείκτες MSCI large Cap και MSCI Standard όπως ανακοίνωσε η Morgan Stanley, μετά την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Στις 30 Μαΐου στη μετοχή της Eurobank είχε διακινηθεί όγκος 656,3 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει εκείνη την ημέρα στα 0,41 ευρώ.
Πλέον, ο τίτλος είναι ίσως το… κεντρικότερο στοίχημα της αγοράς, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις τραπεζικές μετοχές. Πρόκειται για την πλέον απαξιωμένη – σε απόλυτα νούμερα – μετοχή από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές.
Σε απόλυτα νούμερα, ο τίτλος της Eurobank είναι σχεδόν εξαϋλωμένος, καθώς την περασμένη Πέμπτη έκλεισε στα ιστορικά χαμηλά των 0,0850 ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκεται στη ζώνη των 0,0960 ευρώ, έχοντας σημαντική άνοδο άνω του 10%!
Κοντύτερα στη μετοχή της Eurobank – σε απόλυτα νούμερα – είναι η Attica Bank.
Παράλληλα, η αποτίμησή της έχει κατέλθει στο απαξιωμένο νούμερο των 1,32 δισ. ευρώ!
Αποτιμάται κατά 900 εκατ. ευρώ λιγότερο από την Πειραιώς, κατά 2,7 δι. ευρώ λιγότερο από την Εθνική και κατά 2,8 δισ. ευρώ από την Alpha Bank.
Όχι ότι βεβαίως η παρουσίαση αυτών των αριθμών λένε κατ’ ανάγκη κάτι…
Και αναφερόμαστε στην έως προ ελάχιστα έτη δεύτερη τράπεζα της χώρας, με τεράστιο δίκτυο και σημαντικό πελατολόγιο!
Η Eurobank λοιπόν, αποτελεί ένα στοίχημα για όσους θέλουν να ρισκάρουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Παρά τα τεράστια προβλήματα, τις… κατακόκκινες επισφάλειες και τα υπόλοιπα, αν η χώρα μπει σε μια τροχιά, αν υπάρξει (επιτέλους)… κανονική συμφωνία της κυβέρνησης με τους διεθνείς εταίρους, οι μετοχές των τραπεζών μπορούν να βγάλουν καλή αντίδραση εκτόνωσης.
Δε αναφερόμαστε σε ανθεκτικό πολύμηνο και συμπαγές ράλι που θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, αλλά σε ένα ολίγων εβδομάδων ράλι, που μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις σε όσους ρισκάρουν.
Η Eurobank μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία, μπορεί να είναι το πιο επιθετικό χαρτί των τραπεζών.
Θυμίζουμε ότι λόγω της διαγραφής της μετοχής από το δείκτη Eurostoxx 600 πολλά επενδυτικά σχήματα όπως Capital Group (που πουλάει γενικώς θέσεις στην Ελλάδα) αλλά και άλλα ρευστοποιούν (και) λόγω καταστατικού.
Υπάρχουν όμως άλλα – σαφώς πιο κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια – που αναζητούν απαξιωμένες ευκαιρίες, εκμεταλλευόμενα κάποιες πτωτικές στρεβλώσεις που φέρνει η ισοπεδωτική πτώση.
Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν και τη Fidelity να αγοράζει τελευταία, συνδυαστικά με ένα ευρύτερο group έτερων επενδυτικών σχημάτων.
Η Eurobank λοιπόν είναι ενδιαφέρον στοίχημα για τον τραπεζικό κλάδο σε ενδεχόμενη – καλή – αντίδραση της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης