Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τράπεζες στη ζώνη του λυκόφωτος - Μόλις στα 8,62 δισ. ευρώ η κεφ. των 4 συστημικών - Κανιβαλισμός της οικονομίας

Τράπεζες στη ζώνη του λυκόφωτος - Μόλις στα 8,62 δισ. ευρώ η κεφ. των 4 συστημικών - Κανιβαλισμός της οικονομίας
Εγκλωβισμένος σε σπιράλ «ταγμένης» χρεοκοπίας ο τραπεζικός κλάδος - Ο κανιβαλισμός της οικονομίας και οι ευθύνες των τραπεζιτών
(upd 2) Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται σε καθημερινή βάση οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να αντικατοπτρίζει τη δραματική κατάσταση που υπάρχει στην ελληνική οικονομία που «μεταγγίζεται» σε όλο το χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό σύστημα.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει εγκλωβιστεί σε πολύμηνο σπιράλ χρεοκοπίας που διαρκώς επιδεινώνει την κατάσταση, στις καταθέσεις, στις πιστώσεις, στα κόκκινα δάνεια και σ’ όλες τις τραπεζικές εργασίες.
O κλάδος είναι εγκλωβισμένος στο «παιχνίδι» πόκερ που λαμβάνει χώρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με την κύρια ευθύνη της καθυστέρησης, της αιματηρής καθυστέρησης, να ανήκει στην ελληνική πλευρά.
Γιατί, η χώρα μας, εδώ και τρεις μήνες παίζει ένα ιδιότυπο κρυφτούλι, με αλλαγές ονομάτων τρόικας και ανούσια επικοινωνιακά παιχνίδια, την ώρα που διεθνώς καίγεται το... Σύμπαν. Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι σε όλους τους τομείς.
«Προίκα» και απόνερο αυτής της γελοίας τακτικής από την ελληνική πλευρά, ο... αργός θάνατος των τραπεζών και το λιώσιμο της οικονομίας.
Οι Έλληνες σηκώνουν τις καταθέσεις τους και μάλιστα με πανικό! Μόνο το τελευταίο εξάμηνο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, περίπου 62 δισ. ευρώ καταθέσεων «σηκώθηκαν» από την Ελλάδα. Πρόκειται για ιλιγγιώδες ποσό αντιστοιχεί στο 1/4 του εγχώριου ΑΕΠ!
Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο έφευγαν σχεδόν 10 δισ. ευρώ μηνιαίως το τελευταίο 6μηνο, αλλά η επιτάχυνση παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, η εκροή συνεχίζεται, καθώς «έφυγαν» περίπου 1,8 δισ. ευρώ και το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται…
Η τακτική της κυβέρνησης είναι αυτοκτονική για την ελληνική οικονομία ενώ αποδεκατίζει – κάθε ημέρα και περισσότερο – τις τράπεζες που είναι ο πιο... βαλλόμενος κλάδος της καθυστέρησης επίτευξης συμφωνίας Αθήνας και εταίρων.
Ο κλάδος δεν πλήττεται μόνο από την εκροή καταθέσεων, αλλά τη γενικευμένη αβεβαιότητα, το πάγωμα κάθε τραπεζικής εργασίας αλλά και από την ακριβότερη χρηματοδότηση που γίνεται μέσω του μηχανισμού ELA έναντι της απευθείας αυτής από την ΕΚΤ.
Η πιθανή αλλαγή της στάσης της Κομισιόν ως προς την αλλαγή αντιμετώπισης του αναβαλλόμενου φόρου, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στον τραπεζικό κλάδο!

Ο κανιβαλισμός της οικονομίας και οι ευθύνες των τραπεζιτών

Η χώρα εγκλωβίστηκε και έβγαλε τα μάτια της μόνη της… Πρόωρες εκλογές, εκλογή νέου ΠτΔ και τρομερές καθυστερήσεις συμφωνίας με τους ξένους εταίρους, έχουν «σκοτώσει» εντελώς την πραγματική οικονομία, οδηγώντας «ταγμένα» σε χρεοκοπία.
Λαμβάνει χώρα ένας ιδιότυπος… κανιβαλισμός της ελληνικής οικονομίας, με λανθασμένες αποφάσεις που στεγνώνων – ραγδαία – όλο το σύστημα!
Αυτή η τακτική, σκοτώνει τις τράπεζες, με την κατάσταση να είναι δραματική, ασχέτως αν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έχουν εγκλωβιστεί στις πολιτικές ισορροπίες και δεν αντιδρούν, τουλάχιστον δημόσια!
Άλλωστε, οι διοικήσεις των ιδρυμάτων ασφαλώς και έχουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και τα «ανοίγματα» των τραπεζών σε πολλούς τομείς, καθώς επίσης για τις… γκρίζες ζώνες, με την έκθεση σε χρεοκοπημένα ΜΜΕ, κόμματα, διαπλοκή κ.λπ.
Πλέον λοιπόν, αν και παρασκηνιακά υπάρχουν τρομερές αντιδράσεις και πολύ έντονες διεργασίες, δημόσια υπάρχει μια... ομερτά και μια... πειθήνια παραδοχή της κατάστασης, που οδηγεί σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Μόλις στα 8,36 δισ. ευρώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Μόλις στις τέσσερις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, όπου ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε το 19,81% της αξίας του, χάθηκαν γύρω στα δύο δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών! Το λιώσιμο συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα!
Ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει σε νέα ιστορικά χαμηλά κλείνοντας στη συνεδρίαση της Τρίτης στις 442,19 μονάδες με πτώση 3,76%, που είναι νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ έφτασε να χάνει έως και 8,19% πέφτοντας στις 421,81 μονάδες ενδοσυνεδριακά!
Αυτό σημαίνει ότι – χωρίς το reverse split επί 10 που έλαβε χώρα στις 4 Φεβρουαρίου, ο τραπεζικός δείκτης θα ευρίσκονταν σήμερα στις 44,21 μονάδες! Ολική απαξίωση, ολική εξαΰλωση!
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει κατέλθει στα 8,26 δισ. ευρώ!
Και όλα αυτά, παρ’ ότι πριν από ακριβώς 12 μήνες, τον Απρίλιο του 2014 μπήκαν στις ελληνικές τράπεζες περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ μόνο η Πειραιώς, πέρυσι τέτοιο καιρό «κόστιζε» πάνω από 10 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο!
Μακάβρια εικόνα, που ασφαλώς μαρτυρά την κατάσταση στον πιο καθοριστικό κλάδο για τη λειτουργία της οικονομίας που «αγγίζει» και επηρεάζει νομοτελειακά το σύνολο των επιχειρήσεων! Με ότι αυτό συνεπάγεται…
Εμείς τα γράφουμε, αυτή είναι η δουλειά μας. Δουλειά άλλων είναι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κυβερνήσουν.

Πρώτη ενημέρωση 13:40 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης