Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ξένοι «κοιτούν» ξανά τις τράπεζες – Ισχυρός αγοραστής σε Πειραιώς, Eurobank και Alpha – Ράλι έως 100% από τα χαμηλά

Οι ξένοι «κοιτούν» ξανά τις τράπεζες – Ισχυρός αγοραστής σε Πειραιώς, Eurobank και Alpha  – Ράλι έως 100% από τα χαμηλά
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται μόλις σε εφτά συνεδριάσεις σε ποσοστό 16,76%, ο FTSE 25 κερδίζει 17,74%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 47,26%
Το bankingnews κατ’ επανάληψη και με σειρά άρθρων και σχολίων είχε επισημάνει ότι οι τράπεζες αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το… hot story και το κεντρικό στοίχημα της αγοράς, σε κάθε ανοδική αντίδραση.
Μπορεί τα μη τραπεζικά blue chips να αποτελούν εύλογα τα πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και να είναι οι πιο… ορθόδοξες επενδυτικές επιλογές ειδικά σε περιόδους διαταραγμένες όπως η τωρινή, όμως οι τραπεζικές μετοχές, διατηρούν εξαιρετικά επιθετικογενή στοιχεία.
Στις τράπεζες έχει μαζευτεί το πλέον κερδοσκοπικό χρήμα του Χ.Α., αυτές κάνουν τους ισχυρότερους όγκους οπότε δεν εγκλωβίζουν, ενώ στα ιστορικά απαξιωμένα επίπεδα που κύλησαν πρόσφατα, ασφαλώς και ήταν δέλεαρ και στοίχημα αντίδρασης.
Οι τράπεζες λοιπόν ήδη έχουν κάνει γενναία αντίδραση από τα χαμηλά τους, ενώ αν η ειδησεογραφία κινηθεί… ομαλά, δηλαδή αν υπάρξει τελικώς (πραγματική) συμφωνία, έχουν δυνατότητα να συνεχίσουν την άνοδό τους.
Ήδη υπήρξε μερική τακτοποίηση – εξισορρόπηση των τρομερών στρεβλώσεων, όμως τα περιθώρια παραμένουν μεγάλα, καθώς ο κλάδος είχε «βουτήξει» σχεδόν ολοκληρωτικά στη χρεοκοπία. Όχι βεβαίως ότι έχει αλλάξει κάτι μέσα σε 6-7 ημέρες, όμως η ελπίδα και η προεξόφληση ότι θα υπάρξει συμφωνία, ασφαλώς και «σώζει» τον κλάδο από την ολική εξαφάνιση και το ολικό… πλιάτσικο.
Για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε ότι συμφωνία δεν έχει υπάρξει – όμως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται - σύρεται νομοτελειακά στη συνθηκολόγηση, για να μην «σκάσει» η χώρα στα χέρια της.
Άλλωστε, με ευθύνη της κυβέρνησης αυτής φτάσαμε το τελευταίο τρίμηνο να είμαστε το απόλυτο παράδειγμα προς αποφυγή του παγκοσμίου πολιτικού, οικονομικού και επενδυτικού γίγνεσθαι. Αυτή είναι η αλήθεια, ασχέτως αν δεν την αντέχουν όλοι…
Οι επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι πολλές, με τον πρωθυπουργό, να είναι υποχρεωμένος να κάνει συμβιβασμούς, αν δε θέλει να περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που άφησε τη χώρα και «έσκασε» στα χέρια του, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.
Ήδη φαίνεται πως γίνονται προσαρμογές στις λίστες μεταρρυθμίσεων, ο παραλογισμός προηγούμενων μηνών υποχωρεί, όπως υποχωρούν και οι ανερμάτιστες ονειρώξεις ιδεοληπτικών ακραίων φωνών για ρήξη.
Βεβαίως, τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί, ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία και αυτό – μέχρι να «κλειδώσει» (αν κλειδώσει) θα το σημειώνουμε συχνότατα, καθώς εδώ και τρεις μήνες όλη η χώρα έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα παιχνίδι κοροϊδίας.  
Η απόφαση για μερική... απόσυρση και περιθωριοποίηση Βαρουφάκη και η αλλαγή της ομάδας που θα διαπραγματεύεται με τους εταίρους, λειτούργησε θετικά στην αγορά.
Ο κ. Βαρουφάκης ήταν κεντρικός σκόπελος εδώ και τρεις μήνες, με τις αλλοπρόσαλλες και ανερμάτιστες απόψεις και θέσεις του, που δεν οδηγούσαν πουθενά! Η χώρα - με ευθύνη πρωτίστως του πρωθυπουργού ασφαλώς - έχασε πολύτιμο χρόνο.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν επιλέγει το δρόμο της ρήξης, όσο κι αν η περίπτωση Τσακαλώτου είναι εντελώς αμφιλεγόμενη.

Οι ξένοι βλέπουν ξανά τις τράπεζες

Η προεξόφληση συμφωνίας λοιπόν, έχει αλλάξει τα δεδομένα στη χρηματιστηριακή αγορά, ωθώντας ήδη το Γενικό Δείκτη και κυρίως τις τράπεζες σε εντυπωσιακό ντεμαράζ και αξιοσημείωτη «απόδραση» από τα χαμηλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα χαμηλά 31 μηνών και τις 691,43 μονάδες ο Γ.Δ. ενισχύεται μόλις σε εφτά συνεδριάσεις σε ποσοστό 16,76%, ο FTSE 25 κερδίζει 17,74%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 47,26%.
Είναι σαφές ότι οι long ξεκίνησαν τα πονταρίσματά τους στις τραπεζικές μετοχές που είχαν εξαϋλωθεί σε πρωτοφανή βαθμό, επενδύοντας αρχικά σε μια τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση, που όσο διατηρείται, παίρνει ισχυρότερη μορφή τάσης.
Ήδη έχει «χτιστεί» μια άνοδος περίπου 130 μονάδων για το Γ.Δ. και αν δεν υπάρξει… ατύχημα ήτοι ρήξη με τους εταίρους και νέα ισχυρή περιπέτεια, δεν αποκλείεται η αγορά να είδε τα χαμηλά της στις 22 Απριλίου και στις 691,43 μονάδες.
Πάντως, οι όγκοι στις τράπεζες είναι εντυπωσιακά αυξημένοι και όπως λένε καλές πηγές, ισχυροί ξένοι «παίκτες» κάνουν δυναμική επιστροφή στον κλάδο.
Πρώτη σε απόδοση από τα χαμηλά η Πειραιώς που κερδίζει από το κλείσιμο της 21ης Απριλίου 88,57% και από το ιστορικό χαμηλό των 0,1960 ευρώ σε ποσοστό 100%!
Το warrant της τράπεζας ενισχύεται σε ποσοστό 118%, πρωταγωνιστώντας στην αντίδραση.
Η Eurobank ενισχύεται το τελευταίο 7ήμερο σε ποσοστό 53,41%, η Alpha Bank κερδίζει 42,66%, ενώ η Εθνική ενισχύεται κατά 34,84%.
Η αντίδραση της Εθνικής υστερεί έναντι των άλλων καθώς ήταν και η μόνη μετοχή του κλάδου που είχε κρατήσει τα… προσχήματα, δεν είχε δηλαδή αντίστοιχη ισοπεδωτική εξαΰλωση.

Τεχνικά δεδομένα

Σε ότι αφορά την τεχνική εικόνα χωρίς αμφιβολία είναι πολύ βελτιωμένη, καθώς ο Γενικός Δείκτης με συνοπτικές διαδικασίες κάλυψε μια απόσταση 130 μονάδων, φεύγοντας από τη ζώνη διαδοχικά των 700, 720, 750 και 790 μονάδων.
Η υπέρβαση των 800 μονάδων λειτουργεί υπέρ της ψυχολογίας των long, ενώ την Πέμπτη, με κλείσιμο στις 822,88 μονάδων ξεπεράστηκε η αντίσταση των 812 μονάδων.
Πλέον επόμενη αντίσταση συναντάται στις 839 μονάδες, ενώ η ανάπτυξη της ημερήσιας αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ στις περισσότερες τελευταίες συνεδριάσεις, είναι θετικό στοιχείο.
Τα πάντα βεβαίως εξαρτώνται από το timing της συμφωνίας, το αν θα «κλειδώσει» η συμφωνία κ.ο.κ.

Πρώτη ενημέρωση 4 Μαΐου 08:10

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης