Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αγορά «παλεύει» και κρατάει τις στηρίξεις, εν μέσω συμπληγάδων – Η προσδοκία των long και η επόμενη ημέρα

Η αγορά «παλεύει» και κρατάει τις στηρίξεις, εν μέσω συμπληγάδων – Η προσδοκία των long και η επόμενη ημέρα
Η αγορά «παλεύει» και κρατάει τις στηρίξεις, εν μέσω συμπληγάδων – Ράλι έως 100% στις τράπεζες από 21/4, αιχμηρή διόρθωση χθες
Νευρική αναμονή με προσπάθεια αφομοίωσης κεκτημένων και... εκτίμησης της χθεσινής διόρθωσης λαμβάνει χώρα στο Χ.Α., ενώ παρά την αιχμηρή χθεσινή πτώση που ασφαλώς ξέφυγε από τα όρια μιας φυσιολογικής αποφόρτισης, δείκτες και μετοχές κρατούνται εντός τεχνικού… πλαισίου.
Ο Γενικός Δείκτης από τις 21 Απριλίου και για οκτώ συνεδριάσεις έως τη χθεσινή κατέγραψε ράλι αντίδρασης 17,21% κερδίζοντας πάνω από 130 μονάδες από τα χαμηλά 31 μηνών και τις 691 μονάδες. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε ποσοστό 18,53% το ίδιο διάστημα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ράλι σε ποσοστό 48,35%, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος ήταν ο πρωταγωνιστής της αντίδρασης.
Παράλληλα, ισχυρότατα ήταν τα κέρδη στις τράπεζες, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει έχοντας άνοδο 105% σε οκτώ συνεδριάσεις, Eurobank +52,27%, Alpha Bank +32,48% και Εθνική +32,69%.
Παράλληλα και στο χώρο των blue chips υπήρξε αντίδραση, αλλά ασφαλώς ήταν πολύ κατώτερη της κίνησης των τραπεζών, που έτσι κι αλλιώς είχαν «λιώσει» σε ιστορικά χαμηλά και πλήρη ισοπέδωση.
Η ΔΕΗ κέρδισε το 8ήμερο σε ποσοστό 39,30%, Ελλάκτωρ +40%, MIG +35%, Τέρνα Ενεργειακή +20,80%, ΕΥΔΑΠ +26,51%, ΓΕΚ Τέρνα +28,15% κ.α.

Η χθεσινή διόρθωση και η συνέχεια

Χθες η αγορά έκανε αιχμηρή διόρθωση με στοιχεία ξεπουλήματος, που φόβισαν μερικώς, όμως στο φινάλε βγήκαν κάποια αναχώματα, μειώνοντας τις απώλειες του Γ.Δ. ενώ κρατήθηκε οριακά η στήριξη των 792 μονάδων.
Ο Γ.Δ. έκλεισε με πτώση 3,85% (από -4,88% ενδοσυνεδριακά), ο FTSE 25 είχε πτώση 3,94%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 9,65%.
Μεγάλες οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς να κυριαρχεί στη διόρθωση χάνοντας 14,19%, Εθνική -10,57%, Alpha Bank -6,39% και Eurobank -8,21%.
Στα warrants, της Πειραιώς είχε πτώση 14,85%, της Alpha Bank -10,38% και της Εθνικής 8,76%.

Αντέχουν προς το παρόν οι τεχνικές στηρίξεις

Σήμερα η αγορά έχει νευρικό προφίλ με εναλλαγές προσήμου, ενώ κρατούνται προς το παρόν οι τεχνικές στηρίξεις στους τρεις κύριους δείκτες της αγοράς.
Ο Γ.Δ. έφτασε έως το χαμηλό των 780,13 μονάδων όταν έχανε 1,78%, με τη στήριξη να βρίσκεται στις 777 μονάδες, η οποία κρατήθηκε.
O FTSE 25 έφτασε έως το χαμηλό των 231,88 μονάδων όταν έχανε 2,23%, κρατώντας τη στήριξη των 230 μονάδων.
Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 572,91 μονάδων όταν έχανε 3,33%, χάνοντας προσωρινά τη στήριξη των 575 μονάδων, όμως πλέον βρίσκεται αρκετά υψηλότερα.
 
Η αρνητική ειδησεογραφία έχει επιστρέψει – Κρίσιμη συγκυρία

Η κάκιστη ειδησεογραφία έχει επιστρέψει για τα καλά, επιδρώντας ασφαλώς στην αγορά. Υπάρχουν πολύ δυσμενείς εκτιμήσεις ισχυρών διεθνών αξιωματούχων, σφίγγοντας ολοένα και περισσότερο τον κλοιό της υπερβολικής πίεσης πάνω από τη χώρα. Δημοσιεύματα για κίνδυνο ατυχήματος, απειλές διεθνών πολιτικών ότι δεν πρόκειται να συνηγορήσουν σε νέα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά και μπαράζ προεξόφλησης «διαζυγίου» της χώρας με την Ευρωζώνη.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και κάθε ημέρα που περνά γίνεται σοβαρότερη.
Η προειδοποίηση του ΔΝΤ για αποχώρηση από το «σχήμα» δανεισμού της Ελλάδος, οι αρνητικές ανακοινώσεις για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας από την Κομισιόν, το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Μέρκελ, η εσπευσμένη συνάντηση Δραγασάκη - Τσακαλώτου με M. Draghi, απλώς πιστοποιούν την τραγικά πιεστική κατάσταση. Οι δρόμοι και οι χρόνοι είναι συγκεκριμένοι, τα περιθώρια στενεύουν, οι επιλογές δεν είναι πολλές.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσδοκία των long για – είτε έτσι είτε αλλιώς συμφωνία – αλλά και στην προσπάθεια να εκτιμήσει την επόμενη ημέρα, δεδομένης της καταστροφής που ήδη έχει γίνει στην πραγματική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης