Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Moody's: Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση της Ισπανίας και 5 τραπεζών της- Υποβαθμίζει 6 περιφέρειες

tags :
Moody's: Υπό αναθεώρηση η αξιολόγηση της Ισπανίας και 5 τραπεζών της- Υποβαθμίζει 6 περιφέρειες
(upd)Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει την αξιολόγηση Αa2 της Ισπανίας η Moody's, προειδοποιώντας για υποβάθμιση κατά μια βαθμίδα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Moody's, η αναθεώρηση οφείλεται στη συνεχή πίεση της χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η ισπανική κυβέρνηση. Παράλληλα, η Moody's έθεσε υπό αξιολόγηση για πιθανή υποβάθμιση και πέντε ισπανικές τράπεζες. Πρόκειται για τις Banco Santander, BBVA, CaixaBank, La Caixa και την Confederación Española de Cajas de Ahorros.
Οι λόγοι που τέθηκε η χώρα υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση είναι:
1.Οι συνεχιζόμενες πιέσεις χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η ισπανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για νέα στήριξη της Ελλάδας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ελληνικό πακέτο στήριξης δεν «ανακούφισε» τις αγορές εντείνοντας τις ανησυχίες για τις ζημίες που θα εγγράψουν οι ιδιώτες πιστωτές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
2.Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα περιβάλλον αναιμικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα μάλιστα σε ορισμένες επαρχίες της χώρας.
Γι’ αυτό και ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση των περιφερειών:
- Castilla-La Mancha: Σε A3 από A2 προηγουμένως
- Comunidad Autonoma de Murcia: Σε A2 από A1 προηγουμένως
- Region of Valencia: Σε A3 από A2 προηγουμένως
- Catalunya: Σε Baa1 από A3 προηγουμένως
- Junta de Andalucia: Σε Aa3 από Aa2 προηγουμένως
- Junta de Castilla y Leon: Σε Aa3 από Aa2 προηγουμένως
3.Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πως θα κεφαλαιοποιηθεί ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, το EFSF, και πως θα κατανεμηθεί το κόστος ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

Σαλγάδο: Το σημείωμα της Moody’s είχε και καλά στοιχεία

Ως καθόλου καλή είδηση χαρακτήρισε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας την απειλή της Moody's για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας της, τόνισε, ωστόσο, ότι το σημείωμα του οίκου αξιολόγησης περιείχε και πολλά θετικά στοιχεία.
Σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, η κυρία Ελενα Σαλγάδο αναφέρθηκε ειδικότερα στην πορεία της απασχόλησης, σημειώνοντας ότι η άνοδος της στο δεύτερο τρίμηνο περιελάμβανε εποχικές μεταβολές, που αφορούν, κυρίως, τον τομέα υπηρεσιών και ειδικότερα τον τουριστικό ενόψει έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου, παρόλα αυτά, όμως, δείχνει ότι σημειώνεται και κάποια βελτίωση σε μονιμότερη βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης