Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν βοήθησε την αγορά ο «κόφτης» στον ΑΜΕΜ – Μπούμερανγκ ο περιορισμός της απόκλισης από 3% σε 1,5%

Δεν βοήθησε την αγορά ο «κόφτης» στον ΑΜΕΜ – Μπούμερανγκ ο περιορισμός της απόκλισης από 3% σε 1,5%
Ο "κόφτης" του ΑΜΕΜ είχε στόχο τον περιορισμό τον έλεγχο των «αγριοτήτων» και των αιχμηρών μεταβολών, αλλά "κλείδωσε" πιο εύκολα τις τράπεζες
Τελικά, ο... κόφτης που μπήκε από τη διοίκηση του Χ.Α. στον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) όχι μόνο δε φαίνεται να βοήθησε την αγορά, στις τρεις πρώτες ημέρες επανέναρξης των συναλλαγών, αλλά μάλλον δυσχέρανε την κατάσταση.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του Χ.Α. αποφάσισε να περιορίσει την απόκλιση στην τιμή που «ξεκινάει» ο ΑΜΕΜ, από το 3% στο 1,5%.
Αυτό όμως, στην πράξη αποδείχτηκε ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο ξεκλειδώματος μιας τραπεζικής μετοχής, καθώς πολύ εύκολα έμπαινε ξανά σε ΑΜΕΜ, ακόμη και με λίγες εντολές.
Θυμίζουμε ότι το μέτρο με τον κόφτη στον ΑΜΕΜ μπήκε για τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις επανέναρξης του Χ.Α., άρα μέχρι την Τετάρτη 5 Αυγούστου και μάλλον δε θα υπάρξει απόφαση για παράταση του εν λόγω μέτρου.
Ο στόχος της εν λόγω απόφασης ήταν να περιοριστούν οι όποιες «αγριότητες» και οι ακρότητες σε ότι αφορά τις διακυμάνσεις, καθιστώντας πιο «ευαίσθητο» τον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ).
Το στατικό όριο λοιπόν για να μπει ο ΑΜΕΜ έως την Παρασκευή ήταν στο 10% διακύμανσης, το οποίο για το πρώτο τριήμερο επανέναρξης συναλλαγών μειώθηκε στο 7%, ενώ το δυναμικό όριο ΑΜΕΜ από 3% που ήταν, έπεσε στο 1,5%.
Επίσης, η διάρκεια επέκτασης της περιόδου συγκέντρωσης εντολών ήταν στο 30% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 3%), ενώ η απόφαση για το πρώτο τριήμερο έριξε το όριο στο 20% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 1,4%).
Στόχος ήταν να υπάρξει η κατά το δυνατόν ηπιότερη επανέναρξη των συναλλαγών, να περιοριστούν οι πολύ αιχμηρές ή οι ακραίου τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις, κάτι που όμως, στην πράξη, δεν αποφεύχθηκε…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης