Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χωρίς «κόφτη» στον ΑΜΕΜ από σήμερα το Χ.Α. – Επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς

Χωρίς «κόφτη» στον ΑΜΕΜ από σήμερα το Χ.Α. – Επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς
H… χειμαρρώδης πτώση της αγοράς δεν αφήνει κανένα περιθώριο... άμυνας και αναχωμάτων -- Κανονικά ο ΑΜΕΜ από σήμερα

Παύουν από σήμερα να ισχύουν οι έκτακτες παρεμβάσεις που είχαν αποφασιστεί για το πρώτο 3ήμερο επανέναρξης των συναλλαγών στο Χ.Α. και αφορούσαν παραμέτρους στον υπολογισμό και στην εφαρμογή του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ).
Οι τροποποιήσεις είχαν αποφασιστεί την περασμένη Παρασκευή 31 Ιουλίου και ήταν έτσι κι αλλιώς μόνο για το πρώτο 3ήμερο επανέναρξης των συναλλαγών.
Είχε αποφασιστεί να περιοριστεί η απόκλιση στην τιμή που «ξεκινάει» ο ΑΜΕΜ, από το 3% στο 1,5%.
Πάντως, γενική είναι η άποψη ότι ο… χειμαρρώδης πτωτικός κύκλος της αγοράς συμπαρέσυρε και αχρήστεψε κάθε προσπάθεια «περιφρούρησης» και άμυνας έγινε από τη διοίκηση του Χ.Α.
Ο… κόφτης που μπήκε στον ΑΜΕΜ όχι μόνο δε φαίνεται να βοήθησε την αγορά, αλλά μάλλον δυσχέρανε την κατάσταση.
Και τούτο διότι στην πράξη αποδείχτηκε ότι δεν άφηνε (σχεδόν) κανένα περιθώριο ξεκλειδώματος μιας τραπεζικής μετοχής, καθώς πολύ εύκολα έμπαινε ξανά υπό τον… έλεγχο ΑΜΕΜ, ακόμη και με λίγες εντολές.
Ο στόχος της εν λόγω απόφασης ήταν να περιοριστούν οι όποιες «αγριότητες» και οι ακρότητες σε ότι αφορά τις διακυμάνσεις, καθιστώντας πιο «ευαίσθητο» τον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ). Στόχος ήταν να υπάρξει η κατά το δυνατόν ηπιότερη επανέναρξη των συναλλαγών, να περιοριστούν οι πολύ αιχμηρές ή οι ακραίου τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις, κάτι που όμως, στην πράξη, δεν αποφεύχθηκε…
Το στατικό όριο λοιπόν για να μπει ο ΑΜΕΜ έως την Παρασκευή ήταν στο 10% διακύμανσης, το οποίο για το πρώτο τριήμερο επανέναρξης συναλλαγών μειώθηκε στο 7%, ενώ το δυναμικό όριο ΑΜΕΜ από 3% που ήταν, έπεσε στο 1,5%. Από σήμερα, τα όρια αυτά, επανέρχονται στο 10% και 3% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης