Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επίκειται υποβάθμιση και της Γαλλίας; - Με την ίδια αξιολόγηση της Ισπανίας και της Κίνας οι ΗΠΑ – Τι θα σηματοδοτήσει η υποβάθμιση;

Επίκειται υποβάθμιση και της Γαλλίας; - Με την ίδια αξιολόγηση της Ισπανίας και της Κίνας οι ΗΠΑ – Τι θα σηματοδοτήσει η υποβάθμιση;
(upd2)Στο ίδιο «κλαμπ» με αυτό της Κίνας και της Ισπανίας βρίσκονται πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά και την υποβάθμιση τους σε ΑΑ+ από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s.  Η υποβάθμιση σηματοδοτεί μία νέα εποχή στις παγκόσμιες ισορροπίες, με τις κρατικές αξιολογήσεις πλέον να αίρονται με βάση τη δυναμική του χρέους.
Οι ΗΠΑ άφησαν την ομάδα που βρίσκονται χώρες όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Ελβετία, η Μ. Βρετανία, και μπήκε στην ομάδα που βρίσκεται το Αμπου Ντάμπι, το Βέλγιο, οι Βερμούδες, η Χιλή, η Κίνα, η Ιαπωνία, το Κουβέιτ, το Καταρ, η Σαουδική Αραβία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ταιβάν.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν είναι και τόσο υποτιμητική η πρόσφατη υποβάθμιση των ΗΠΑ, όπως εκ πρώτης όψεως φαίνεται, καθώς στο γκρουπ του διπλού Α ανήκουν οι νούμερο 2 και 3 οικονομίες του πλανήτη, η Κίνα και η Ιαπωνία, στις οποίες οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει σημαντικό μέρος των εξαγωγών τους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία δεν έχει «χάσει» καμία πληρωμή ομολόγου στην ιστορία της ενώ η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ.
Η ομάδα του διπλού Α όμως είναι τόσο διαφορετική. Το Βέλγιο και η Ισπανία αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού τους, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ στηρίζονται στα ισχυρά αποθέματα πετρελαίου που διαθέτουν, ενώ το Ισραήλ και η Ταιβάν στηρίζονται στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ
Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία που αξιολογούνται άριστα σήμερα, έχουν στο παρελθόν χάσει τουλάχιστον μία φορά την αξιολόγηση του ΑΑΑ, και επέστραψαν δριμύτερες ενισχύοντας το χρηματοοικονομικό τους σύστημα.
Δεν είναι λίγοι επομένως οι αναλυτές που θεωρούν ότι αυτή η υποβάθμιση θα ενεργοποιήσει την αμερικανική πολιτική σκηνή να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ενώ η πτώση του δολαρίου θα βοήθησει τις εξαγωγές προς τις άλλες χώρες του διπλού και του τριπλού Α.
Αναμενόμενη έκρινε από τη μεριά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ η Citigroup, θεωρώντας ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι πολύ μεγάλες. Μακροπρόθεσμα ωστόσο η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ κατά 25 – 50 μονάδες βάσης, ενώ βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις θα είναι της τάξεως των 10-20 μονάδων βάση.

Μετά τις ΗΠΑ έρχεται η υποβάθμιση της Γαλλίας;


Η απόφαση του οίκου Standard & Poor’s να προχωρήσει στην υποβάθμιση των ΗΠΑ καθιστά τη Γαλλία ως την επόμενη χώρα που βρίσκεται στην "επικίνδυνη ζώνη" και ενδεχομένως να χάσει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, εκτιμά μερίδα αναλυτών και οικονομολόγων.
"Η Γαλλία δεν αξίζει, κατά την άποψή μου, την αξιολόγηση ΑΑΑ", δηλώνει ο Paul Donovan, της UBS.
Σύμφωνα με τον ίδιο "η Γαλλία δεν μπορεί να τυπώσει δικό της χρήμα. Αυτό δεν αξιολογείται ως ΑΑΑ από τις αγορές".
Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P για την περιοχή της Ευρώπης, Jean-Michel Six, η αξιολόγηση AAA της Γαλλίας ΑΑΑ διατηρείται σταθερή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης