Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στρέβλωση με την μετοχή της Eurobank που μπαίνει σε ΑΜΕΜ διαρκώς κάτω από την ζώνη των 0,035 ευρώ

Στρέβλωση με την μετοχή της Eurobank που μπαίνει σε ΑΜΕΜ διαρκώς κάτω από την ζώνη των 0,035 ευρώ
Η μετοχή της Eurobank μπαίνει διαρκώς σε ΑΜΕΜ κάτω από τα 0,035 ευρώ, "κλειδώνοντας" τις συναλλαγές της - Στρέβλωση του συστήματος
Η διαδικασία και το εργαλείο του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) εισήχθη για να αποτρέπει ακρότητες στις συναλλαγές και ακραίες διακυμάνσεις.
Όμως, εδώ που έχουν απαξιωθεί οι τιμές, λόγω ακριβώς των… δεκαδικών ψηφίων, η αυτόματη διαδικασία ΑΜΕΜ, είναι από μόνη της… πρόβλημα.
Ο κανόνας σημαντικής απόκλισης είναι 3%. Αν λοιπόν η τιμή της μετοχής έχει απόκλιση  μεγαλύτερη του 3% από την τελευταία πράξη μπαίνει σε call auction, ή ΑΜΕΜ.
Η περίπτωση της Eurobank, είναι χαρακτηριστική, καθώς όταν πέφτει κάτω από τα 0,0350 ευρώ, άρα υποχωρεί 3%, τότε μπαίνει αυτόματα σε ΑΜΕΜ!
Αυτό, δημιουργεί στρεβλώσεις, καθώς… ακυρώνει τις συναλλαγές που θα γίνονταν στην πιο «ζωντανή» μετοχή του Χ.Α., που έχει (μακράν) τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, με δεκάδες εκατομμύρια μετοχές να διακινούνται καθημερινά.
Βεβαίως, τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει, καθώς έτσι είναι το αυτόματο σύστημα. Όμως, παραμένει ένα πρόβλημα, μια στρέβλωση, η οποία προέκυψε λόγω του ότι οι τιμές… ξεφτιλίστηκαν τόσο πολύ.
Γιατί, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι οι τιμές των τραπεζών, θα εξαϋλώνονταν έτσι, που χωρίς το reverse split έχουν σχεδόν μηδενίσει.
Ίσως όμως μια αλλαγή στον "κόφτη" διακύμανσης, από 3% στο 5% ή υψηλότερα, να έλυνε ή να περιόριζε το πρόβλημα. Γιατί μιλάμε για μετοχή ξεχωριστή για τις συναλλαγές, σε μια αγορά που ήδη λόγω των περιορισμών, έχει χάσει κατά πολύ την ελκυστικότητά της.
Παρόμοια στρέβλωση λαμβάνει χώρα και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία βεβαίως έχει μικρότερη εμπορευσιμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης