Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Βγαίνει ο «κόφτης» του ΑΜΕΜ για μετοχές κάτω των 0,05 ευρώ – Η στρέβλωση με Eurobank κλείδωνε τις συναλλαγές

Βγαίνει ο «κόφτης» του ΑΜΕΜ για μετοχές κάτω των 0,05 ευρώ – Η στρέβλωση με Eurobank κλείδωνε τις συναλλαγές
Θετική η απόφαση του Χ.Α. για το ξεμπλοκάρισμα του ΑΜΕΜ για μετοχές κάτω των 0,05 ευρώ
Προ ολίγων ημερών το bankingnews.gr είχε επισημάνει σε κείμενό του τη στρέβλωση που προξενεί στην αγορά η εφαρμογή του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) σε μετοχές που πέφτουν κάτω από την τιμή των 0,05 ευρώ.
Χθες, το δ.σ. του Χ.Α. αποφάσισε την τροποποίηση της εφαρμογής του ΑΜΕΜ για μετοχές με τιμή κάτω των 0,05 ευρώ, απόφαση που ξεκινά να εφαρμόζεται από σήμερα, αλλά ουσιαστικά θα φανεί σε βάθος τριημέρου, δηλαδή από την προσεχή Τρίτη 6 Οκτωβρίου.
Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκε να απενεργοποιείται ο «κόφτης» του ΑΜΕΜ για μετοχές της Κύριας Αγοράς που κατέρχονται κάτω από το όριο των 0,05 ευρώ. Πιο αναλυτικά, στο τέλος κάθε ημέρας θα πραγματοποιείται έλεγχος των τιμών κλεισίματος των μετοχών της Κύριας Αγοράς των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.
- Εφόσον οι τιμές κλεισίματος των εν λόγω μετοχών κατά τον προαναφερόμενο έλεγχο παραμένουν κατώτερες των 0,05 ευρώ, απενεργοποιείται ο ΑΜΕΜ των εν λόγω μετοχών λαμβάνοντας ως ημερομηνία απενεργοποίησης, την μεθεπόμενη εργάσιμη ημέρα της ημέρας ελέγχου.
- Για τις μετοχές της Κύριας Αγοράς που θα απενεργοποιείται ο ΑΜΕΜ το μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης των τιμών τους ορίζεται σε κλιμακωτά όρια¹ ±10%, ±20%, ±30% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής (τιμής αναφοράς), για όλες τις συνεδριάσεις μέχρι τον επόμενο τακτικό (μηνιαίο) υπολογισμό ενεργοποίησης του ΑΜΕΜ.
- Για την επαναφορά του ΑΜΕΜ σε αυτές τις μετοχές, απαιτείται για έναν ολόκληρο ημερολογιακό μήνα, οι τιμές κλεισίματος να διαμορφώνονται πάνω από 0,05 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι για τις μετοχές της Κύριας Αγοράς που εμπίπτουν στην κατηγορία χαμηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας, δεν εφαρμόζονται τα κλιμακωτά όρια, το μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης των τιμών τους ορίζεται σε ±10%.

Η στρέβλωση με τη μετοχή της Eurobank που «κλείδωνε» τις συναλλαγές

Το παράδειγμα της Eurobank ήταν απολύτως αντιπροσωπευτικό και αυτό το είχαμε αναφέρει προ ημερών στο bankingnews.gr.
Η διαδικασία και το εργαλείο του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) εισήχθη για να αποτρέπει ακρότητες στις συναλλαγές και ακραίες διακυμάνσεις. Όμως, εδώ που έχουν απαξιωθεί οι τιμές, λόγω ακριβώς των… δεκαδικών ψηφίων, η αυτόματη διαδικασία ΑΜΕΜ, είναι από μόνη της… πρόβλημα.
Η περίπτωση της Eurobank, είναι χαρακτηριστική, καθώς στα επίπεδα που έχει κατρακυλήσει, με τα δεκαδικά ψηφία, έμπαινε πολύ εύκολα σε ΑΜΕΜ και «κλείδωναν» οι συναλλαγές της.
Αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις, καθώς… ακυρώνει τις συναλλαγές που θα γίνονταν στην πιο «ζωντανή» μετοχή του Χ.Α., που έχει (μακράν) τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, με δεκάδες εκατομμύρια μετοχές να διακινούνται καθημερινά. Παρόμοια στρέβλωση λαμβάνει χώρα και στη μετοχή της Attica Bank, η οποία βεβαίως έχει μικρότερη εμπορευσιμότητα.
Η τροποποίηση λοιπόν του «κόφτη» του ΑΜΕΜ, έρχεται να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση. Μένει να δούμε στην… πράξη, αν θα βοηθήσει την αγορά ή αν θα ξεμπλοκάρουν οι συναλλαγές της Eurobank μετά το "φίλτρο" των τριών συνεδριάσεων, ήτοι από την προσεχή Τρίτη...

Πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015, 11:41 π.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης