Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Alpha bank: Δεν είναι της παρούσης τα σχέδια για αμκ και φήμες για deal με Eurobank…που διαψεύδονται - Κινητικότητα από Deutche λόγω νέας ονομαστικής αξίας...

tags :
 Alpha bank: Δεν είναι της παρούσης τα σχέδια για αμκ και φήμες για deal με Eurobank…που διαψεύδονται - Κινητικότητα από Deutche λόγω νέας ονομαστικής αξίας...
Οι εγκρίσεις έχουν παρθεί από την Γενική Συνέλευση αλλά η συγκυρία είναι ακατάλληλη για κεφαλαιακές ενισχύσεις οπότε σε αυτή την φάση δεν εξετάζεται αύξηση κεφαλαίου αναφέρει πηγή στην Alpha bank δίδοντας απάντηση σε διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Alpha bank ενισχυόταν έως 3% απόρροια κυρίως των κινήσεων της Deutsche bank...λόγω της νέας ονομαστικής αξίας της μετοχής στα 0,30 ευρώ.
Σημειώνεται ότι από σήμερα η Alpha διαπραγματεύεται με νέα ονομαστική αξία 0,30 ευρώ από 4,7 ευρώ ανά μετοχή.
Η αναπορσαρμογή της ονομαστικής αξίας δεν σηματοδοτεί απώλεια κεφαλαίου για την Alpha...αλλά θα της επιτρέψει να  υλοποιήσει  αύξηση σε εύθετο χρόνο καθώς η τιμή μιας αύξησης κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας και με ονομαστική αξία 4,7 ευρώ υπήρχε αντικειμενικό πρόβλημα όταν η μετοχή διαπραγματεύεται στα 2,7 ευρώ
Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει φήμες στην αγορά από διάφορους κύκλους ότι η Alpha εξετάζει ή αύξηση κεφαλαίου άμεσα ή deal.
Όσον αφορά τα deals απέφυγαν να σχολιάσουν τις φήμες που έρχονται και παρέρχονται. Οι φήμες ήθελαν Eurobank και Alpha bank να συνομιλούν εκ νέου ωστόσο η πλευρά της Eurobank τις διέψευσε για πολλοστή φορά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναφορές για συζητήσεις μεταξύ της Alpha και της Eurobank είναι τόσες πολλές που εμείς εδώ στο www.bankingnews.gr έχουμε χάσει το μέτρημα.
Η Alpha bank απέρριψε ένα deal με την Εθνική για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Οι λόγοι αυτοί συνεχίζουν να υφίστανται και στην περίπτωση Alpha με Eurobank.
Όσον αφορά τον χρόνο για την αύξηση κεφαλαίου αυτή θεωρητικά προσδιορίζεται μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας θα αποφασίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα αρχές Φθινοπώρου.
Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου εκτιμάται στο1 δις ευρώ και το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές 350 εκατ ευρώ.
Ενδεικτικά, για κάθε  500 εκατ. αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου η ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας με βάση το σταθμισμένο ενεργητικό του 2010 θα ανέρχεται σε περίπου 1%.
Επίσης η τράπεζα λαμβάνει πρωτοβουλίες  προς περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, μέσω της ενεργής διαχειρίσεως των στοιχείων του ισολογισμού. Η μόχλευση του ισολογισμού εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη οδηγώντας σε μείωση των σταθμισμένων έναντι κινδύνων στοιχείων του ενεργητικού κατά 0,8 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Οι ενέργειες αυτές θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο του 2011 και για το 2012, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τα κεφάλαια της Alpha bank.
Η ενίσχυση της κερδοφορίας και κατ΄ επέκταση των κεφαλαίων της τράπεζας  μέσω της ήδη επιτυχημένης εφαρμογής του προγράμματος περιορισμού του κόστους, με στόχο έως το τέλος του 2013 η συνολική εξοικονόμηση δαπανών να ανέρχεται στο 10% των εξόδων του 2010.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό του Δικτύου, τον ανασχεδιασμό των εργασιών, τον περιορισμό στις αμοιβές τρίτων και την εσωτερική ανάθεση εργασιών.

Οι λόγοι της αύξησης

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Alpha πραγματοποιείται για 3 λόγους
1)για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ζημίες που θα προκύψουν από την συμμετοχή της στην αναδιάταξη του χρέους.
2)Από τυχόν απαιτήσεις για νέα κεφάλαια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της BlackRock για τα προβληματικά δάνεια και τις προβλέψεις.
3)Για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13,3% και core tier 1 9,3% διαθέτει καλή κεφαλαιακή διάρθρωση ωστόσο σε μια περίοδο όπου θα καταστούν αναγκαίες οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις η στρατηγική κίνηση της Alpha bank για νέα αύξηση κεφαλαίου ήταν απαραίτητη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης