Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μάλλον προκρίνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο στον δανεισμό της Ελλάδος από την ΕΕ – ΔΝΤ

Μάλλον προκρίνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο στον δανεισμό της Ελλάδος από την ΕΕ – ΔΝΤ
Πιθανότητα το κυμαινόμενο επιτόκιο θα επιλέξει η Ελλάδα για να δανεισθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να δανεισθεί για το 2010 περίπου 30 δις ευρώ είτε 3,7% κυμαινόμενο (euribor τριμήνου, 300 μονάδες βάσεις και έξοδα δανεισμού 0,15-0,50%) είτε 5% σταθερό (1,85% swap rate, 300 μονάδες βάσεις και έξοδα 0,15-0,50%). Το επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερο του κυμαινόμενου επιτοκίου της ΕΕ δηλαδή κάτω από το 3,7%.
Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να δανειστεί από την ΕΕ είτε με τρίμηνα σε κυμαινόμενο επιτόκιο ή επαναλαμβανόμενα τρίμηνα σε κυμαινόμενα ή τριετή σε σταθερό.
Αν και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει την δημοπρασία των εντόκων και προσεχώς  θα αποφασίσει αν θα προσφύγει στην χρήση του μηχανισμού.
Σε αυτή την περίπτωση αν το spread μειωθεί αισθητά και η τάση είναι πτωτική θα προσπαθήσει να μην τον χρησιμοποιήσει.
Αν μειωθεί το spread λελογισμένα ίσως από την  Τετάρτη – Πέμπτη θα αποφασίσουν αν τελικά θα τον χρησιμοποιήσουν. Πιθανότερο σενάριο είναι αν τελικά κάνει η Ελλάδα  χρήση του μηχανισμού στήριξης τότε να δανεισθεί 5 δις ευρώ άμεσα με κυμαινόμενο επιτόκιο στο οποίο θα μπορεί να γίνει και swap.
Βέβαια υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μεταξύ κυμαινόμενου και σταθερού τα οποία αξιολογούνται από τους αρμοδίους.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης