Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι φινλανδικές απαιτήσεις για ελληνικές εγγυήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη χρεοκοπία τη χώρα - Ορατός πλέον ο κίνδυνος του credit event

Οι φινλανδικές απαιτήσεις για ελληνικές εγγυήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη χρεοκοπία τη χώρα - Ορατός πλέον ο κίνδυνος του credit event
Συνεχίζει να οδηγεί στα άκρα το ζήτημα των εγγυήσεων από την ελληνική κυβέρνηση η Φινλανδία, με τη νέα πρόταση περί δημιουργίας εταιρείας holding, στην οποία και θα ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας, ώστε να λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για πιθανή μη αποπληρωμή των δανείων.
Ήδη οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, ενώ η επιμονή για ιδιαίτερη μεταχείριση από την φινλανδική κυβέρνηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Σε περίπτωση που οι φόβοι της Φινλανδίας βγουν αληθινοί και τελικά οι εγγυήσεις εκπέσουν τότε μπορούμε να μιλάμε για αποζημίωση ενός και μόνο πιστωτή εις βάρος των υπολοίπων, αναφέρουν οι αναλυτές. Έτσι την ώρα που οι αρχές φαίνεται ότι χειρίζονται σωστά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός, μπορεί η εμμονή της Φινλανδίας να ζητά εγγυήσεις, σε συνδυασμό με τις θορυβώδεις δηλώσεις της για τη “μοναδική” συμφωνία που επέτυχε, μπορεί να προκαλέσει (ή ήδη να το έχει προκαλέσει) το “μοιραίο”.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ορισμούς της ISDA (2003), ένα πιστωτικό γεγονός, μεταξύ άλλων, συμβαίνει όταν:
“...καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό ένα ποσό πριν από την προσυμφωνημένη λήξη του, εξαιτίας επιβεβαίωσης χρεοκοπίας, ή κάποιου γεγονότος που να υποδηλώνει χρεοκοπία (ή παρόμοια κατάσταση η οποία περιγράφεται ακριβώς), ή αποτυχίας εξυπηρέτησης κάποιας πληρωμής αναφορικά προς κάποιας “οντότητας” - πιστωτή...”
Ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι αποτρέψουν τη Φινλανδία από τις απαιτήσεις αυτές, ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για παρόμοιες συμφωνίες, καθώς ο εν λόγω ορισμός από την ISDA είναι σημαντικά γενικός και ευρύς. Με άλλα λόγια, και μόνο ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία, και αν τελικά οι Ευρωπαίοι την εγκρίνουν, καθώς αποτέλεσε μέρος της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου (το οποίο έγινε γνωστό πρόσφατα), δεν αποκλείεται κι άλλοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να θελήσουν να προστατευθούν, όπως άλλωστε το έκανε και η Φινλανδία, και να ζητήσουν από την ISDA την ενεργοποίηση των CDS. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε νέα άνοδο των ελληνικών CDS.
Η ειδική μεταχείριση που απαιτεί η Φινλανδία, ανοίγει τον κύκλο της “προστασίας” των επενδυτών έναντι του ελληνικού χρέους, με ένα ντόμινο, που οι αναλυτές είναι σίγουροι ότι η Φινλανδία δεν έχει εκτιμήσεις τις διαστάσεις του.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso προσδοκά την ταχεία διευθέτηση του ζητήματος των ελληνικών εγγυήσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε στη βελγική πρωτεύουσα με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, ο Barroso υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις σχετικές συζητήσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλήξουν σε αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις το συντομότερο δυνατό. Τόνισε ακόμη ότι η Επιτροπή εργάζεται με τα κράτη μέλη ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
«Το να ζητεί κανείς εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανειακής βοήθειας μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η απαίτηση από μια κυβέρνηση για τη χορήγηση χρυσού δίκην εγγυήσεως συνιστά ευθεία επίθεση στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Μέρκελ για οικονομικά θέματα Μίκαελ Μάιστερ.
Ο γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι «κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να μιλήσουν στη Φινλανδία για τις απαιτήσεις της που έχει διατυπώσει προς την Ελλάδα για τη χορήγηση εγγυήσεων».

Νέα 'έμπνευση' της Φινλανδία προκαλεί ευρωπαϊκούς πονοκεφάλους

Η πρόταση της Φινλανδίας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο πριν από λίγες μέρες, κρίθηκε από τους αναλυτές της αγοράς ως επαχθέστερη της προηγούμενης, ενώ η Γερμανία εντείνει τις πιέσεις της για απόρριψη τέτοιας πρότασης.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι αξιώσεις που προβάλλει η Φινλανδία προς την Ελλάδα για εγγυήσεις προκειμένου να συνεισφέρει στο νέο δάνειο της χώρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεση σε οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων τονίζοντας ότι αυτές δεν είναι βιώσιμες. Αναγνώρισε όμως ότι το φινλανδικό αίτημα για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα ήταν γνωστό πριν από τη σύνοδο της 21ης Ιουλίου.
Για να συμμετάσχει η Φινλανδία στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, απαιτεί από την τελευταία να της παράσχει εμπράγματες εγγυήσεις. Η διμερής συμφωνία των χωρών προέβλεπε την καταβολή μετρητών από την πλευρά της Ελλάδας και όχι την υποθήκευση περιουσιακών στοιχείων. Η αντίδραση όμως από Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβακία και Σλοβενία μετά τη σύναψη της συμφωνίας αυτής (ήθελαν και εκείνες αντίστοιχες συμφωνίες), άνοιξε και πάλι το ζήτημα με τη Φινλανδία πλέον να επιστρέφει στην αρχική της απαίτηση για εμπράγματες εγγυήσεις και όχι για κεφάλαια.
Το ζήτημα των εγγυήσεων βρέθηκε και χθες στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στην αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα και οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, την ώρα που η Φινλανδία έστειλε σε όλα τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης ένα ενημερωτικό σημείωμα (non paper) όπου έκανε λόγο για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ -που συμμετείχε και αυτός στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου- ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να τηρήσουν κατά γράμμα την υπογραφή τους στην πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής για οικονομική αρωγή προς την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Φινλανδία προτείνει τη δημιουργία μιας εταιρείας με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία θα υπάγεται στη νομοθεσία του κρατιδίου και στην οποία θα πρέπει να μεταβιβαστούν ελληνικά στοιχεία ενεργητικού ως εγγύηση για τα νέα δάνεια στην Ελλάδα. Μάλιστα η πρόταση προβλέπει ότι το ελληνικό ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα ελέγχει όλες τις μετοχές τής εν λόγω εταιρείας, ενώ σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει και δεν καλύψει τα ομόλογα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF), η ιδιοκτησία της εταιρείας αυτής θα περάσει στα χέρια των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Πάντως σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας μας ξεκαθαρίζεται πως το περιεχόμενο του non paper που είδε χθες το φως της δημοσιότητας δεν έχει σχέση με το αντικείμενο των συζητήσεων στα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: "Δημοσιεύματα που αναπαράγουν χθεσινό τηλεγράφημα διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων ως προς το ζήτημα των φινλανδικών εγγυήσεων, δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των συζητήσεων στα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης