Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Άδειο» από περιουσιακά στοιχεία βρήκε το Ταμείο Περιουσίας η Τρόικα - Παρατηρήσεις από τους ελεγκτές για τον περιορισμένο ρόλο του νέου φορέα των ιδιωτικοποιήσεων

«Άδειο» από περιουσιακά στοιχεία βρήκε το Ταμείο Περιουσίας η Τρόικα - Παρατηρήσεις από τους ελεγκτές για τον περιορισμένο ρόλο του νέου φορέα των ιδιωτικοποιήσεων
Σβησμένες τις «μηχανές» του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας βρήκαν οι  εκπρόσωποι της Τρόικας. Τούτο συνέβαλε στο να δημιουργηθεί ένα ακόμη «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους  εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕκΤ και του ΔΝΤ και οι οποίες κατέληξαν στην εσπευσμένη αναχώρηση των δανειστών.
Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι εξεπλάγησαν με τον περιοριοσμέλο ρόλο που εξακολουθεί να έχει το Ταμείο στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις παρ΄ότι  έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από την σύσταση του.
Όπως παρατήρησε – σε έντονο ύφος - η Τρόικα ακόμη δεν έχει μεταβιβασθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο στο Ταμείο που ουσιαστικά αποτελεί το νέο φορέα συντονισμού των αποκρατικοποιήσεων των 50 δις. ευρώ.
Κατά την Τρόικα,  το Ταμείο θα έπρεπε ήδη να διαχείριζεται την πώληση ή την αξιοποίηση των επιχειρήσεων του Δημοσίου, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο των αποκρατικοποιήσεων τον Σεπτέμβριο.
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν δεσμευθεί για πρόσθετα έσοδα 1,3 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε λιγότερο από 25 ημέρες.
Μέχρι σήμεραέχουν εισπραχθεί μόνο 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ.
Το Δημόσιο ετοιμάζεται  να επεκτείνει την σύμβαση που έχει με τον ΟΠΑΠ ( σ.σ. 20ετής) για την αποκλειστική διαχείριση των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα,  «Πάμε στοίχημα», «ΛΟΤΤΟ», « ΤΖΟΚΕΡ», «Πρώτο», «ΚΙΝΟ» «ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ» κ.ά). 
Τα ποσά που θα καταβάλει ο ΟΠΑΠ για την ανανέωση αυτών των παιγνιδιών υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά έσοδα αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών και από την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, στην πλατεία Συντάγματος εξετάζεται η διάθεση να μετατεθεί για το 2012, εάν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις καλύψουν τον φετινό στόχο του Μεσοπρόθεσμου. 
Εκτός από τον ΟΠΑΠ, το Δημόσιο ετοιμάζεται και για την επέκταση μίας άλλης σύμβασης  αυτή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».  
Από την νέα συμφωνία με τους Γερμανούς  τα ποσά των αποκρατικοποιήσεων θα αυξηθούν κατά 250 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η γερμανική Hochtief που διαθέτει το 40% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, φέρεται να εξετάζει την αποχώρηση της από την Ελλάδα.
Εφόσον συμβεί αυτό τότε θα πουλήσει και το ποσοστό πουέχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου των Σπάτων αποτελείται σε ποσοστό 55% από το Ελληνικό Δημόσιο, 40% από τη Hochtief και 5% από την οικογένεια Κοπελούζου και έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ως τον Ιούνιο του 2026.
Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει επίσης για  την πώληση του 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων προσβλέποντας σε έσοδα 600 εκατ. ευρώ.
Αν και το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την πώληση των ΕΛΠΕ κατάτο πρώτο τρίμηνο του 2012, το υπουργείο Οικονομικών απηύθυνε πρόσκλησηεκδήλωσης ενδιαφέροντος για οικονομικό σύμβουλο και μάλιστα τάχιστα. Η προθεσμία λήγει αύριο.
Το επόμενο  διάστημα θα «τρέξει» η μετοχοποίηση σε ποσοστό έως 100% της εταιρίας ειδικού σκοπού στην οποία θα περάσουν τα δικαιώματα του δημοσίου στα κρατικά λαχεία.
Το Δημόσιο προσβλέπει σε έσοδα 50 εκατ. ευρώ – 70 εκατ. ευρώ.   

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης