Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ένα σενάριο «για το μέλλον» για την Εθνική τράπεζα – Στρατηγικός επενδυτής μέσω Τουρκίας και Finansbank ή τριπλό deal με Πειραιώς και ΤΤ

  Ένα σενάριο «για το μέλλον» για την Εθνική τράπεζα – Στρατηγικός επενδυτής μέσω Τουρκίας και Finansbank ή τριπλό deal με Πειραιώς και ΤΤ
(upd3)Η Εθνική τράπεζα τοποθετήθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο με το deal AlphaEurobank δηλώνοντας ότι θα εξετάσει με δέουσα προσοχή όλα τα ενδεχόμενα μετά την εικόνα που θα αποκομίσει από την διαγνωστική μελέτη της Blackrock για τα επισφαλή δάνεια.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι περί τον Νοέμβριο μήνα η Εθνική γνωρίζοντας πλήρως την εικόνα του κλάδου όσον αφορά τα προβληματικά δάνεια θα αξιολογήσει στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο τα εναλλακτικά στρατηγικά σχέδια που διαθέτει.
Στο εσωτερικό μέτωπο η Πειραιώς θα είχε μεγάλη αξία για την Εθνική υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές με την Blackrock.
Εθνική και Πειραιώς φέρονται να έχουν συζητήσει αλλά προφανώς όλες οι πλευρές θέλουν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους και ποιες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Αν δεν προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες Εθνική και Πειραιώς θα μπορούσαν να ενωθούν.
Αν προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες τότε αυτό θα μεταβάλλει τα στρατηγικά σχέδια.
Μια λύση θα ήταν και η εμπλοκή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ωστόσο το ΤΤ διαθέτει 5,3 δις ευρώ ομόλογα και αυτό θα προσμετρήσει ως ειδική παράμετρος σε ένα μελλοντικό deal με την Εθνική.
Τα σενάρια που ήθελαν την Εθνική να ενδιαφέρεται για την Κύπρου πάσχουν κυρίως στο ότι η Κύπρου άπαξ και ρώσος επιχειρηματίας ελέγχει το 10% της τράπεζας και η διοίκηση δηλώνει ότι θα ακολουθήσει αυτόνομη ανάπτυξη προφανώς και για την ώρα βγάζει την Κύπρου από τους πιθανούς στόχους εξαγορών.
Για την Εθνική όμως πέραν από το εσωτερικό υπάρχει και το εξωτερικό μέτωπο.
Πως η Εθνική θα μπορούσε να συνάψει μια μεγάλη στρατηγική συμμαχία χωρίς να χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας να αποκομίσει οφέλη από το deal και ταυτόχρονα η έδρα να παραμείνει στην Ελλάδα;
Ποιο είναι το πιο καλό περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής;
Η Finansbank.
Για την  Finansbank έχει αποφασιστεί στρατηγικά η διάθεση του 20% μπορεί να φθάσει και 30% του μετοχικού κεφαλαίου σε επενδυτές στο πλαίσιο μεγάλης διασποράς. Ένα σενάριο σχετικής φαντασίας είναι η Εθνική να συνάψει μια διεθνή συμμαχία και να διαθέσει το 20% ή 30% της Finansbank στον διεθνή στρατηγικό επενδυτή. Ταυτόχρονα θα μπορούσε η διεθνής τράπεζα να επενδύσει και στην Ελλάδα αγοράζοντας ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών.
Με αυτό τον τρόπο αποκτά ένα διεθνή τραπεζικό όμιλο ως στρατηγικό επενδυτή και δεν χάνει την  ελληνικότητα της η Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική θα αποτελέσει πόλο εκπλήξεων μέσα στο επόμενο 3-4μηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης