Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η μεγάλη απόφαση της Εθνικής τράπεζας – Deal με ξένη τράπεζα μέσω της πώλησης του 20% με 30% της Finansbank ή εξαγορά στο εσωτερικό της Πειραιώς και του ΤΤ – Καταλύτης η Blackrock

 Η μεγάλη απόφαση της Εθνικής τράπεζας – Deal με ξένη τράπεζα μέσω της πώλησης του 20% με 30% της Finansbank ή  εξαγορά στο εσωτερικό της Πειραιώς και του  ΤΤ – Καταλύτης η Blackrock
Δύο κομβικής σημασίας στρατηγικές επιλογές  φαίνεται ότι επεξεργάζεται η Εθνική τράπεζα όσον αφορά τα μελλοντικά της σχέδια τα οποία θα λάβουν χώρα μετά την ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock η οποία θα αποτιμήσει την πολιτική προβλέψεων στα δάνεια των τραπεζών.

Αν προκύψουν μεγάλες ζημίες για τις τράπεζες ίσως αυτό να αποτελέσει αντικίνητρο να αναληφθούν ρίσκα στην εσωτερική αγορά αλλά αν υπάρξει κίνδυνος για ελληνική τράπεζα μόνο η Εθνική θα έχει απομείνει για να αποτελέσει την εναλλακτική λύση καθώς η πρώτη λύση θα είναι το ΤΧΣ.
Η Εθνική προφανώς και μετά το deal της AlphaEurobank το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό τον κίνδυνο της κρατικοποίησης καταστρώνει τα σχέδια της με στόχο την ισχυροποίηση του ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος.
Σε προτεραιότητα φαίνεται ότι βρίσκεται η αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου μέσω της Finansbank.
Με δεδομένο ότι οι ξένοι στρατηγικοί επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί με την Ελλάδα η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Finansbank ως δέλεαρ ώστε να επιτύχει μια διεθνή συμμαχία.
Έχουν κυκλοφορήσει πολλά σενάρια για το ποια ξένη τράπεζα θα μπορούσε να επιτελέσει τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην Εθνική μέσω της Finansbank.
Η HSBC είναι μια παγκόσμια τράπεζα με παρουσία και στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως αλλά εκτός ευρώ.
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν προβληματιστεί σφόδρα από την παρουσία τους στην Ελλάδα.
Αμερικανική τράπεζα θεωρητικά θα μπορούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά τα ρίσκα είναι μεγάλα.
Από τις Γερμανικές τράπεζες η Deutsche bank είχε εκδηλώσει στο παρελθόν ενδιαφέρον να αγοράσει το 20% με 30% της Finansbank αλλά και ποσοστό στην Εθνική τράπεζα. Το θέμα αυτό το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει από τον Φεβρουάριο του 2010 οπότε και είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ο επικεφαλής της Γερμανικής τράπεζας Ackerman.
Ωστόσο η Deutsche bank εμφανίζει δύο ισχυρότατα μειονεκτήματα.
1)Ακολούθησε την πλέον επιθετική πολιτική στα CDS της Ελλάδος.
Μετά τις αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες η Deutsche bank ακολούθησε μια πολιτική που ξεκάθαρα δεν ήταν φιλική  προς την Ελλάδα. Κινήσεις στα CDS μαζικές πωλήσεις ομολόγων σε κρίσιμες περιόδους. Έκτοτε ακολουθεί μια σκληρή γραμμή και πίσω από τις αναφορές του επικεφαλής της τράπεζας Ackerman η πραγματικότητα είναι ότι οι Γερμανοί προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδος. Άρα αν κάνουν κινήσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα θα είναι με απόλυτα ασφάλεια και σε ιστορικά χαμηλές τιμές….
Επίσης η  Deutsche bank ήταν στην Ελλάδα κατείχε το 10% της Eurobank στην απαρχή της τεχνικά  χρυσής εποχής της ανάπτυξης της Ελλάδος αλλά αποχώρησε με πολύ άκομψο τρόπο.
(Επίσης η  Deutsche bank δεν ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές τράπεζες που έκοψαν την γραμμές στην διατραπεζική; Το www.bankingnews.gr είχε δεχθεί σφοδρότατη επίθεση με διαρροές περί αγωγών από την Deutsche bank αρχές του 2010, γιατί αναφέραμε ότι δεν δανείζει τις ελληνικές τράπεζες κάτι που αποδείχθηκε 100% γεγονός λίγους μήνες αργότερα)
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας προφανώς αξιολογεί όλες τις παραμέτρους όπως το γεγονός ότι καθυστέρησε την διάθεση του 20% της Finansbank και μεταξύ των άλλων γιατί δεν την ευνοούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Πρόσφατα τονιζόταν ότι οι ευρύτερες συναλλαγματικές εξελίξεις δεν ευνοούν τα σχέδια της Εθνικής τράπεζας στην Τουρκία. Η παράμετρος αυτή αν συνδυαστεί με το ξεκάθαρα δυσμενές περιβάλλον στην Ελλάδα έχουν ανατρέψει τα σχέδια της Εθνικής στην Τουρκία και την πώληση του 20% της Finansbank.
Έχει αποφασιστεί ότι πλέον η πώληση του 20% θα πρέπει να μετατεθεί προς το τέλος του 2011 ή αρχές του 2012.
Ωστόσο η κρίσιμη παράμετρος είναι προφανώς και οι εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς οι επενδυτές μπορεί να μην ανησυχούν για την Finansbank αλλά θέτουν ερωτηματικά για την Εθνική.
Όμως και ενώ αυτό το εμπόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί η συμπεριφορά της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει ανατροπή σχεδίων.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Τον Σεπτέμβριο  του 2011 το 1 δολάριο ισούται με 1,788 τουρκικές λίρες.
Ένα χρόνο πριν Σεπτέμβριο του 2010  το 1 δολάριο ισούταν με 1,49 τουρκικές λίρες.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 το 1 ευρώ ισούται με 2,45 τουρκικές λίρες
Δηλαδή η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό για την Εθνική;
Τον Αύγουστο του 2010 η Εθνική αν πωλούσε με αγοραίες τιμές το 20% της Finansbank και ολοκλήρωνε την διαδικασία με συναλλαγματικούς όρους καθώς μέρος των κεφαλαίων θα το ενοποιούσε στον ισολογισμό άρα σε ευρώ θα είχε κεφαλαιακό όφελος 1 δις ευρώ.
Τον Αύγουστο του 2011 αν πωλήσει το 20% της Finansbank θα αποκομίσει κεφαλαιακό όφελος περίπου 670 εκατ ευρώ.
Κοινώς για να επιτύχει τον στόχο του 1 δις ευρώ θα πρέπει να πωλήσει το 30% της Finansbank.
Έτσι εξηγείται γιατί έχει καθυστερήσει η πώληση μετοχών της Finansbank…γιατί πέραν των άλλων δεν ευνοούν καθόλου οι συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Deal στο εσωτερικό…..

Πέραν της αναζήτησης στρατηγικής συμμαχίας στο εξωτερικό μέσω της πώλησης του 20% με 30% της Finansbank η Εθνική θα αξιολογήσει και το εσωτερικό μέτωπο.
Τα αποτελέσματα της  Blackrock θα είναι καθοριστικά.
Έχει αναφερθεί από κυβερνητικούς κύκλους ότι μια τριπλή συγχώνευση της Εθνικής με το ΤΤ και την Πειραιώς θα ήταν μια λύση αλλά η ουσία είναι ότι όλα αυτά θα αξιολογηθούν προσεχώς.
Η Πειραιώς έχει ισχυρά στοιχεία ενεργητικού αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με την Blackrock.
Το ΤΤ μπορεί να μην ανησυχεί για τα χαρτοφυλάκια δανείων που διαθέτει άρα και την Blackrock αλλά σίγουρα η διατήρηση 5,3 δις ευρώ ομολόγων στα στοιχεία ενεργητικού λειτουργεί άκρως ανασταλτικά σε ένα deal.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργαζόμενοι στο ΤΤ έχουν δηλώσει αν είναι να πωληθεί το ΤΤ την μόνη περίπτωση που εξετάζουν είναι η Εθνική.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης