Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Junker: Τον Οκτώβριο θα δοθεί η έγκριση της 6ης δόσης για την Ελλάδα - Στην "κατάλληλη τιμή" θα δίδονται οι εγγυήσεις για τα ελληνικά δάνεια - Φινλανδία: Εντός του μηνός οι εγγυήσεις

Junker: Τον Οκτώβριο θα δοθεί η έγκριση της 6ης δόσης για την Ελλάδα - Στην
(upd2)Τον Οκτώβριο θα αποφασίσει η Τρόικα για την έγκριση της 6ης δόσης της Ελλάδας από το δάνειο των 110 δις. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Z. C. Juncker, ο οποίος μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ανέφερε ότι τα νέα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα χαιρετίστηκαν από του υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης. Παράλληλα, η Φινλανδία ανέφερε ότι εντός του μήνα θα υπάρξει απόφαση για το θέμα των εγγυήσεων από τη συμμετοχή της στο ελληνικό δάνειο.
«Η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πίστη και δέσμευση στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Juncker, ενώ για το θέμα των εγγυήσεων για τα ελληνικά δάνεια ανέφερε ότι αυτές θα δοθούν αλλά στην «κατάλληλη τιμή». Ωστόσο, δεν γνωστοποίησε τις συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών T. Gaithner, αναφέροντας ότι περιορίστηκαν σε ιδιωτικούς κύκλους.
Επιπλέον, όπως γνωστοποίησε ο Juncker, όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενέκριναν την αύξηση του ρόλου του EFSF, καθώς και τη διαδικασία δανεισμού του από τις αγορές, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης και λειτουργικού κόστους.
Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι χρειάζεται μία φιλική προς την ανάπτυξη προσαρμογή, καθώς υπάρχουν πλέον καθαρά σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας και πιέσεων στις αγορές. Για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ανέφερε ότι εφαρμόζουν σωστά τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ανέφερε ότι το Eurogroup βρίσκεται στη διαδικασία αντικατάστασης του παραιτηθέντος μέλους της ΕΚΤ, J. Stark.
Με τη σειρά του, ο επίτροπος Olli Rehn ανέφερε ότι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί ελαφρώς σε επίπεδο τριμήνου, αλλά δεν θα υπάρξει ύφεση καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,6%. Μάλιστα επανέλαβε τα σχέδια για παρουσίαση μελέτης σχετικά με τη χρησιμότητα του ευρωομολογο εντός του Φθινοπώρου, επισημαίνοντας όμως ότι οι προτάσεις θα προϋποθέτουν την μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική σύγκλιση της ευρωζώνης.
Για την 6η δόση ανέφερε ότι εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η καταβολή της θα γίνει περί τα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, απ' ότι φαίνεται, οι Ευρωπαίοι είναι πολύ κοντά σε μία συμφωνία.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Z.C. Trichet ανέφερε ότι θα πρέπει οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου να εφαρμοστούν άμεσα και γρήγορα, καθώς οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. Για την Ελλάδα μάλιστα, ανέφερε ότι θα πρέπει να υλοποιήσει στο έπακρο τους στόχους της και να μην αποκλίνει της προσπάθειας να ευθυγραμίσει τα δημοσιονομικά της με τις άλλες χώρες - μέλη της ευρωζώνης.
Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένει ο EFSF να λειτουργήσει υπό το νέο του πλαίσιο, ο επικεφαλής του μηχανισμού K. Rengling, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να υπάρξει άντληση 7 δις. ευρώ από τις διεθνείς αγορές για την κάλυψη των πακέτων στήριξης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Μάλιστα δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τις εκδόσεις του EFSF από ασιάτες επενδυτές.

Νωρίτερα το bankingnews ανέφερε:

Βενιζέλος: Πρόθεσή μας να επιτύχουμε τους στόχους μας - Νέα παρέμβαση Τρισέ - Γκάιτνερ: Θα στηρίξουμε την Ευρώπη

Πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την Πολωνία, όπου συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup.
Όπως είπε, «η εφαρμογή των αποφάσεων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΚΤ για την επίλυση της κρίσης, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, "αρκεί ωστόσο να επιλέξει να τα χρησιμοποιήσει". Ο Γκάιτνερ επανέλαβε τη δέσμευση της αμερικανικής πλευράς ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την Ευρώπη να διαχειριστεί τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.
Αναφερόμενη στο θέμα των εγγυήσεων που ζητά το Ελσίνκι, η Φιλανδή ομόλογός του, Γιούτα Ουρπιλάινεν, εκτίμησε πως «θα διαπραγματευθούμε για αυτό, αλλά δυστυχώς δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση απόψε».
«Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να υπάρξει σταθερότητα στις αγορές, που είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να φοβόμαστε μια αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση τις συνθήκες που ισχύουν. Θέλει χρόνο για να αλλάξουν οι συνθήκες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα ευρωομόλογα.

Τρισέ: Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να είναι μπροστά από τις εξελίξεις

Νέα παρέμβαση έκανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι «οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να είναι «μπροστά από τις εξελίξεις» πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν άμεσα, αποφασιστική δράση ώστε να σταματήσουν την επέκταση της κρίσης χρέους.
Οι κυβερνήσεις κέρδισαν χρόνο μετά την κίνηση της ΕΚΤ την Πέμπτη, να προχωρήσει σε συντονισμένη παρέμβαση με την Fed, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, στη χορήγηση ρευστότητας σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συναντώνται σήμερα στην Πολωνία, θα πρέπει να δείχνουν την ίδια «ενότητα σκοπού» που έδειξαν οι κεντρικές τράπεζες με την συντονισμένη παρέμβαση τους.
«Δεν είμαστε πίσω στις συνηθισμένες δουλειές, όπως νόμιζαν κάποιοι πριν από λίγους μήνες. Καλούμε όλες τις αρχές να εφαρμόσουν άμεσα όλες τις αποφάσεις και να είναι συνεχώς μπροστά από τις εξελίξεις», υπογράμμισε.
Τους 18 τελευταίους μήνες στην Ευρωζώνη, μολονότι έχουν δοθεί 256 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, οι αγορές όχι μόνο δεν έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.
Η αναταραχή έχει επεκταθεί, πλέον, σε Ιταλία και Ισπανία, προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και εγείροντας αμφιβολίες ακόμα και για τη δυνατότητα επιβίωσης της Ευρωζώνης, όπως τουλάχιστον αυτή λειτουργεί σήμερα.

Ξαναπροκαλεί η Αυστρία με δηλώσεις για ελληνική χρεοκοπία

Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως να αποτελεί προτιμότερη λύση από μία υψηλού κόστους διάσωση, εκτίμησε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο, αλλά αν οδηγούμαστε σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση, θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε η κ. Φέκτερ, διευκρινίζοντας ότι αυτό θέμα δεν είναι ακόμη επίκαιρο.

Draghi: Η καθυστέρηση της έγκρισης του EFSF θα συνεχίσει τη μεταβλητότητα στις αγορές


Ο μελλοντικός πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi αναφέρει σε δήλωσή του ότι η καθυστέρηση των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρώπης για την έγκριση της διεύρυνσης των εξουσιών για το EFSF, θα συνεχίσει τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Το EFSF «δεν μπορεί από μόνο του να είναι η λύση στις κρίσεις χρέους των κρατών», δηλώνει ο Draghi, προσθέτοντας ότι «το καθήκον των κυβερνήσεων στην εφαρμογή πειθαρχημένων προϋπολογισμών, πρέπει να υλοποιηθεί με αυστηρότητα και αμεσότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης