Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Βενιζέλος: Θετική εντύπωση από τα μέτρα της κυβέρνησης - Προχωράμε κανονικά - Μerkel: Μία στάση πληρωμών της Ελλάδας θα καταστρέψει το επενδυτικό κλίμα - Rehn: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης του EFSF

Βενιζέλος: Θετική εντύπωση από τα μέτρα της κυβέρνησης - Προχωράμε κανονικά - Μerkel: Μία στάση πληρωμών της Ελλάδας θα καταστρέψει το επενδυτικό κλίμα - Rehn: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης του EFSF
"Θετική εντύπωση έχουν δημιουργήσει τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet. Παράλληλα, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με την επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.
"Όλοι έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως αυτό "βοηθάει πάρα πολύ στις επαφές και τις διαπραγματεύσεις που έχουμε. Σημασία έχει ότι προχωράμε κανονικά".
Το ΔΝΤ ήδη ανακοίνωσε την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, "ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012. Ολοκληρώνουμε και την συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014. Αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, έτσι ώστε η χώρα να βγει ξανά ισότιμα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά".
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, επίσης, "αν δεν είχα στο μυαλό μου τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα, θα μπορούσα να πω ότι είμαι αισιόδοξος, ότι εδώ διαμορφώθηκε ένα κλίμα σαφώς καλύτερο από το κλίμα που υπήρχε στην Πολωνία πριν από μερικές μέρες. Όλοι οι μεγάλοι παράγοντες της διεθνούς οικονομίας αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαίο είναι να λειτουργήσουμε όλοι συντονισμένα, να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσει η ανακύκλωση της κρίσης".
"Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι οι πολύ μεγάλες θυσίες του μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Merkel: Μία στάση πληρωμών της Ελλάδας θα καταστρέψει το επενδυτικό κλίμα - Θα εγκριθούν οι αλλαγές στο EFSF

"Μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα καταστρέψει το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τονίζοντας πως, στην περίπτωση αυτή, "με την τροπή που θα λάβουν τα πράγματα, θα μεταδοθεί το καταστροφικό κλίμα, όπως έγινε στα τέλη του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers".
Σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση, η κ. Merkel δήλωσε ότι εμπιστεύεται το ΔΝΤ, ως προς τον τρόπο διαχείρισης από αυτό της κρίσης του ελληνικού χρέους, αλλά και ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Παράλληλα, έδωσε τέλος στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και στις συζητήσεις σχετικά με επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο, καθώς όπως εξήγησε, "δεν θα μπορούμε εκτός ευρώ να εξάγουμε κανένα από τα εξαιρετικά αγαθά που εξάγουμε".
Τέλος, η κ. Merkel απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, τόνισε ότι δεν διαβλέπει τον παραμικρό κίνδυνο για τον κυβερνητικό συνασπισμό από την ψηφοφορία, που θα γίνει την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, με θέμα την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού σταθερότητας της ευρωζώνης, του EFSF.

Rehn: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης του EFSF

"Επεξεργαζόμαστε το ενδεχόμενο να διευρύνουμε περαιτέρω το EFSF, προκειμένου να του δοθεί μεγαλύτερη ισχύ", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Olli Rehn στην Die Welt.
Σύμφωνα με τον κ. Rehn, η κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη, αποτελεί έναν συνδυασμό της κρίσης δημοσίου χρέους και της εξασθένισης του χρηματοοικονομικού κλάδου, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατόν να λυθεί η μία, χωρίς επίλυση της άλλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης