Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αγορές ιδίων μετοχών με άνω όριο όσο να’ ναι ή ό,τι είναι προς το συμφέρον όλων των μετόχων

Αγορές ιδίων μετοχών με άνω όριο όσο να’ ναι ή ό,τι είναι προς το συμφέρον όλων των μετόχων
Τι αποτίμηση θα έχουν οι εταιρείες στο άνω όριο και τι κέρδη θα πρέπει να βγάζουν για να είναι δίκαιη η τιμή
Αρνητικές εντυπώσεις αφήνουν σε όσους παρακολουθούν από κοντά τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών, οι αποφάσεις μερικών διοικήσεων που εγκρίνονται φυσικά από τις γενικές συνελεύσεις και αφορούν τις αγορές ιδίων μετοχών και τα όρια που μπαίνουν.
Πολλές φορές βέβαια υπό την πίεση μικρομετόχων οι γενικές συνελεύσεις αναγκάζονται να πάρουν αποφάσεις διαφορετικές από τις εισηγήσεις της διοίκησης σε ό,τι αφορά τα όρια που μπαίνουν.
Ωστόσο, αποφάσεις για αγορές με άνω όριο σε ύψος ρεκόρ που αν πήγαινε εκεί η μετοχή θα μιλούσαμε τουλάχιστον για φούσκα στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεν τιμούν το θεσμό του χρηματιστηρίου.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν τουλάχιστον δύο αποφάσεις για αγορές ιδίων μετοχών που το άνω όριο εκτός του ότι είναι απίθανο να το προσεγγίσει η μετοχή, θα ήταν τουλάχιστον πρόκληση αν βλέπαμε να γίνονται αγορές εκεί.
Σίγουρα, οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη λογική ότι τα όρια που μπαίνουν απλά είναι για να μπουν κάποια όρια και δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που θέλουν τελικά να κάνουν οι διοικήσεις.
Άλλες φορές οι αντιδράσεις των μετόχων ήταν τέτοιες που ενώ η διοίκηση εξηγούσε ότι για παράδειγμα η μετοχή δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει τόσο χαμηλά, αναγκάστηκε να χαμηλώσει το όριο.
Υπήρξαν και φορές που αναγκάστηκε να ανεβάσει το όριο γιατί οι μέτοχοι πίστευαν πως και πιο ψηλά αν πήγαινε η μετοχή θα ήταν φθηνή.
Όμως πόσο φθηνή θα είναι για παράδειγμα η μετοχή της Τιτάν αν η διοίκηση αγοράσει μετοχές στα 40 ευρώ που είναι το άνω όριο;
Οι αναλυτές δίνουν τιμές στόχους από 17 ευρώ έως 24 ευρώ.
Γεννάται επομένως το ερώτημα αν πήγαινε η μετοχή για παράδειγμα στα 35 ευρώ, θα είναι καλό για τους μετόχους να βάλει τα χρήματά της η εταιρεία και να αγοράσει μετοχές της;
Η αποτίμηση του κοινού τίτλου στο άνω όριο θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και για να είναι δίκαιη η τιμή η κερδοφορία θα πρέπει να ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.
Επίσης η Creta Farms, ανακοίνωσε απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών με ανώτατο όριο τα 7 ευρώ.
Η τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι στα 0,40 ευρώ περίπου.
Για να γίνουν δηλαδή αγορές ιδίων στο άνω όριο η μετοχή θα πρέπει τουλάχιστον να δεκαπενταπλασιαστεί και τότε η αποτίμηση θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Για να είναι δίκαιη η τιμή θα πρέπει η κερδοφορία να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.
Προφανώς και οι διοικήσεις γνωρίζουν καλύτερα την δίκαιη αποτίμηση και δεν πρόκειται να βάλουν χρήματα εκεί που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει αξία.
Αυτό όμως θα έπρεπε να αποτυπώνεται και στην ίδια την απόφαση, ώστε να δίνει και μία κατεύθυνση στους μετόχους.

Γ.Κατικάς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης