Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι συμβαίνει με την Εθνική; Γιατί πιέζεται η μετοχή;

Τι συμβαίνει με την Εθνική; Γιατί πιέζεται η μετοχή;
Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έχει δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις. Προφανώς και όλος ο κλάδος έχει ακολουθήσει αυτή την μεγάλη διολίσθηση αλλά το ερώτημα είναι γιατί η Εθνική έχει δεχθεί όλα τα πυρά των κερδοσκόπων και των πωλητών;
Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται πέριξ  των 11 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 6,6 δις ευρώ. ..
Πωλητές Morgan Stanley, Goldman Sachs κα..
Η απώλεια για την Εθνική όμως είναι μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι έχει υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.
Η βασική αιτία που η Εθνική πιέζεται είναι κατά βάση το ρίσκο χώρας. Η  Εθνική με χαρτοφυλάκιο ομολόγων 18 δισ ευρώ είναι περισσότερο επιρρεπής στην δραματική αύξηση του spread στα ομόλογα. Να ληφθεί υπόψη ότι η Εθνική από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως σήμερα εμφανίζει μια σωρευτική λογιστική υποαξία 2,5 δις ευρώ εφόσον για κάθε αύξηση του spread κατά 1 μονάδα η επιβάρυνση είναι 5 εκατ ευρώ. Από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα το spread έχει αυξηθεί 520 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Εθνική λόγω της κατάστασης της οικονομίας θα επηρεαστεί καίρια σε αποτελέσματα και ίδια κεφάλαια.
Όμως το ισχυρά όπλα της Εθνικής είναι ο υψηλός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, η πολύ ισχυρή ρευστότητα αλλά, η δυναμική της Finansbank στην Τουρκία και βεβαίως αποφασισμένο management.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική κινείται στους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας.
Στα επίπεδα αυτά πρέπει να υπάρξει αντίδραση αν δεν υπάρξει μια κίνηση έως τα 8 ευρώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί εκτιμούν στελέχη της αγοράς.  Πρώτο σημείο τα 10,2 με 10,5 ευρώ και εν συνεχεία τα 9,5 ευρώ.
Ισχυρό ανοδικό σημείο αντίστασης τα 12,8 με 13 ευρώ και εν συνεχεία τα 13,5 με 14 ευρώ.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης