Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα είναι η οικονομική αυτοκτονία της Ελλάδος

Η  επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα είναι η οικονομική αυτοκτονία της Ελλάδος
Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους προφανώς και μονοπωλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για την Ελλάδα. ...
Η κυβέρνηση το αποκλείει , οι ξένοι επιμένουν και θεωρούν ότι με τόσο μεγάλο χρέος η Ελλάδα θα οδηγηθεί στους επόμενους μήνες σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Όμως τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση χρέους σημαίνει χρονική επιμήκυνση, σημαίνει συναινετική χρονική επιμήκυνση ή όχι , σημαίνει haircut δηλαδή απομείωση έως 50% του χρέους, τι ακριβώς τελικά;
Σε περίπτωση που η Ελλάδα ανακοίνωνε επαναδιαπραγμάτευση χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής όλα τα hedge funds δεν θα δεχόντουσαν συναινετική επαναδιαπραγμάτευση.
Το Dubai προχώρησε σε συναινετική επαναδιαπραγμάτευση και έτσι δεν πληρώθηκαν τα CDS.
Τα hedge funds στοχεύουν να οδηγήσουν την Ελλάδα να λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση χρέους.
Αν συνέβαινε αυτό τα CDS πληρώνονται συνήθως με την διαδικασία του cash settlement μέσω της εκκαθάρισης ή μέσω της παράδοσης ομολόγου στην υποκείμενη αξία.
Δηλαδή σε μια υποθετική περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης χρέους ένα hedge funds με θέσεις στα CDS πως θα κινηθεί, επειδή σε μια τέτοια ανακοίνωση  οι τιμές των ομολόγων θα καταρρεύσουν θα αγοράσει ένα ομόλογο στις 50 μονάδες και θα απευθυνθεί στον αρχικό πωλητή των CDS από όπου αγόρασε το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας και θα ζητήσει την υποκείμενη αξία δηλαδή το 100 άρα θα έχει αγοράσει ένα ομόλογο π.χ. τοποθετώντας 50  εκατ ευρώ και θα λάβει από τον αντισυμβαλλόμενο 100 εκατ ευρώ.
Με την διαδικασία του cash settlement της εκκαθάρισης απλά πληρώνεται η διαφορά μεταξύ τρέχουσας αξίας ενός ομόλογου και της αρχικής τιμής.
Ουσιαστικά πρόκειται για υπερκέρδη καθώς εκτιμάται ότι αν η Ελλάδα προχωρούσε σε επαναδιαπραγμάτευση χρέους οι ξένοι θα μπορούσαν να επιτύχουν κέρδη ίσως και πάνω από 10 δις.
Όμως το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι ότι αν πάει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα αποκλειστεί από τις αγορές για 10ετίες ίσως θα είναι μακροχρόνια οικονομική αυτοκτονία της χώρας.
Κανείς επενδυτής δεν θα δανείσει την Ελλάδα στην περίπτωση του haircut , της απομείωσης του χρέους δηλαδή καθώς η Ελλάδα θα είναι όχι αναξιόπιστη αλλά καταχραστής του διεθνούς χρήματος.
Η μόνη περίπτωση που η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις λιγότερες αντιδράσεις θα είναι επαναδιαπραγμάτευση με επιμήκυνση του χρέους με συναίνεση των αντισυμβαλλόμενων.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης