Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Όσο δεν βγάζουν λεφτά οι τζογαδόροι του χρηματιστηρίου δεν θα βγάλει κανένας…

Όσο δεν βγάζουν λεφτά οι τζογαδόροι του χρηματιστηρίου δεν θα βγάλει κανένας…
Η εμπροσθοφυλακή, ακόμη και για την ελληνική οικονομία, ήταν και παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο δεν χάνει το χρόνο με τους «πεθαμένους».
Η εμπροσθοφυλακή, ακόμη και για την ελληνική οικονομία, ήταν και παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Όμως, η άποψη που επικρατεί στην κοινή γνώμη είναι αρνητική για το «ναό του χρήματος» καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για ένα «παιχνίδι» τζόγου με σκοπό την αποκόμιση κερδών και κυρίως δεν τους αφορά.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, παρότι εμείς διατυπώνουμε τη διαφωνία μας για το ρόλο που πρέπει να έχει η χρηματιστηριακή αγορά σε μία οικονομία, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και στην περίπτωση του τζογαδόρου επενδυτή που θέλει να βγάλει χρήματα πρέπει να είναι σε θέση να πουλήσει μια ιστορία για να βρει αγοραστή για τις μετοχές του.
Όμως, δεν υπάρχει αφήγημα για το ελληνικό χρηματιστήριο διότι δεν έχει αφήγημα η ίδια η οικονομία.
Όσο η ελληνική οικονομία δεν έχει μία ξεκάθαρη πορεία προς τα που θα κατευθυνθεί, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει ακόμη και τους επενδυτές τζογαδόρους για να φτιάξουν έστω ένα σενάριο με την προοπτική της αγοράς ή της πώλησης μετοχών.
Η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και οι προοπτικές της, δεν εμπνέουν τους φιλόδοξους τζογαδόρους του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Το πιο περίεργο είναι ότι σχεδόν κανένας δεν πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης στα επίπεδα του 2,7% ή του 2,8% το 2017.
Όταν ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει «κολλημένος» στην περιοχή των 550 μονάδων και το τελευταίο χρόνο βρίσκεται κάτω από τις 600 μονάδες, δίνει σαφές μήνυμα προς όλους ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει εγκλωβισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς αδυνατεί να βρει το δρόμο προς τη βελτίωση.
Όταν η ανεργία παραμένει κοντά στα επίπεδα του 25%, οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα συνεχώς συρρικνώνονται, οι επενδύσεις στην κυριολεξία είναι ανύπαρκτες ήδεν φθάνουν σε ικανά επίπεδα να «ξυπνήσουν» αρχικά την οικονομία και στη συνέχεια τους τζογαδόρους του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Οι ξένοι επενδυτές, ως ο ακρογωνιαίος λίθος της επενδυτικής κοινότητας του Χ.Α., πλέον αδιαφορούν όπως και για την αγορά των ομολόγων.
Να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών φιλοξενεί Fund που πόνταραν στην ανάκαμψη της οικονομίας «τζογαδόρικα», αλλά πιάστηκαν στον ύπνο.
Είναι βέβαιο ότι αν συνεχισθεί η ίδια εικόνα της οικονομίας οι μόνοι που θα πλησιάζουν την Ελλάδα θα είναι οι επενδυτές «γύπες» και τα…κοράκια.
Λοιπόν, η κοινή γνώμη που αδιαφορεί για το Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να κατανοήσει ότι αν υπάρχει αισιόδοξο σενάριο για την χώρα και την πορεία της οικονομίας, οι πρώτοι που θα το καταλάβουν θα είναι οι τζογαδόροι του Χρηματιστήριου Αθηνών, ενώ στην περίπτωση που όλα πάνε στραβά θα κυριαρχήσουν οι… γύπες και τα κοράκια επενδυτές.
Δηλαδή θα αγοράσουν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης