Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κορυφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα σήμερα τα μεσάνυχτα – Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ που βλέπουν ως παρελθόν τον Γ. Παπανδρέου

Κορυφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα σήμερα τα μεσάνυχτα – Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ που βλέπουν ως παρελθόν τον Γ. Παπανδρέου
Πρώτο θέμα ανά τον κόσμο έγιναν για ακόμη μία μέρα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με την ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα τα μεσάνυχτα να ανάγεται πλέον σε μείζον θέμα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός παλεύει να επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αναφέρει η Wall Street Journal. «Ο Παπανδρέου, αβέβαιος για το μέλλον, σκοτώνει το δημοψήφισμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός καλείται για άλλη μια φορά να παραιτηθεί» είναι ο τίτλος του BBC, ενώ αναφέρεται στην κρισιμότητα της αποψινής βραδιάς. Το BBC κάλυψε και την «δραματική» έκκληση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά για παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός έχει έρθει σε συμφωνία με υπουργούς να παραιτηθεί και εν συνεχεία να παραδώσει την εξουσία σε μεταβατική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση να τον στηρίξουν στην αποψινή διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
«Του είπαν ότι πρέπει να φύγει ήρεμα, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος» δήλωσε πηγή από την Αθήνα, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Συμφώνησε να παραιτηθεί. Το κλίμα ήταν πολύ πολιτισμένο, δεν υπήρχε ένταση» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Γ.Παπανδρέου παραδέχθηκε πως ήταν λάθος η πρωτοβουλία που πήρε για το δημοψήφισμα.
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος του είπε ότι πρέπει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς για το καλό του ιδίου και το καλό του κόμματος και πως εκείνοι θα τον βοηθήσουν. Αυτό προϋποθέτει να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, το οποίο δεν είναι καθόλου βέβαιο» είπε η ίδια πηγή.
Όλα τα γερμανικά ΜΜΕ διαβλέπουν κίνδυνο κατάρρευσης της κυβέρνησης Παπανδρέου λόγω των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων για το δημοψήφισμα. Αναφορά γίνεται στην κόντρα Παπανδρέου - Βενιζέλου και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι «ιστορικό κεκτημένο, το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», και ότι «η παραμονή της χώρας στο ευρώ δεν μπορεί να εξαρτάται από ένα δημοψήφισμα».
Τα γερμανικά μέσα αναφέρονται επίσης και στα σενάρια διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου. Δύο είναι κυρίως τα ονόματα που ακούγονται: του Λουκά Παπαδήμου, αντιπροέδρου της ΕΚΤ, και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Το γερμανικό Spiegel αναφέρεται στην ακύρωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον έλληνα πρωθυπουργό και στην πρόθεση της ΝΔ να προχωρήσει σε μεταβατική κυβέρνηση. «Είναι μια ελληνική τραγωδία ή μία κωμωδία;» αναφέρει στο δημοσίευμα του.
Το CNN, παρομοιάζει τις εξελίξεις στην Αθήνα με αυτές της Αργεντινής. «Αυτό που βλέπουμε δεν είναι η Ελλάδα του 2011, αλλά η Αργεντινή του 2001». «Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να βεβαιωθεί πως θα υπάρχει ένα ελικόπτερο που θα τον περιμένει στην ταράτσα του Προεδρικού Μεγάρου για να διαφύγει από τους οργισμένους διαδηλωτές, όπως έκανε ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινή Φερνάντο ντε λα Ρούα».
Ιδιαίτερα αιχμηρό είναι το σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας Libration, για την απόφαση Παπανδρέου να αποσύρει το δημοψήφισμα. «Παπανδρέου ο Γ’: Γνωστός και ως ‘ο Μικρός'», λέει η εφημερίδα σχολιάζοντας παράλληλα τις κινήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά την απόφαση του να πάρει πίσω το δημοψήφισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης